Fiksna proteza za zube – jedinstveno rešenje za ispravljanje krivih zuba

Krivi i nepravilno razmešteni zubi umeju da naruže estetski izgled osobe, ali i da izazovu ozbiljnije probleme, usled nemogućnosti adekvatnog održavanja oralne higijene. Osim toga, nepravilni zubni niz može dovesti do poteškoća pri zagrižaju, žvakanju, gutanju hrane i deformaciji celokupne vilice, ali izazvati i ozbiljne probleme u govoru. Gubitak samopouzdanja i distanciranje od ostalih ljudi predstavljaju negativne posledice koje se kao prateće pojave samo povećavaju kako vreme odmiče. 

Zato se još od najranijih dana, prvenstveno kod dece, ovom problemu pristupa sa posebnom pažnjom, kako bi se redukovale sve dentalne nepravilnosti. Najefikasniji način za ispravku svih anomalija zuba i deformacije vilica predstavlja fiksna proteza za zube. 

Koliko košta fiksna proteza i da li ona danas predstavlja luksuz ili potrebu? 

Pregled položaja zuba je veoma važno obaviti do desete godine deteta, kako bi se utvrdio razvoj mišića i vilice, kao i okolnog zubnog tkiva. Kada se na vreme uoče nepravilnosti, stomatolozi uglavnom preporučuju nošenje mobilne proteze, uz koju se zubi vlo brzo vraćaju u pravilan položaj. Međutim, ako se zakasni sa korekcijama, rešenja se uglavnom nalaze u fiksnim protezama. Fiksne proteze mogu koristiti osobe svih starosnih uzrasta, a da bi se utvrdila adekvatna terapija, obavezno se mora izvršiti pregled desni i zdravlje zuba. Ukoliko u vilici nedostaje neki zub, nošenje proteze može biti vrlo korisno, kako bi sprečila krivljenje ostalih zuba prema mestu gde zub nedostaje. Dakle, izdvajanje novčanih sredstava za fiksnu protezu treba smatrati kao nužnu potrebu da učinite nešto pozitivno za svoje zdravlje i osmeh.  

Izborom ortodonskog aparata formira se i cena fiksne proteze

Fiksna proteza cena razlikuje se od pacijenta do pacijenta i formaira se na osnovu prirode ortodonskog stanja zuba i celokupne vilice. U cenu ulaze pregledi, lečenje, izrada i postavljanje fiksne proteze, period adaptacije i sve prepravke ortodonskog aparata u navedenom periodu. Osim toga, u cenu ulazi i sam odabir fiksne proteze, koja može biti metalna i estetska. Efekat ispravljanja zuba je isti, a razlika postoji u njihovoj vidljivosti – metalne proteze su vidljive, dok estetske to nisu. 

I kod metalnih aparata uvedene su novine, pa su kod mladih popularne one proteze različitih boja. Za razliku od njih, estetske se stapaju sa bojom zubne gleđi, a kako se izrađuju od keramike i safirnog stakla, predstavljaju skuplju varijantu fiksnih proteza. Kako na formiranje cene fiksnih proteza utiče više parametara, konačnu vrednost ćete znati nakon dijagnostike, pregleda i izbora samog aparata. 

Koliko se dugo nosi fiksna proteza?

Kada se jednom postavi fiksni aparat na vaše zube, kreće lagano i postupno pomeranje zuba, koje mora biti kontrolisano od strane vašeg stomatologa, tj. ortodonta koji vam je izrađivao protezu. Na redovne kontrole pacijent dolazi na svakih mesec dana do dva meseca, u zavisnosti od stadijuma lečenja i dogovora sa svojim stomatologom. Terapija ispravljanja zuba razlikuje se od osobe do osobe i uglavnom zahteva period od 12 do 36 meseci. U tom periodu, pacijent se privikava na niz neprijatnosti koje ga mogu pratiti – otežan govor, šuškanje tokom izgovora određenih glasova, otežano žvakanje i gutanje hrane. Osim toga, period privikavanja podrazumeva i izmenjen i pojačan način održavanja oralne higijene vaših usta i zuba.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *