Prirodna ili industrijska hrana za pse – Čime hraniti psa

Mnogi od vlasnika pasa često se kolebaju u odluci čime hraniti svog psa. Iako je poznato da hrana za pse nudi bezbroj pogodnosti, kao što su balasirana ishrana, optimalan sastav hrane, energetska vrednost ali i gotova hrana, koju samo treba sipati u činiju vašeg psa.

Sa druge strane tu je prirodna hrana za pse, za koje se odlučuju mnoga domaćinstva koja kao člana porodice imaju i psa, koji se hrani isto kao i svi ostali ukućani. Ovaj način ishrane je svakako jeftinji nego kupovna hrana za pse, ali isto tako oduzima i vreme u spremanju. Međutim, ukoliko sprmate ručak za celu porodicu neće vam biti teško da dodate još malo sastojaka kako bi se zadovoljile i potrebe vašeg psa.

Neophodni sastojci

Eve nekih smernica sta sve hrana za pse treba da sadrži ukoliko ste se odlučili da je pripremate kao prirodnu i kod kuće.

Kakako bi se ispunile sve hranljive potrebe vašeg kućnog ljubimca, bez obzira na njegovu rasu i pol, ishrana treba da bude bogata mesom oko 70 % porcije, kažu stručnjaci. Ostalh 30% treba da čine povrće i žitarice.

Način pripreme hrane za pse

Priprema mesa ne treba da bude dugotrajna, kako iz njega ne bi isparili potrebni sastojci koji su neophodni u hrani za pse. Isto tako, preopručljivo je da se u ishranu doda i voda u kojoj je hrana pripremana, kako se u njoj nakon kuvanja nalaze vitamini i minerali iz pripremljenog mesa ili povrća.

Povrće je potrebno sitno iskckati ili izrendati, kako bi ga stomak vašeg psa lakše svario, a zatim skuvati u vodi u kojoj je kuvano i meso. Kada su u pitanju lisnata povrća kao što su kupus, kelj, brokoli, potrebno ih je samo samleti i bez kuvanja ubaciti u gotov obrok.

Ugljene hidrate možete kuvati zajedno sa mesom, a tu spadaju pirinač, sočivo, pasulj, žitarice. Ukoliko kuvate žitarice kao hranu za psa, potrebno ih je samo natopiti vodom u kojoj se kuvalo meso Ili povrće, i bez dodatne termičke obrade žitarice poslužiti kao prilog vašem ljubimcu.

Ono što je važno unati jeste da se termička obrada hrane za pse treba svesti na minimum, samo za toliko da se unište loše bakterije, jer se dugim kuvanjem uništavaju i enzimi i ostali neophodni sastojci za rast i razvoj vašeg psa. Tako je s vremena na vreme potrebno psu dati sveže kosti, koje će pomoći da zubi i vilica psa očvrsnu, ali i da se očiste naslage i ostaci kuvane hrane sa zuba vašeg psa.

Prelazak u ishrani

Ukoliko hrana za pse počne da se bazira na kuvanoj ishrani od ranih dana, vaš pas će se vrlo brzo navići na ovakav način ishrane. Ukoliko želite da promenite ishranu iz gotove u kuvanu, takav prelaz može biti malo teža varijanta u odnosu na prethodnu.

Tada je neophodno polako i sa strpljenjem uvoditi kuvanu hranu, pored industrijske gotove, a zatim uvoditi nove namirnice kako bi se pas i njegov stomak navikao na novi režim. Ukoliko vaš pas ima preblema sa digestivnim sistemom, pokušajte da pronađete najbolji način i hranu za pse.

U svakom slučaju, vlasnici pasa koji ih hrane prirodnom hranom tvrde da je ovakav način isplativiji. Ono što mi možemo potvrditi jeste da cene hrane za pse variraju od proivođača, količine ali i potrebe vašeg psa, te se kupovinom gotove hrane za pse može ispostaviti da će vaš budzet biti na istom nivou kao i prilikom pripremanja hrane, ali i da ćete uštedeti malo vremena nepripremajući obroke svakoga dana.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *