Saveti za pametnu kupovinu nekretnina

Trenutak kada razmatramo kupovinu stana, kuće ili zemljišta označava poseban period u životu. Osećaj je sjajan jer započinjemo novo poglavlje, ali istovremeno može izazvati stres.

Da li je sve s tom nekretninom u redu? Ima li nekih skrivenih stvari koje ne znamo? Da li su svi koraci preduzeti kako treba? Šta dalje?

Kako bismo vam olakšali, saželi smo na šta treba da obratite pažnju pre nego što se krenete u kupovinu nekretnine.

Kako oceniti vrednost nekretnine

Da biste dobili pravi uvid u cene nekretnina, pratite ponude na sajtovima za prodaju nekretnina ili se posavetujte s agencijama.

Evo koraka za bolju procenu vrednosti nekretnine:

  1. Pretražite online ponude

Pregledajte oglase na sajtovima kao što je specijalizovani portal za nekretnine Nadjidom. Na ovakvim portalima možete naći veliki broj oglasa za prodaju stanova na Novom Beogradu, u Novom Sadu, Subotici, Nišu, ili bilo kom gradu u Srbiji u kom želite da se skućite. 

  1. Pitajte agencije za dodatne troškove

Razgovarajte s agencijama o mogućim dodatnim troškovima kako biste stekli sveobuhvatnu sliku. Kroz razgovor sa agentima, stičete detaljnije uvid u stvarnu vrednost nekretnine. Njihovo iskustvo će vam biti od pomoći pri proceni isplativosti ulaganja. 

  1. Izračunajte troškove održavanja

Prilikom ocenjivanja vrednosti nekretnine, važno je pažljivo izračunati i buduće troškove održavanja. Ovi troškovi obuhvataju ne samo popravke i adaptaciju već i redovno održavanje, kao i grejanje. Zato je važno razmotriti sve ove elemente da biste stekli detaljniji uvid u ukupne troškove i stvarnu vrednost nekretnine.

  1. Uporedite sa komšilukom

Proverite cene sličnih nekretnina u okolini kako biste bolje razumeli tržišnu vrednost i isplativost investicije. Analizom tržišta u okolini, sticanjem uvida u aktuelne cene i isplativost investicije, možete doneti informisane odluke o vrednosti određene nepokretnosti pre nego što se upustite u kupovinu.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom traženja stana?

Prilikom potrage za idealnim stanom, prvenstveno se fokusirajte na funkcionalnost i udobnost prostora. Prva važna tačka je funkcionalnost stana i njegova udobnost. Ovde su osnovni faktori grejanje i provetravanje, jer direktno utiču na životni komfor.

Takođe, obratite pažnju na organizaciju prostorija – razmislite o mogućnosti pregrađivanja ili prilagođavanja prostora vašim potrebama.

Druga značajna stavka je orijentacija stana. Razmotrite kako je stan okrenut u odnosu na strane sveta, jer to može uticati na svetlost i temperaturu tokom dana.

Pored toga, analizirajte položaj zgrade u odnosu na ulicu i druge objekte u okolini. Svi ovi faktori doprinose celokupnom iskustvu života u stanu, zato je važno da ih uzmete u obzir kada tražite dom.

Ocenite sve aspekte pre nego što odlučite da investirate u nekretninu

Procenite sve aspekte pre ulaganja u nekretninu. Izbor lokacije je jako važan. Pored vaših ličnih potreba, istražite gde se ta nekretnina nalazi.

Važni faktori su blizina bolnice, javnog prevoza, mogućnost parkinga, vrtića, škola i poslovnog centra. 

Proverite perspektivu lokacije – postoje li planovi za izgradnju novih objekata i kakav bi mogao biti uticaj na vrednost nekretnine.

Razmotrite i svoj budžet, životne planove u stanu, proširenje porodice i vrstu grejanja koja vam odgovara. Odlučite da li želite da kupite nekretninu u starogradnji ili novogradnji. Takođe, razmislite da li planirate da je izdajete.

Kada rešite ova pitanja, spremni ste za pretragu ponuda i odlučivanje o investiranju u nekretninu.

Proverite stanje zgrade i okolne objekte pre kupovine nekretnine

Da biste dobili pravi uvid u nekretninu koju nameravate da kupite, važno je da istražite i objekte u njenoj blizini.

Proverite dostupnost prodavnica, škola i gradskog prevoza, kao i udaljenost od vašeg radnog mesta. Preporučuje se i šetnja ulicom u različitim delovima dana kako biste ocenili nivo saobraćaja i mogućnost parkiranja.

Takođe, preporučuje se da istražite stanje same zgrade, što može značajno uticati na cenu, ulaganje i vaše vreme. Pre donošenja konačne odluke o kupovini, preporučljivo je da angažujete inženjera ili arhitektu radi dobijanja izveštaja o zgradi.

Razgovor s budućim komšijama takođe može pružiti korisne informacije, posebno ako istražujete prodaju stanova u Beogradu zbog posla i niste upoznati s gradom. Važno je da razmotrite i aspekte poput sigurnosnih mera i troškova održavanja zgrade kako biste doneli informisanu odluku.

Napravite pametan potez

Pronalaženje i kupovina nekretnina u 21. veku ne bi trebalo da su problem, pod uslovom da jasno znate šta želite, gde i kada. Kada se bavite idejom o ulaganju u nekretnine u Srbiji, važno je da napravite solidan finansijski plan i pažljivo izaberete lokaciju. 

Bez obzira da li kupujete stan gotovinom ili putem stambenog kredita, investiranje u nekretnine može biti siguran korak.

Bitno je da uskladite svoje finansije, prioritete i želje kako biste doneli pravu odluku. Ako to uradite, verujemo da ćete doneti ispravnu odluku, bez obzira na mesto gde se nekretnina nalazi.  U stvari, ulaganje u nekretnine može biti sjajan potez koji će vam doneti korist tokom celog života.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *