Da li se i koliko televizori moderne generacije kvare?

Od same pojave televizora pa do danas, ovaj uređaj ima važno mesto u svakom domu. Bez obzira na pojavu računara i mogućnosti da se i oni na neki način koriste kao televizori, veliki deo porodica i dalje voli da se okupi ispred TV i da zajedno gledaju neki program. Naime, živimo u vremenu kada provodimo sve manje vremena sa svojim najmilijima, pa zajedničko druženje ispred TV je kod nas postalo deo porodičnog rituala.

Međutim, sa razvojem tehnologije su napredovali i televizori. Pa su od male kutije sa velikom „pozadinom“ nastali najsavremeniji modeli koji podsećaju na filmsko platno. Kako je izgledao put ove evolucije, pročitajte u nastavku.

Televizori 90-tih – nezaobilazni uređaji svakog doma

Veliki deo današnje populacije i dobro se seća vremena kada su nam televizori zauzimali veliki deo polica, međutim ekrani su bili dosta manji u odnosu na današnje. Ali bez obzira n veličinu, televizori su zaista bili važan uređaj u svakoj kući. Pre svega, u periodu 90-tih njihova cena je bila jako visoka. Samim tim, ovaj uređaj je bio zaista cenjen i bio je takoreći deo porodice. Ali, u to vreme je izbor modela bio ograničen. Mnogi se čak nisu ni razumeli u modele i proizvođače pa su se najčešće odlučivali da kupuju onakav kakav imaju prijatelji ili komšije. Takođe, nije se mogao zamisliti dan koji bi protekao bez porodičnog okupljanja i zajedničkog gledanja programa. Gotovo da ne postoji porodica koja u to vreme nije gledala „Bolji život“, „Porodično blago“ i druge serije koje su danas postale sinonim za taj period, mada se neke od ovih serija i dalje emituju posle više od dve decenije. Ali pored nezaboravnog prijatnog druženja uz TV, svi smo doživeli situacije nestanka programa i onog čuvenog zvuka i slike sa linijama na ekranima. Toliko puta su se takve situacije dešavale npr. u toku prenosa utakmice. To je sve praćeno histerijom muškaraca, što je predstavljalo pravu zabavu za žensko društvo. Ili kada se pojavi čuveni „sneg“ na ekranu, pa onda mora neko da pomera antenu, dok isped TV-a stoji neko i govori da li je slika bolja. Ko je u vašoj porodici bio odgovoran za antenu, a ko za proveravanje da li se slika poboljšala? Često se dešavalo da televizor jednostavno ne daje znake života, ali to nije bio veliki problem jer kada god vam je zatrebao Tv servis Novi Sad kao i svi veći gradovi su vam mogli ponuditi kvalitetne majstore koji bi popravili vaš televizor u najkraćem mogućem roku.

Revolucija u TV tehnologiji

Kao što smo pomenuli, razvoj tehnologije je doveo i do napretka u TV industriji. Pre svega, inovacije su išle ka tome da se povećava dijagonala, a da TV uređaj bude što tanji. Pored toga, povećavale su se i mogućnosti: od povezivanja sa video rekorderom pa do „pametnih“ televizora koji imaju većinu funkcija kao i računari. U poslednjih deset godina dogodila se prava revolucija u razvoju TV tehnologije.

Danas postoji osnovna podela televizora na: LCD, LED, OLED, QLED. LCD je prva moderna verzija televizora koja se drastično razlikuje od starijih modela. Upravo ova tehnologija dovela je do poboljšanja kvaliteta slike i otvorila mogućnost da se drastično poveća i dijagonala ekrana. Razlog za to je promena tehnologije piksela. U slučaju LCD televizora, LCD piksel konvertuje pozadinsku svetlost koja potiče od fluorescentne CCFL lampice. Od ovog osnovnog savremenog tipa televizora nastali su drugi tipovi. LED televizori su sledeći korak u razvoju tehnologije. Oni zapravo spadaju u LCD televizore, ali umesto CCFL lampe koriste LED lampice. Međutim, još savremeniji modeli, OLED zapravo nemaju pozadinsko svetlo, već svaki OLED piksel sam produkuje svetlost. QLED je za sada najsavremenija tehnologija. Ovi televizori poseduju QD TFT panel, a za pozadinsko osvetljenje koriste LED sijalice.

Jedna od osnovnih karakteristika koje su važne za gledaoce su: poboljšanje kvaliteta slike, kvalitetniji prikaz boja, mogućnost gledanja iz svih uglova, itd. Jednom rečju, savremene tehnologije su dovele do postizanja vrhunskog kvaliteta slike na uređajima čiji su ekrani velike dijagonale.

Stari VS. moderni televizori

Po mišljenju mnogih, savremeni televizori imaju puno prednosti u odnosu na zastarele modele. Pre svega, kvalitet slike je dosta bolji. Sada više ne morate da popravljate „sneg“ na ekranu. Moderni televizijski operateri danas ne mogu dozvoliti loš kvalitet slike. Osim toga, nove tehnologije su donele da gledaoci mogu bez problema gledati TV bez obzira na njihov ugao sedenja u odnosu na ekran. Takođe, zbog veličine ekrana i kvaliteta zvuka imaćete osećaj kao da ste u bioskopu. Još ako se uzme u obzir da pojedini televizori mogu da snimaju određeni program, onda su svakako nove tehnologije donele dosta benefita. Međutim, i stari televizori imaju svoje draži. Pre svega, oni nas asociraju na neka druga vremena. A tih godina su ljudi više vremena provodili zajedno. Zato, ukoliko ste sentimentalni, sigurno će sećanje na ova vremena izazvati prijatna osećanja. Ali, važi mišljenje da su ovakvi televizori bili dosta dugovečniji u odnosu na današnje. Prosek životonog veka ovih uređaja nekada je iznosio i preko 15 godina. Danas gotovo da ne može da se zamisli da će uređaj toliko trajati. Naime, savremeni televizori zbog sofisticiranijih delova se češće kvare u odnosu na stare modele. A pored toga, tehnologija se stalno razvija, pa stariji modeli više uskoro neće moći da podrže savremene tehnologije. Ne morate brinuti zbog savremene tehnologije jer i dalje kada je u pitanju servis televizora Novi Sad ima majstore koji su se usavršavali sa napretkom tehnologije pa zbog toga ne postoji problem koji oni ne mogu da reše.

Kako odabrati dobar TV

Kao što smo već pomenuli, danas ima toliko modela televizora da je za običnog korisnika veoma zbunjujuće koji TV je najbolji u kom cenovnom opsegu. Za prosečnog korisnika, jedan od osnovnih kriterijuma je veličina ekrana. Kao što verovatno znate, veličina ekrana se meri u odnosu na dimenzije dijagonale. Veličina ekrana se izražava u inčima (jedan inč iznosi 2,54 cm). Kod nas su najzastupljeniji modeli od 32 i 43 inča. Ovakvi televizori imaju dovoljno veliki ekran da se TV može gledati sa udaljenosti od nekoliko metara, a sa druge strane cena ovakvih modela je prihvatljiva za većinu. Sa druge strane, televizori veće dijagonale su dosta skuplji. Međutim, ukolko imate veliku dnevnu sobu, onda će se ovakvi modeli bolje uklopiti u enterijer. A i moći ćete bez problema da gledate TV sa veće udaljenosti. U slučaju da imate dnevnu sobu manje površine, onda je bolji izbor TV manje dijagonale.

Sledeći korak je odabir tipa ekrana. Kao što smo pomenuli, LCD ekrani se odlikuju klasičnim pozadinskim osvetljenjem pomoću CCFL lampi. A ovi modeli su ujedno danas i najpovoljniji na tržištu. Sa druge strane LED televizori se odlikuju kvalitetnijom i jasnijom slikom. Pa zato ukoliko želite da uživate u gledanju nekog filma i da jasno vidite sve boje, opredelite se za neki model sa ovakvim ekranom. Naravno, i cena je nešto veća u odnosu na LCD. Međutim, ukoliko vam je kvalitet slike zaista bitan, onda se ovakva investicija isplati. OLED televizori danas predstavljaju najsavremenije uređaje sa najkvalitetnijom slikom. Tehnologija osvetljenja pomoću tzv. organskih dioda omogućila je ekrani budu tanki svega nekoliko centimetara. Međutim, upravo zbog svih navedenih karakteristika, ovi televizori su jako skupi.

Kada je u pitanju rezolucija slike, danas imamo tzv HD, Full HD i Ultra HD rezoluciju. HD ekrani se obično nalaze na televozorima sa manjom dijagonalom (do 37 inča). Međutim, danas je sve više TV programa i filmova sa tzv. Full HD rezolucijom. Ovakva rezolucija omogućava kristalno jasnu sliku i savršeno razlikovanje boja. Ultra HD rezolucija predstavlja najmoderniji tip ekrana i idealna je za sve koji vole da igraju igrice, bave se dizajnom itd.

Najčešći problemi sa savremenim televizorima 

Moderni televizori doneli su mnoge novine i užitak za gledaoce. Međutim, savremena tehnologija je dovela i do nastanka kvarova koji se nisu mogli desiti na starim uređajima. Upravo zbog toga TV servisi danas imaju dosta posla. Ukoliko dođe do kvara, veoma je važno da kontaktirate ovlašćeni TV servis, jer ćete samo tako moći da budete sigurni da će vaš uređaj biti popravljen na pravi način.

Jedan od čestih kvarova na LED televizorima je gubitak slike i tona, kao i prestanak rada stand by lampice. U ovom slučaju najčešće se radi o kvaru mrežne ploče pa je neophodno da ovlašćeni TV servis izvrši popravku. Pored ovoh kvara, može se destiti da nema emitovanja zvuka i tada je najčešće reč o pregrevanju pojačala sa niskim napajanjem. Kvar će relativno lako popraviti TV servis zamenom pojačala. 

Nekada se dešava da TV neće da se poveže na WiFi. U ovom slučaju problem može da bude u TV uređaju, ali i u ruteru. Zato, pre nego što pozovete TV servis, resetujte ruter. Ukoliko ni tada TV ne može da se poveže, a npr. vaš telefon je povezan na WiFi, onda je problem u televizoru. Možete probati sa WiFi ekstenderom, pa ako i tada nema interneta, pozovite TV servis. Ukoliko se na TV-u pojave crne ili jednobojne linije, to znači da postoji problem na panelu. U ovom slučaju, popravka uređaja je neisplativa, jer zamena panela košta skoro koliko i novi TV. Zato, ukoliko vam linije ne smetaju previše, nemojte ni nositi TV na popravku. Slična situacija je i sa tzv. mrtvim pikselima. Odnosno, ukoliko primetite kvadratiće na ekranu koji su najčešće crvene, plave ili zelene boje. To znači da se piksel zaglavio u određenoj boji. I jedini način da se popravi jeste da se zameni ceo panel.

Što se tiče cene popravke, ona može varirati od servisa do servisa. Zato je najbolje da se raspitate na više mesta. Sa druge strane, cena zavisi i od vrste kvara. Najčešće kvarovi kod modernih televizora nisu skupi. Ponekad je potrebno samo resetovati uređaj, tj. vratiti ga na početna podešavanja i on će raditi kao i ranije. Ono što se svakako ne preporučuje jeste da sami pokušavate da odklonite kvar jer ćete izgubiti garanciju. Sa druge strane, ovlašćeni TV servisi bi trebalo da poprave kvar maksimalno profesionalno, i zato vam savetujemo da se ipak obratite njima za pomoć.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *