Kako da odaberete pravo grejanje za svoj dom?

Kada se useljavate u novi ili tek kupljen stan, kuću, nebitno o kolikom prostoru se radi, jedna od najbitnijih stavki jeste opremiti novi dom tako da bude prijatan, ali i sasvim funkcionalan. I dok na svoje mesto dođu svi radovi, ubacivanje nameštaja i sve dekoracije koju želite negde da smestite, najpre razmislite o nečemu mnogo važnijem, a to je grejanje, odnosno, kakav je grejni sistem i čime ćete utopliti svoj dom u toku zimskih meseci i dana.

I svima je veoma teško da se odluče da li da zadrže način grejanja koji je do tog trenutka postojao u stanu ili kući ili da sasvim sve promene. Ono šta je najbolje jeste uzeti papir i olovku, sve sabrati, i izračunati koliko bi šta koštalo, a onda na osnovu toga i nekih drugih kriterijuma doneti odluku šta je najbolji i najsigurniji izbor. Zato smo i odlučili da kažemo nekoliko praktičnih reči o najzastupljenijim oblicima grejanja kod nas, koje će vam možda baš na taj način pomoći da uredite svoj stan bolje i prijatnije.

Grejanje na drva i ugalj 

Jedan od najrasprostranjenijih načina grejanja kod nas, našem podneblju svakako je grejanje na drva ili ugalj. Istina je da je sama atmosfera u jednom domu sa šporetom na drva mnogo lepša i prijatnija, a uz to, ostvaruje se znatna ušteda na električnoj energiji, jer se štednjaci tokom zimskih meseci ne moraju upotrebljavati. Osim toga, ušteda se često vidi i na grejanju vode, budući da se bojleri povezuju sa samim cevima kada postoji parno grejanje povezano sa šporetom ili kotlom.

Međutim, ukoliko se radi o šporetu na drva, onda je sigurno to da će se tako grejati jedna do dve prostorije, a kada je povezano parno grejanje sa samim šporetom ili kotlom, onda se cela kuća greje tako što sami određujete vreme grejanja, potrošnju derivata i samu temperaturu. Naravno, uračunajte tu veću cifru kada se priprema ogrev za zimu, više fizičkog napora i vremena da se sve to sredi.

Centralno grejanje

Ono šta je najlepše kod centralnog grejanja jeste to da vam je temperatura svuda ista, da ne morate da vodite računa o tome da li ste založili šporet, kotao, da li ste uključili neku peć ili grejalicu, već o tome brinu toplane. I sa te strane, ovakv način grejanja je najbolji, ali njegova loša strana uglavnom je to što se plaća tokom cele godine, svakog meseca, bez obzira na godišnje doba, pa ukoliko u svom posedstvu imate veću kvadraturu, godišnji iznos je prilično veliki. No, svakako je ovo najbezbrižniji oblik grejanja, gde nemate nikakve obaveze ili potrebu da razmišljate da li je sve u redu.

Podno grejanje

Sve popularniji oblik grejanja kod nas postaje podno grejanje, koje je na Zapadu postalo primarno još pre više decenija. Kao i kod centralnog, podno grejanje ne zadaje nikakve glavobolje, razmišljanja, uvek je svuda toplo i ista je temperatura.

Osim toga, vi sami određujete visinu temperature koja će biti u stanu ili kući. Iako se mnogi žale na njegovu cenu, zapravo je ovaj način grejanja jedan od najekonomičnijih, budući da tokom meseci potrošnje uglavnom krajnji iznosi računa govore u prilog tome, ali problem je u samom startu kada je potrebno nešto više uložiti u samu instalaciju grejanja, no, krajnji bilans ipak kaže da je podno grejanje odličan i ekonomičan izbor za svakoga.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *