Saveti kako iznajmiti stan u Beogradu

Broj soba, sprat, terasa, blizina fakulteta i autobuske stanice, veza sa centrom grada, grejanje, budžet, sve su to detalji o kojima morate misliti kada krećete u avanturu koja se zove: iznajmiti stan u Beogradu.

Nekada je za iznajmljivanje stana u Beogradu bilo potrebno višesatno pregledavanje štampe ili šetanje po željenom kraju u potrazi za oglasima. Oglas koji bi počinjao sa: „Izdajem jednosoban stan“ često bi bio čista lutrija, jer ono što je za stanodavca „lepo namešten stan na sunčanoj strani“ moglo je biti i potkrovlje na kom ničega drugog do sunca i nema.

Pronađi stan po svojoj meri

Zahvaljujući Internetu, danas je više nego ikad lako pronaći stan po svojoj meri. Nije važno jeste li student, mladi par u potrazi za prvim zajedničkim domom ili pak poslovan čovek/žena kojoj je potreban mir, bitno je samo da tačno definišete šta vam je sve potrebno i šta želite od svog budućeg stana.

Na mnogobrojnim specijalizovanim sajtovima pronaći ćete širok izbor oglasa za promet i iznajmljivanje nekretnina što vam zapravo zapravo daje veliki broj mogućnosti i ono najbitnije – brzo ostvarenje cilja, a to je pronalazak stana u kome ćete uživati. Pored mnogobrojnih filtera kojima ćete suziti pretragu, oglasi uglavnom sadrže i fotografije, tako da ste pošteđeni napornih obilazaka onih stanova koje vam jednostavno „ne hvata oko“.

Iako je svaka ličnost specifična i ima različite prohteve i želje kada je mesto za život u pitanju, postoje neke karakteristike stana o kojima treba razmisliti pre nego što se krene u potragu.

Gde se nalazi stan?

Pre svega, lokacija je bitna. Za studenta je važno da li je fakultet u blizini. Ukoliko nije, treba „prostudirati“ koliko je udaljena autobuska stanica od stana i koje sve linije voze do amfiteatra. Koliko prevoza treba promeniti na putu do predavanja? Deluje zanemarljivo, ali je zapravo jako važno. Ne želite da zakasnite na ispit zbog saobraćajne gužve, zar ne? Gradski prevoz u Beogradu ume da bude prava glavobolja i kad se vraćate noću iz provoda ili kada žurite na posao.

Kraj u kome se nalazi stan nije presudan samo za studente, već i za zaposlene nevozače. Niko ne voli nepopularni jutarnji špic i kašnjenje na posao ponedeljkom. Ukoliko ste u prilici da birate, tražićete stan u blizini kancelarije.

S kim ćete živeti?

Jednom kada se odlučite u kom delu Beograda želite da živite, suzićete pretragu i prema broju soba koji stan treba da sadrži. To će uglavnom zavisiti od broja osoba koje će svakodnevno boraviti i spavati u stanu. Želite da živite sami ili sa cimerkom odnosno cimerom? Da li je to vaša sestra ili koleginica sa fakulteta? Tražite stan u koji ćete se useliti po prvi put sa devojkom tj. dečkom?

Sve to će u velikoj meri odrediti da li ćete tražiti garsonjeru, jednosoban ili dvosoban stan. Možda se selite u Beograd na studije zajedno sa svoje tri drugarice iz srednje škole pa vam treba dvosoban ili trosoban stan?

Kada tražite stan za cimerski život, najbitinije je da se dogovorite i usaglasite oko želja svih koji će u stanu živeti. Da li vam je važno da kuhinja bude odvojena od trpezarije i dnevnog boravka? Možda se neko boji visine i ne želi stan na devetom spratu. Da li u zgradi radi lift? Da li je neko pušač? Hoće li se pušiti u stanu ili na terasi?

Sve su to detalji o kojima treba misliti unapred da bi se predupredile nepotrebne nesuglasice među cimerima.

Koliki vam je budžet?

Znate gde i s kim želite da živite, kao i to koliko prostorija treba da sadrži stan. Sledeća stvar o kojoj takođe morate misliti jeste – budžet. Mesečna kirija za stan ume da bude prava glavobolja za roditelje studenta, ali i za zaposlene mlade ljude sa nevelikim primanjima. Zbog toga će upravo finansije često biti presudan faktor u izboru stana.

Ipak, prestonički grad poznat je po velikom izboru stanova za svačiji džep, pa i za onaj najplići.

U sklopu budžeta treba razmisliti i o računima: kako se plaća voda, infostan, struja. Da li su u cenu stana uključeni Kablovska televizija i Internet? Koliko sve te dažbine iznose? Neretko ćete naići na povoljnu visinu stanarine, koju svojim iznosom premašuju svi ovi računi kada se saberu. Da li to možete sebi priuštiti svakog meseca?

Šta je još važno?

Nekome će u odabiru stana veliku ulogu igrati i to kako je namešten – da li je nameštaj nov ili u stilu 80-ih prošlog veka? Ko raspolaže većim budžetom tražiće za svoj novac nove kućne aparate ili pločice u kupatilu bez tragova kamenca. Da li je to luksuz ili ne, odlučuje onaj koji to plaća.

Ipak, jedan od bitnih faktora pri iznajmljivanju stana na koji se ne sme zaboraviti jeste i stanodavac. Razmislite o svom budućem životnom prostoru i o tome gde su granice odnosa stanar – stanodavac. Na početku dogovorite kada, gde i koliko često ćete se sretati da isplatite mesečnu stanarinu.  Neki stanodavci vole da nenajavljeno „navraćaju“ u stan i proveravaju da li je sve u redu. Neki insistiraju na tome da oni (vašim novcem) plaćaju račune. U svakom slučaju, vodite evidenciju o svim plaćanjima, eventualnim štetama i popravkama.

Možda nije od najvećeg značaja hoće li vam se dopasti osoba čiji stan ste iznajmili, ali svakako jeste važno da li je to osoba s kojom se možete dogovoriti oko toga ko će platiti popravku bojlera, na primer.

Na kraju, najbitnije je da za svoj novac izaberete pravo mesto za sebe u kom ćete sa uživanjem učiti, raditi, spavati i opušteno živeti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *