Kako da uz pomoć moderne tehnologije budete uvek korak ispred provalnika?

Leto se bliži kao i sezona odmora. To znači da se i sezona provala stanova i kuća znatno približila. Procenat obijenih domova naročito za vreme odmora se znatno povećava iz godine u godinu. Lopovi koriste sve modernije tehnike koje ne ostavljaju skoro nikakvog traga, zbog čega ih je teško pronaći i povratiti svoju imovinu. Za ovakve moderne probleme potrebna su moderna rešenja.

Ne dozvolite da vaš dom bude na meti provalnika i zaštitite ga na adekvatan način. Ako ste osoba koja često putuje i vaš dom često ostaje prazan, onda je vreme da se pozabavite modernim tehnologijama zaštite doma koja će vaš dom zaštiti a vaš odmor učiniti lepšim i bezbrižnijim. Prošlo je vreme kada se možete osloniti samo na lak san komšije, kako bi vas upozorio da se nešto sumnjivo događa u vašem domu. Moderni sigurnosni sistemi nude rešenje zbog kojih nećete brinuti o svom domu ni sekunde. Takođe, ovakvi alarmni sistemi vas mogu zaštiti i dok se nalazite u svom domu, što je velika prednost jer dobro znamo da vaš život kao i vaša bezebdnost nema cenu. U nastavku ćemo se pozabaviti koji sigurnosni sistemi su najbolji za zaštitu vašeg doma.

Kamere za video nadzor – vaš najbolji prijatelj

Kada se zapitate da li je bolje i adekvatnije dom opremiti video nadzorom ili kamerama, mnogi se mogu zbuniti i pomisliti da je to ista stvar. Donekle i jeste, ali glavna razlika je u tome što na starim analognim kamerama postoji opcija premotavanja i samim tim pregleda situacija koja su se odvila u vašem domu, dok kamere za video nadzor pružaju mogućnost praćenja uživo i na taj način može se odmah reagovati ukoliko se primeti potencijalna opasnost. Međutim, retko ko ima vremena da sedi ispred monitora i prati šta se događa ispred i oko doma kako bi reagovao odmah na opasnost. Zbog ovoga, video nadzori se povezuju sa pametnim uređajima koji su uz vas skoro 24 časa. Kada se prepozna potencijalna opasnost, uređaj će vam poslati notifikaciju upozoravajući vas da reagujete ili ne. Ukoliko niste u mogućnosti da kontaktirate nadležne organe, uređaj može sam poslati obaveštenje policiji. Ovakve sisteme koji spašavaju živote a i same vaše domove možete ugraditi posebno u vaš dom. Međutim, mreža koja povezuje sve pametne uređaje se najbolje može iskoristiti u pametnim kućama. Pored sigurnosnog sistema koji vas upozorava o svemu što se događa u vašem domu i van njega, pametne kuće mogu da vam pruže dodatan komfor i olakšanu svakodnevnicu. Iako ćemo se ovom temom pozabaviti kasnije, morali smo da je pomenemo jer svakako daje veliku prednost video nadzorima nad analognim kamerama. Još jedna velika prednost digitalnih video nadzora jeste i memorija. Dok kod analognih kamera imate mogućnost premotavanja unazad u zavisnosti od memorije, kod digitalnih video nadzora imate opciju da vraćate koliko god želite. Rezolucija je takođe veoma bitna. Ukoliko vam je bitno da se prepozna potencijalni provalnik onda je digitalni video sistem svakako pogodniji za vas. A ako pak možete da se zadovoljite rezolucijom koja je opet sasvim dovoljna da se vidi ali možda ne i prepozna, onda su analogne kamere upravo za vas. Moramo pomenuti da, kada su cene u pitanju, svakako moramo dati prednost analognim kamerama. Ali svi znamo da naši životi i naša bezbednost nemaju cenu, stoga, ne oklevajte ni časa kada se odlučujete za kvalitetnije sigurnosne sisteme. Video nadzor ima veomu široku primenu, pa se ne koristi samo za zaštitu privatnog poseda, već se koriste i na mnogim gradskim lokacijama.

Alarmi ili senzori?

Ovde moramo postaviti još jedno pitanje. A zašto ne oba vida zaštite? Ako malo razmislite uvidećete da alarmi i senzori najbolje rade u paru. Mogu raditi i odvojeno s tim što alarm svakako ima ugrađen senzor koji ga i pokreće. Teško je uporediti ova dva jer će vaš dom biti zaštićen na adekvatan način jedino ako koristite oba sigurnosna sistema. Ali, za početak fokusirajmo se na senzore. Senzori su izuzetno osetljivi uređaji koji se aktiviraju na različite načine kada detektuju pokret. Ovo je veoma pogodno ako ih uzmemo jer mogu da efektivno uplaše provalnika i spreče potencijalnu provalu. Kada detektuju pokret, senzori pale svetla koja svojom jačinom mogu upozoriti vlasnika ukoliko je veče, lopova uplašiti, a i komšije alarmirati. Senzori nisu samo za zastrašivanje lopova. Postoje sigurnosni sistemi koji omogućavaju vlasniku da uđe u svoj dom samo preko prepoznavanja otiska prsta. To su senzori koji rade na dodir. Takođe, postoje i senzori koji reaguju na zvuk. Ovo najčešće viđamo kod moderne rasvete gde se svetlo uključuje ili isključuje pomoću udaranja dlanom o dlan. Međutim, ovakav sistem ne bi možda previše zaštitio vaš dom. Ali, senzori koji reaguju na zvuk mogu biti od velike koristi u određenim situacijama. Alarmi reaguju isto kao i senzori s obzirom da u sebi moraju imati senzor u vidu svetlosnog snopa ili bilo kakvog osetljivog uređaja. Ovde možemo dati prednost alarmima zbog efekta koji daju kada se prepozna potencijalna opasnost. Ako se prisetimo senzora sa svetlom, moramo se složiti da postoji mogućnost da se to svetlo ne primeti ukoliko imate čvrst san, dok sa druge strane alarme je potpuno nemoguće zanemariti. Alarmi imaju izuzetno glasnu sirenu koja je u sklopu sistema. Ovo može biti toliko glasno da se panika može izazvati odmah kod potencijalnog lopova ali i kod komšija tako da znaju da treba biti na oprezu. Alarmi su često izbor i za ugostiteljske objekte ali je uz ovo obavezna nalepnica koja upozorava da je objekat obezbeđen alarmom. Dakle, možete biti sigurni da će vaš dom biti bezbedan i sa jednim i sa drugim sistemom, ali budite i upoznati i sa ekfektivnošću oba sistema. Pomenuli smo da alarm već u sebi ima senzor pomoću kog detektuje opasnost i signalizira sirenu i to često može biti dovoljno. Ali, ukoliko želite da obezbedite veću površinu vašeg doma ili možda i dvorište, postavljanjem senzora koji će reagovanjem na pokret pokrenuti i detektore alarma su dobitna kombinacija. Takođe, vodite računa o tome gde postavljte senzore, jer provalnici često ne provaljuju samo kroz vrata. Česti slučajevi su da provalnici prate i istražuju najbolje načina kako ući u kuću. To se dešava obijanjem vrata ali ukoliko je kuća u pitanju i postoje prozori, provalnici će pre probati da otvore prozor nego vrata. Kako biste se zaštitili i od ovog načina provale, najbolje je obezbediti uglove doma koji će imati domet do svakog prozora ili jednostavno postavite senzor direktno kod prozora kako biste bili sigurni.

Sigurnosni sistemi u pametnim kućama

Već smo pomenuli pametne kuće u prvom delu teksta. Razlog vraćanja na ove sisteme je taj da se ovakve kuće definiivno najmanje nalaze na udaru provalnika, a evo i zbog čega. Bezbedonosni sistemi pametnih kuća su osmišljeni kao mreža koja povezuje sve pametne uređaje u kući i na taj način omogućava vlasniku da upravlja svojim domom preko svog mobilnog uređaja ili daljinskog upravljača. Donr stvar je da to možete raditi i dok ste daleko od vašeg doma. U svakom trenutku vi možete imati uvid u to šta se dešava u vašem domu. Koliko puta se desilo da ne možete da se opustite negde van doma jer niste sigurni da li ste isključili peglu? Ovakve stvari više ne treba da vas brinu jer preko svog pametnog uređaja imaćete uvid u to da li je neki aparat uključen. Ukoliko se desi i da jeste ostavili peglu uključenu, samo jednim klikom možete isključiti protok struje i na taj način pegla će se sama isključiti. Međutim, zaštite od potencijalnog požara nije jedina stvar koju ovakav sistem pruža. Pametne kuće imaju najbolji sigurnosni sistem. Sistemi su razvijeni tako da pomoću veštačke inteligencije, sa svojim vlasnikom komuniciraju putem obaveštenja u vidu poruke ili e-maila. Ovo znači, u trenutku kada kamera u sklopu sistema detektuje nepoznato lice, na vaš mobilni uređaj će stići obaveštenje sa identitetom te osobe. Na vama je da odlučite da li je to vaš poznanik ili ipak nepozvan gost. Zahvaljujući posebno razvijenoj tehnologiji za prepoznavanje lika, lopovi nemaju šanse sa vašom kućom. Još jedna velika prednost ovakvih sigurnosnih sistema je to da vaša kuća, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, može da simulira vaše prisustvo u kući dok ste negde na odmoru. To znači da sistem pamti vaše navike kao što su vreme u koje se svetla uključuju, da li je TV noću uključen i slične stvari koje odaju utisak da ste kod kuće. Na ovaj način potencijlni lopovi neće ni pokušavati da krenu na vašu kuću jer će misliti da ste uvek tu. U sklopu ovakvih sistema moramo pomenuti i moderne sigurnosne brave. Ove brave omogućavaju vlasniku da ima apsolutnu kontrolu kada je u pitanju izlaženje ili ulaženje u dom. Pomoću sistema koji se povezuje sa video nadzorom i alarmima, sigurnosne brave šalju zahtev vlasniku za odobrenje ili odbijanje otvaranja. Takođe, postoji i šifra koju vlasnik sam bira i koju zadržava za sebe, a ukoliko se vlasnik nađe van doma a potreban je ulazak onda sistem brave kreira jednokratnu šifru koja nakon ulaska prestaje da bude aktivna. Postoje i funkcije prpeoznavanja vlasnikovog lica kao i senzora koji prepoznaje vlasnikov otisak prsta.

Bez obzira za koji se sistem odlučite, uvek budite svesni da kada plaćate uređaje sigurnosnih sistema plaćate i vašu bezebednost. Zbog ovoga nemojte prevište štedeti, već posmatrajte ovo kao investiciju koja vam se može isplatiti na način na koji nema cenu, a to je spašavanje sopstvenog života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *