Geteborg – Tri godine čekanja do stana

Iznajmljivanje stanova u Geteborgu je sve teže i teže dok cene rapidno skaču i premašuju realno stanje

Ako uspete da rešite boravišne i radne dozvole u Švedskoj, pred vas se stavlja možda i najteži zadatak – iznajmljivanje stana. Prema podacima statističkog zavoda za stambena pitanja u gradu Geteborgu, nedostaje trenutno oko 30.000 stanova koji su u aktivnoj potražnji već sada. Lista potražnje je sve duža, a vreme čekanja može biti i do četiri godine od predavanja aplikacije do konačne realizacije.

Dok se Geteborg ubrzano gradi i po nekim naznakama kroz dve godine će biti 30% obimniji po infrastrukturi i stanovništvu, ni to nije dovoljno za ovaj obilni problem sa kojim se suočavaju gradske uprave i čelnici ovog zaista lepog i ugodnog grada za stanovanje. Problem je i kod već izgrađenih i zastarelih stambenih prostora i zgrada jer se mnogo ulaže i u samu njihovu obnovu, jer po matematici, šveđani ako traže više novca, zaista se trude da pokriju tu potražnju i ne ostave razunmu sumnju nikome da je korekcija cene zaista bila potrebna. Drugim rečima, ako će da naplate više, tada daju mnogo bolju uslugu i uslove stanovanja. Zvuči nestvarno za nas iz zemlja Balkana ali je istinito.

Prema izjavama većine građana Švedske koji su u potražnji stanova, oni polako ali sigurno gube strpljenje i osetno se primećuje odlazak tolerancije. Uvek uz osmeh, naravno, radnici uprave grada Geteborga će saopštiti da nema još stanova za građane koji su u velikom problemu već duži niz godina. Čest je slučaj da veći broj ljudi živi već duže vremena na malom prostoru.

Firme koje su u privatnom vlasništvu, a bave se izgradnjom i iznajmljivanjem stanova su često primorani da prilikom dodeljivanja stana kontaktiraju organe bezbednosti radi očuvanja mira toga dana. Kao da se besplatno deli stambena jedinica, a ne da se još za nju mora platiti astrnomska cena i depozit od godinu dana u vrednosti cene iznajmljivanja. Zanimljivo je da monopol na ovo ne postoji i da ima bezbroj firmi koji se bave ovom delatnosti, ali prostor za gradnju je veoma teško dobiti, a otimanje od prirode je često bez uspeha. Ceo grad bruji od detonacija dinamita i lupanja velikih mašina kada se ravna teren za nove stambene ustanove.

Zapažamo da je veliki problem kod starih zgrada i taj što veoma brzo nastaje polu Geto ili totalni Geto gde ni policija ne ulazi i vlast i kontrola su izgubljeni, pa građani izbegavaju prazne stanove u takvim sredinama, a i cena je nerealna kod istih.

Ako uspete da dobijete vaše mesto pod suncem i ako ste zadovoljni prilikom dodele jer izbora često nemate, tada samo treba da uredno plaćate rentu i šta god vam se pokida ili šta god da ne radi, samo javite službi za održavanje i stižu u najkraćem roku da popravljaju šta god je u pitanju. Bilo da je kupatilo (badrumsrenovering Göteborg), ili kuhinja ili osigurač, nije bitno, služba stiže u pomoć. Sve ćete dobiti, ako plaćate, a ako zakasni poslodavac sa uplatom makar i jedan dan, tada ste na sivoj listi i imate pravo zakasniti sa uplatom rente još jednom, a ako se desi opet isto, naravno, letite iz stana i bivate postavljeni na crnu listu i tada možete da razmišljate samo o kupovini stana koja ide malo lakše negoli iznajmljivanje. Izvor: byggkakelexperten.com

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *