Idi, Idi Nesanice: Uzroci i Lečenje Insomnije Prirodnim Putem

Jedna od osnovnih fizioloških funkcija mozga jeste spavanje. Potrebe za snom su različite i menjaju se zavisno od životnog doba. Tako je novorođenčetu potrebno 16-17 sati, deci 10-12, mladima 8, a osobama u poznom životnom dobu 6-7 sat sna.

nocna-mora

Na kvalitet spavanja utiču mnogobrojni faktori okoline, poput buke, temperature vazduha, udobnosti, ali i način ishrane, razni psihološki momenti, stres itd. Kao posledica ubrzanog načina življenja, karakterističnog za savremenog čoveka, sve češći su poremećaji spavanja, odnosno pojava nesanice.

Šta je insomnija?

Nesanica ili stručno insomnija obuhvata niz poremećaja spavanja koji mogu imati organsku ili neorgansku pozadinu. Ovakvo stanje je jedan od prvih pokazatelja da je psihološka ravnoteža neke osobe narušena. Kod psihički zdravih osoba nesanica je najčešće posledica preopterećenosti dnevnim obavezama na poslu, životnim krizama i sl.

Takođe, postoji povezanost između nesanice i životne dobi osobe, tako da je kod starijih osoba nesanica znatno učestalija.

nesanica-insomnija

Statistika pokazuje da od nesanice pati više žena nego muškaraca. Takođe, statistički podaci pokazuju da je u razvijenim svetskim zemljama poremećaj spavanja izuzetno čest –svaka treća osoba se suočava sa ovim problemom, bilo da je reč o poremećajima ritma budnosti ili problemima sa uspavljivanjem (početkom spavanja).

Nedostatak zdravog sna u kratkom vremenskom periodu može da se odrazi na opšte zdravlje i na celokupni kvalitet života osobe koja se bori sa nesanicom. Kod osoba koje imaju neki vid depresivnih smetnji, jedan od prvih simptoma tih smetnji je upravo nesanica, pa osoba upada u začarani krug: povišena anksioznost – strah od nesanice – depresivni misaoni tok.

Poremećaji spavanja uslovljeni psihološkim uzrocima

Problemi sa spavanjem koji se javljaju kod osoba koje su u fizičkom smislu potpuno zdrave imaju psihološke uzroke. Tada je reč o neorganskim poremećajima spavanja gde možemo razlikovati hipersomniju i insomniju.

Hipersomnija je stanje kada je ritam sna i budnosti narušen, u smislu da osoba ima preteranu potrebu za snom i pored toga što dovoljno spava tokom noći.

Insomnija u narodu poznatija kao nesanica ispoljava se kao stanje nedovoljnog, odnosno nekvalitetnog sna, karakterističnog po čestim noćnim buđenjima, uz teškoće ponovnog uspavljivanja, isprekidanog spavanja ispunjenog košmarima i sl.

Ona može da potiče od emocionalnih problema, kao što su hronična zabrinutost i strepnja, pad raspoloženja, nedostatak volje, negativni misaoni tok, osećanje krivice, hipohondrija itd. Ovo su stanja tipična za anksiozne i depresivne ljude.

Osoba koja pati od nesanice ujutru je iscrpljena, umorna i razdražljiva, nije u stanju da se na odgovarajući način nosi sa svakodnevnim obavezama. Pred spavanje je napeta, nervozna i zabrinuta zbog nesanice, neraspoložena i utučena i sklona negativnim mislima.

Nesanica organskog porekla

Nesanica može biti reakcija organizma na premorenost, smenski rad, promene vremenske zone i sl. Takođe, ona je često pratilac nekih organskih stanja i bolesti poput meningitisa, encefalitisa, trovanja, metaboličkih i endokrinih poremećaja, neuroloških poremećaja, oštećenja na mozgu ili tumora.

Kod ovakvih stanja, nesanica kao simptom najčešće je udružena sa dodatnim somatskim tegobama usled koji se osoba obraća lekarima za pomoć i počinje proces lečenja. Nesanicu može da izazove i preterana dugotrajna upotreba većih doza pilula za spavanje.

7 saveta za bolji kvalitet spavanja

#1 Meditirajte, radite jogu, dišite duboko, pustite tihu muziku, čitajte lagano štivo;

#2 Koliko god da vam to izgleda neverovatno, trudite se da odvratite misli od zabrinjavajućih tema, mislite o lepim stvarima;

#3 Upražnjavajte redovan trening, redovna fizička aktivnost odličan je lek protiv anksioznosti;

#4 Redukujte dozu kafe i drugih napitaka i namrinica koje sadrže kofein, naročito kasno poslepodne i uveče;

#5 Ne jedite obilno neposredno pre odlaska u krevet;

#6 Potrudite se da uspostavite ustaljeni ritam u privatnom životu i poslovnim obavezama, satincu odlaska na spavanje i ustajanja i da što manje odstupate od nje;

#7 Temperatura vazduha u spavaćoj sobi treba da bude prijatno niska, vrućina povećava nervozu i remeti san, spavajte u mračnoj sobi, ugasite lampu, televizor i sl.

hormoni sreće

Lečenjen nesanice prirodnim putem

Još od davnina ljudi su koristili razne prirodne sastojke za lečenje nesanice, pre svega čajeve koji se spravljaju od određenih biljaka koje imaju blago do umereno sedativno dejstvo.

Čaj za nesanicu od valerijane

Iako još uvek nije potpuno ispitano kakva sve dejstva valerijana (odoljen) ima na ljudsko telo, pouzdano se zna da ova biljka deluje umirujuće i da može biti efikasna u otklanjanju nesanice. Neka istraživanja potvrđuju da valerijana ima skoro identično dejstvo kao i pilule za spavanje, utiče na nivo neurotransmitera GABA u nervnom sistemu. Doza koja se preporučuje je 2 gr čaja valerijane na 250 ml vode. Druga opcija je upotreba valerijane u obliku kapi, koje možete kupiti u apotekama. Preporučuje se uzimanje 3-6 kapi sat vremena pre odlaska na spavanje. Treba imati na umu da je efikasno dejstvo valerijane primetno tek nakon duže upotrebe (14-28 dana).

Neželjeni efekti se javljaju u vidu smetnji sa varenjem. Ukoliko osoba ima određenu terapiju, pre upotrebe trebala bi da konsultuje svog lekara radi određivanja precizne doze valerijana čaja ili kapi.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona je takođe blagotvoran i može biti dobar saveznik u borbi protiv nesanice uzrokovane smetnjama depresivne prirode.

Čajna mešavina protiv nesanice

Ova čajna mešavina se od pamtiveka koristi u našem narodu protiv nesanice: 9 gr lisata gorke deteline, 9 gr korena valerijane (odoljena), 6 gr listova pitome nane, 3 gr lista matičnjaka i 3 gr kore krušine. Jednu supenu kašiku ove biljne mešavine preliti sa 200 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata, zatim procediti. Čaj treba piti 21 dan, uveče pred spavanje, po jednu šolju, najbolje nezaslađen ili zaslađen medom.

Za dobar san prepručuju se i kamilica, hmelj, indijski žen-šen, hrastovo cveće. Takođe, važan je i način ishrane. Unos namirnica bogatih magnezijumom može poboljšati kvalitet sna jer je magnezijum prirodni sedativ.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *