Detektori dima – kako da potraju što duže, bez kvarova

Koliko su detektori dima važni za očuvanje bezbednosti vašeg doma ili poslovnog prostora, ne moramo posebno da ističemo. Ukoliko se na požar reaguje blagovremeno (u najboljem slučaju i pre nego što se razbukti), od vatrene stihije možemo spasiti ljudske živote, vrednu imovinu i sam objekat.

Koliko god se trudili da se zaštitite od požara, najbolje ćete podići nivo bezbednosti ako instalirate sistem za rano dojavljivanje. Upravo je to uloga i zadatak detektora dima. Investicija u ovaj tip detektora je uvek odlična odluka, ali bi posebnu pažnju trebalo posvetiti odabiru uređaja.

Naime, na tržištu se danas nalaze različiti modeli, različitih proizvođača. Pre kupovine posetite forume, pogledajte ocene koje je proizvod dobio od drugih korisnika ili se informišite kod stručnih lica. Ulaganjem u kvalitetnu opremu, direktno ulažete u svoju sigurnost.

Međutim, kako to obično biva, dugoročnost aparata ne zavisi samo od kvaliteta, nego i od načina na koji ga koristimo i održavamo. Upravo zato je vrlo bitno pridržavati se određenih pravila kada je upotreba i održavanje detektora dima u pitanju. Na ovaj način će detektori raditi besprekorno i služiće vas mnogo duže nego što to obećava garancija.

Šta su to protivpožarni sistemi?

Protivpožarni sistemi imaju važnu ulogu u ranom otkrivanju požara i to detektovanjem dima i toplote, putem protivpožarnih detektora (javljača požara). U slučaju da se registruje povećana koncentracija dima, detektor automatski šalje signal centrali, odnosno kontrolnom panelu. Centrala predstavlja mozak celog sistema i dalje reaguje na osnovu prikupljenih informacija.

Ako se kritične vrednosti mogu potvrditi, aktiviraće se alarm. Sirena će poslati glasnu i jasnu poruku prisutnima da se udalje sa lokacije kojoj preti požar, dok se istovremeno uspostavlja telefonska veza sa vlasnikom objekta i nadležnim organima. Na ovaj način su se do sada nebrojano puta spasili ljudski životi, te se sprečio nastanak ogromne materijalne štete.

Protivpožarni sistemi imaju uvek istu ulogu. Međutim, moguća je podela na konvencionalne i adresabilne.

Konvencionalni sistemi sa sobom povlače kreiranje tzv. konvencionalnih zona. Svaka zona sadrži nekoliko detektora. Do centrale stižu informacije po zonama, što znači da je prilikom aktiviranja moguće otkriti zonu, ali ne i sam detektor koji je poslao signal.

Kod adresabilnih sistema je situacija drugačija. Naime, svaki javljač požara ima svoju individualnu adresu, odnosno postoji posebna linija komunikacije između svakog detektora i centrale. Iz tog razloga je moguće tačno identifikovati detektor koji je poslao signal, a ne samo konvencionalnu zonu kojoj pripada. Napredna tehnologija, na ovaj način, olakšava utvrđivanje lokacije požara.

Kako da produžimo vek trajanja detektora dima?

Neispravni detektori ponekad predstavljaju veću opasnost od potpunog odsustva protivpožarnih sistema, jer ulivaju osećaj lažne sigurnosti. Naime, samo saznanje da smo objekat zaštitili od požara, utiče na način na koji se ponašamo. Uzdajući se u instaliranu opremu, rizikujemo da zanemarimo znakove koje sami uočimo, a koji upozoravaju na opasnost.

Ako su detektori dima u kvaru ili ne funkcionišu optimalno, pod jednakim smo rizikom od širenja požara, kao i da sistem uopšte nismo ugradili. Zato je važno kako rukujemo aparatima i na koji način održavamo i servisiramo opremu.

Redovno čistite detektore.

Kada čistite klima uređaje, prisetite se da je sličan tretman potreban i vašim detektorima dima. Eksperti preporučuju da detektore čistite dva puta godišnje i to pomoću četkice za usisavanje. Različite čestice i prašina koja se zadržava u vazduhu, mogu se nakupiti unutar aparata i tako izazvati kvar ili trigerovati lažne alarme. Stručnjaci ne preporučuju upotrebu hemikalija prilikom čišćenja, jer jaka isparenja takođe mogu aktivirati detektor.

Zamenite baterije i dotrajale detektore.

Savet je da bar jednom godišnje zamenite baterije u svim detektorima. Ponekad je ljudski faktor glavni krivac za problematičan rad uređaja. Ukoliko ima potrebe, napravite sebi podsetnik za godišnju zamenu baterija. Detektori dima nove generacije imaju i ugrađenu naprednu funkciju – dojava slabljenja baterije u uređaju.

Osim dotrajalih baterija, trebalo bi zameniti i dotrajale detektore dima. Stručnjaci savetuju da stare detektore zamenite novim na svkaih deset godina. Uređaj odmah zamenite ako primetite da su lažni alarmi učestali ili da detektor ne reaguje iako ste zamenili baterije, bez obzira koliko je vremena prošlo od prethodne instalacije. Uzmite u obzir i lokaciju detektora. Neophodna je češća zamena detektora koji se nalaze u kuhinji ili kupatilu, u restoranu ili kafiću – prostorima gde su isparavanja intenzivna i česta. Ako se detektor nalazi u prostoriji koja se često provetrava i u kojoj nema mnogo pare ili prašine – životni vek aparata će sigurno biti duži.

Umesto zaključka

Dakle, prvi korak u zaštiti objekta od požara je da uložite u kvalitetnu opremu, a zatim na red dolazi održavanje. To je ultimativna formula za zaštitu prostora. Ako želite da budete sigurni da ćete izabrati optimalni protivpožarni sistem za objekat koji štitite, predlažemo da se obratite stručnim licima.

Kompanije kao što je Videomont nude bogat protivpožarni asortiman, koji podleže evropskom standardu za protivpožarne sisteme EN 54. U pitanju je standard koji podrazumeva laboratorijsko ispitivanje svake zasebne komponente protivpožarnog sistema i utvrđivanje da li komponenta zadovoljava propisane zahteve. Tako možete biti sigurni da svaka komponenta vašeg sistema funkcioniše besprekorno i da ste potpuno zaštićeni.

Za sva pitanja o načinu održavanja se slobodno obratite kompaniji koja vrši ugradnju. Pravilna instalacija i briga o uređajima, osiguraće vam miran san i bezbedan dom, bez straha od požara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *