Najbrži koraci za kupovinu stana

Teško je odlučiti se na kupovinu stana, ali ako mislite da je to ono što je najteže, u velikoj ste zabludi. I sama procedura odabira nekretnine je dosta komplikovana, a onda i pitanja da li su stambeni krediti najbolji način finansiranja, koju površinu stana odabrati, kada je lokacija važna? 

Postoje načini da se odluke donesu brže, a da pri tome one budu lakše. Pročitajte sve o tome u daljem nastavku teksta!

Plan za kupovinu

Svaka kupovina treba da ima plan u svojoj osnovi, a naročito je to važno kada je u pitanju ovako veliki trošak od nekoliko desetina hiljada evra. Nije važno samo planirati otplatu i stambeni krediti kao način finansiranja, važno je sve razmotriti jer se onda izdvoji važno od nekih manje bitnih stvari od kojih se može odustati.

Plan za kupovinu treba da suprotstavi želje i mogućnosti. Treba biti realan jer će se tako na kraju odabrati idealna nekretnina za mnogo kraće vreme.

Šta vam je važno, lokacija, kvadratura, novogradnja, starogradnja? Da li u okviru budžeta može da se pronađe takva nekretnina?

Stambeni krediti – odabir načina finansiranja

Nakon planiranja treba odvojiti vreme i raspitati se kakvi se stambeni krediti nude i pod kakvim povoljnostima. Na sajtovima banaka postoji jasan pregled visine rata sa periodima otplate pa treba izdvojiti najinteresantnije ponude i zakazati razgovore.

Mnoge informacije se mogu dobiti online i zato lako isključuju one ponude koje nisu primamljive i oni stambeni krediti koji imaju povoljnije usove.

Sve dobro proučite! Nije važno samo kakvi su uslovi otplate, važno je i kakav odnos imate sa bankom, da li imaju pomoć i podršku svojim klijentima?

To znači da banka razume da se tokom 30 godina otplate mogu javiti periodi kada je finansiranje rate možda teže pa treba pitati kako planiraju da vam pomognu. Ako se vaš kreditni referent bori da postanete klijent i dobijete sredstva za kupovinu, kasnije će se jednako boriti za vaša prava u otplati.

Lokacija nekretnine i veličina stana

Kada znate koliko novca možete da podignete i kolika će vam biti rata, kreće provera da li na željenoj lokaciji može da se dobije adekvatna nekretnina.

U slučaju da je jako važna lokacija nekretnine, vrlo je moguće da će biti potrebno napraviti kompromis sa veličinom stana i uslovima koje pruža pa da stambeni krediti pokriju kupovinu.

Porodicama sa decom je najčešće važna veličina stana i raspored prostorija pa i to treba uneti u plan i onda možda izabrati naselje koje ima jeftiniju cenu po kvadratu da bi se kupila prostrana nekretnina. Ovakva situacija je važnija u većim mestima, dok je u manjim nevažno da li je stan u centru ili nekoliko kilometara dalje.

Najbrži koraci za kupovinu stana podrazumevaju da tačno znate koliko novca imate i šta možete da kupite sa tim novcem. Stambeni krediti su najbolja opcija za finansiranje pa treba odvojiti vreme za analizu ponuda banaka i odabrati najbolje uslove. 

Kada znate koliko novca možete da dobijete onda kreće kalkulacija, da li je bolje manji stan na boljoj lokaciji, ili veći stan dalje od centra, kakva je zgrada, da li je novogradnja… 

Čim se pronađe najbolja nekretnina, podiže se kredit i vi konačno postajete ponosni vlasnik sopstvenog stana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *