DA LI SE VIŠE ISPLATI IZGRADNJA KUĆE ILI KUPOVINA STANA


Sreća vam se osmehnula. Dobili ste dugo očekivani posao, pa sada sa dve plate u kući, možete napokon da uzmete stambeni kredit i rešite stambeni problem vas i vase porodice. 

U dilemi ste da li da gradite kuću koja će biti u skladu sa vašim željama i potrebama, ili da kupite stan. 

Stan

Pre nego što izaberete jednu od ove dve opcije potrebno je da se  detaljno informišete i dobro razmislite o njihovim prednostima i manama.

Možda će vam naredni tekst pomoći da kroz sagledavanje prednosti i mana svakog od ovih izbora, donesete pravu odluku. 

Finansijski aspekt –  Izgradnja kuće može od samog početka da bude skuplja opcija, jer morate da platite parcelu, odnosno zemljište za izgradnju kuće, zatim troškove izgradnje, (građevinski materijal, radna snaga). Kupovina stana kao druga varijanta može biti jeftinija,  jer su većina troškova koji se odnose na izgradnju i infrastrukturu pokriveni. Takođe, postoji mogućnost pregovaranja o ceni stana kao i da uz angažovanje i pomoć proverenih i profesionalnih agencija za nekretnine pronađete stan koji odgovara u potpunosti vašim potrebama. Svesni ste i činjenice da je kod izgradnje kuće krajnja cifra teško predvidljiva, što nije slučaj kod kupovine stana.

Lokacija – Izbor lokacije je veoma važan kod izbora između izgradnje kuće i kupovine stana. Potrebno je da izaberete određene lokacije koje vam najviše odgovaraju. Uzmite u obzir da će možda biti teže pronaći parcelu za izgradnju kuće u već urbanizovanom području, dok je izbor stanova obično veći. Važno je da sagledate i razmislite o infrastrukturi, pristupu javnom prevozu, školi,  radnom mestu i drugim faktorima bitnim za vas.

Prilagodljivost i veličina – Izgradnja kuće vam omogućava da dizajn i raspored prostora            u potpunosti prilagodite vašim potrebama. Izbor veličine, broja soba, raspored prostorija, stil kao i druge karakteristike su tada samo vaši. Sa druge strane, kupovina stana obično podrazumeva manje prilagodljivosti, jer ste ograničeni prostorom i dizajnom koji već postoji.

Održavanje – Ukoliko se odlučite za izgradnju kuće, svesni ste da to nosi sa sobom odgovornost, odnosno obavezu održavanja eksterijera, dvorišnog prostora, bašte i drugih spoljnih površina. To zahteva kako dodatne troškove tako i dodatno vreme. Ali pored svih ovih obaveza, zadovoljstvo i uživanje u sopstvenom dvorištu je ogromno.  Kupovinom stana, većina obaveza koje se odnose na održavanje zajedničkog prostora kao i spoljnih površina, je odgovornost stambene zajednice ili upravnika. Vaša je odgovornost samo da održavate unutrašnjost stana.

Dvoriste kuca

Izgradnja kuće

Izgradnja kuće je složen proces koji zahteva pažljivo planiranje i sprovođenje različitih koraka.

Kuca

Pre nego što započnete izgradnju kuće važno je da detaljno isplanirate sve aspekte projekta. To podrazumeva proračun budžeta, izbor lokacije, dobijanje građevinske i ostalih dozvola, dizajniranje kuće i slično. Potrebno je da napravite detaljan plan koji će vam pomoći da imate jasan uvid u sve faze tog projekta. 

Važno je da definišete budžet za izgradnju kuće i držite se tog plana koliko je to moguće i izvodljivo. Uzimajući u obzir troškove dozvola, opreme, materijala, radne snage i drugih faktora, kao i svakodnevna poskupljenja, bitno je da imate realističnu predstavu o troškovima i izvorima finansiranja.  

Pre početka gradnje važno je da proverite sve zakonske zahteve i dobijte potrebne građevinske dozvole. Ovo je važan korak kako biste osigurali da se vaša kuća gradi u skladu s propisima i standardima.

Izbor arhitekte i izvođača radova je možda najvažniji ukoliko se odlučite za izgradnju kuće.  Angažujte kvalifikovanog arhitektu (po mogućstvu sa preporukama), koji će vam pomoći da dizajnirate kuću prema vašim potrebama i preferencijama. Takođe, odaberite pouzdanog i proverenog izvođača radova s iskustvom u izgradnji kuća. Ukoliko napravite dobar izbor utoliko će vaše brige biti manje. 

Izgradnja kuce

Izbor materijala pri izgradnji kuće je veoma važan.  Odaberite  kvalitetne materijale koji će obezbediti trajnost i funkcionalnost vaše kuće. Pravilan izbor materijala može uticati na energetsku efikasnost, izdržljivost i estetiku vaše kuće.

Kad počnete sa izgradnjom kuće bitno je da znate da to podrazumeva redovno nadgledanje napredka izgradnje i stalnu i otvorenu komunikaciju s izvođačima radova. Redovne provere  (inspekcije) i sastanci, dogovaranja,  pomažu u otkrivanju potencijalnih problema i rešavanju nedoumica tokom procesa izgradnje. Koliko god vam to bude oduzimalo vremena  i energije, nužno je i veoma važno, jer je to jedini način da biste bili sigurni da sve ide baš onako kako ste planirali. 

Potrebno je da imate na umu da je vreme izgradnje kuće skoro nemoguće precizno definisati. Izgradnja kuće može potrajati nekoliko meseci, ali i duže, u zavisnosti od veličine i složenosti projekta. Budite strpljivi i fleksibilni, svesni da se mogu pojaviti neočekivani izazovi koji mogu produžiti vreme izgradnje.

Kupovina stana

Kupovina stana je takođe ozbiljan poduhvat koji zahteva vreme, strpljenje a da bi ceo proces bio za vas i vaše najmilije što manje stresan preporuka je da angažujete profesionalnu i proverenu agenciju za nekretnine.

Najvažnije što je potrebno da znate o kupovini stana je:

Procena finansijske situacije odnosno finansijsko planiranje.  Proverite svoj budžet, (prihode i troškove), kako biste realno mogli da sagledate svoje finansijske mogućnosti,  odnosno koliko  novca možete da izdvojite za kupovinu stana kao i pod kojim mogućnostima možete dobiti kredit, ukoliko je to neophodno.

Izbor lokacije je veoma bitan činioc prilikom kupovine stana. Razmislite o tome kolika je udaljenost od posla, škole, prodavnice. Dostupnost javnog prevoza, zdravstvenih ustanova i dr. Takođe, potrebno je da detaljno istražite različite delove grada,  kako biste pronašli područje koje najviše odgovara vašim potrebama.

Procenite veličinu stana koja vam je potrebna, naravno u  skladu sa vašim finansijskim mogućnostima. Razmislite o broju soba, kvadraturi, rasporedu prostorija i funkcionalnosti stana. Bilo bi poželjno da uzmite u obzir i svoje buduće potrebe, kao što su proširenje porodice ili promene u životnom stilu.

Kod kupovine stana je veoma važno da prilikom izbora i razgledanja stanova posebno pažnju obratite na stanje stana ali i zgrade u kojoj se nalazi. Pregledajte temeljno svaki aspekt, uključujući električne instalacije, vodovodne sisteme, krov, podove, zidove i prozore. U ovakvim situacijama mnogo pomaže pomoć iskusnog agenta za nekretnine, (ukoliko ste se odlučili da ceo postupak kupovine obavite preko agencije za nekretnine). Ukoliko kupujete stan bez posredovanja i pomoći agencija, a sami niste stručnjak, razmislite o angažovanje nezavisnog stručnog lica,  koji će pregledati stan i pružiti vam objektivno mišljenje o njegovom stanju.

Dokumentacija

Pre potpisivanja ugovora o kupovini stana detaljno proverite pravnu dokumentaciju vezanu za stan. Posebno je bitno da obratite pažnju na vlasnički list, katastarske podatke, urbanističke uslove, dozvole i eventualna ograničenja vezana za nekretninu. Takođe je važno proveriti da li stan nema dugovanja ili hipoteku. Ugovor o kupovina stana treba da obuhvata sve bitne detalje transakcije, uključujući cenu, uslove plaćanja, rokove isporuke i eventualne klauzule o raskidu ugovora. Ugovor je potrebno overiti kod nadležnog javnog beležnika, da bi se obezbedila pravna valjanost i zaštita interesa svih ugovornih strana. Nakon potpisivanja ugovora sledi proces prenosa vlasništva, odnosno upis promene vlasništva u katastarske knjige i izdavanje novog vlasničkog lista na ime kupca.

Kod kupovine stana kao kupac ste u obavezi da platite i dodatne troškove i poreze. To su taksa na prenos apsolutnih prava, notarske takse, troškova registracije u sudskom registru nekretnina. Ovi troškovi se odnose na upis promene vlasništva i izdavanje novog vlasničkog  lista, kao i porez na prenos apsolutnih prava, koja se određuje na osnovu cene nekretnine i  obično se plaća prilikom overe ugovora o kupovini.

Ukoliko stan planirate da kupite putem stambenog kredita, važno je da sagledate sve obaveze koje proističu iz takvog aranžmana. Važno je da se upoznate sa uslovima kredita, kamatnim stopama, rokovima otplate i eventualnim naknadama koje će biti primenjene.

Kupovina stana je takođe složen proces i kompleksna pravna transakcija. Zato je preporuka da konsultujete sa advokatom ili agencijom za nekretnine i njihovim stručnog tima, kako biste bili  sigurni da su sve pravne procedure ispravno sprovedene i da su vaši interesi zaštićeni.

Ovo su samo neki od faktora koje treba razmotriti prilikom donošenja odluke. Važno je da pažljivo procenite svoje potrebe, mogućnosti i budžet pre nego što donesete konačnu odluku. Takođe je dobro posavetovati se sa stručnjacima poput arhitekte ili agencijama za nekretnine, koji vam mogu pružiti dodatne informacije i savete koji su specifični za vašu situaciju.

I ne zaboravite, ako je stan koji kupujete ili gradite kuću ujedno i vaš prvi stan, tada imate pravo na povrat PDV-a za kupovinu prvog stana.


You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *