Kako izgleda svakodnevni život osobe koja koristi slušni aparat?

Ako vi sami ili neko iz vašeg okruženja ima problema sa sluhom, jedna od opcija za unapređenje kvaliteta života jeste i upotreba slušnih aparata. Međutim, postoji veliki broj zabluda kada su slušni aparati u pitanju, pa su pacijenti ponekad suočeni s neprijatnim iznenađenjima ili nisu upućeni u sve raspoložive mogućnosti koje su u ponudi.

Za početak, primena različitih pomagala kako bi se popravio i izoštrio sluh, nije nešto što se vezuje isključivo za savremenu medicinu. Sigurno ste nekad uhvatili sebe kako stavljate ruku iza uva, da biste bolje čuli nekog ko vam se obraća u bučnom okruženju. Cilj je povećanje površine ušne školjke, kako bismo uspeli da prikupimo zvučne talase i pošaljemo ih u zvučni kanal na dalju obradu. U dalekoj prošlosti su se za ovu potrebu koristili rekviziti poput školjke ili modifikovanog roga životinja.

Danas su u upotrebi analogni i digitalni slušni aparati, s tim da se analogni sve ređe koriste. Digitalni slušni aparati se mogu razlikovati prema procesu obrade zvukova. Danas su na ceni mogućnosti regulacije frekvencije i jačine zvuka – funkcije koje su karakteristične za najsavremenije modele slušnih aparata.

Nerealna očekivanja

Nerealna očekivanja od pomagala su nešto što može najviše zaboleti pacijenta. U ovom slučaju, najveća je zabluda da će slušni aparat vratiti izgubljen sluh. Cilj ovog medicinskog pomagala jeste da pomogne pacijentu da lakše razume govor, posebno ako sa sagovornikom komunicira u veoma bučnom okruženju.

Najsavremeniji modeli slušnih aparata imaju ugrađene takozvane reduktore buke. Aparat je u stanju da prepozna i razlikuje ljudski govor od pozadinske buke, te da zvuk govora pojača kako bi nadjačao ostale zvukove koji predstavljaju običnu smetnju.

S druge strane, redovna upotreba slušnog aparata (koji je profesionalno podešen prema individualnim potrebama) će zasigurno unaprediti kvalitet života pacijenta i dozvoliti mu da ponovo uživa u raznim događajima i u konverzaciji s bližnjima.

Dosledna upotreba slušnog aparata

Najbolji efekti se postižu redovnom i doslednom upotrebom slušnih aparata. Cilj je da aparat nosite veći deo dana, kako biste zaista uspeli da primetite razliku. Ukoliko vam nošenje slušnog aparata i dalje predstavlja neprijatnost, nema boljeg načina da se s njim “zbližite” od svakodnevne upotrebe.

Ako često zaboravljate da stavite aparat, možete napraviti podsetnik, ili zamoliti nekog od ukućana da vas podseti. Oni će sigurno primetiti da ste zaboravili da stavite slušni aparat, jer će komunikacija biti otežana. Dosledna upotreba slušnog aparata će vam pomoći da ponovo čujete zvukove na koje ste do sada možda i zaboravili: škripa, kapljanje, pevanje ptica, lupkanje kiše po prozoru… Bez razmišljanja ćete moći da se zaputite u prodavnicu ili šetnju i to bez straha da nećete uspeti blagovremeno da ispratite upozorenja u saobraćaju ili da nećete moći da razumete ljude u okruženju.

Naravno, nije rešenje ni da se silite i da nosite aparat kada vam je potreban odmor ili ako vam aparat izaziva veliku neprijatnost. U slučaju da vam slušni aparat donosi više problema nego koristi, pravo je vreme da se obratite svom lekaru.

Pokrenite komunikaciju

Ako duže vreme imate problema sa sluhom, verovatno ste se (možda i nesvesno) postepeno povlačili iz konverzacija i osamili. Savet je da iskoristite pun potencijal svog slušnog aparata i ponovo se uključite u konverzaciju!

Nemojte se iznenaditi ako vam je potrebno određeno vreme za prilagođavanje. Svi noviteti zahtevaju privikavanje. Međutim, vremenom ćete otkriti koliko je komunikacija olakšana, bilo licem u lice ili putem telefona. Većina korisnika slušnih aparata u početku i dalje izbegava telefonske razgovore, budući da se tada u potpunosti moraju osloniti na svoj sluh i u razumevaju im ne može pomoći čitanje s usana niti gestikulacija sagovornika.

Redovna poseta lekaru i vođenje dnevnika

Ovde ne govorimo o klasičnom vođenju dnevnika (sem ukoliko je to hobi u kojem uživate), nego o jednostavnom zapisivanju opažanja i iskustava. Vremenom i sabiranjem misli i iskustava, lakše ćete doći da zaključka koliko je slušni aparat unapredio kvalitet vašeg života i da li i dalje postoje poteškoće s kojima se borite. Svoje zaključke obavezno prenesite lekaru.

S tim u vezi, početak upotrebe slušnog aparata ne označava prestanak odlaska na redovne kontrole. Lekar će vam reći koliko često bi trebalo da dolazite na pregled, a obavezno prijavite i bilo kakve promene, bolove ili nelagodnosti koje bi mogle imati veze s upotrebom slušnog aparata.

Većina korisnika slušnih aparata prijavljuje samo pozitivna iskustva i veliko uzbuđenje što se konačno mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima i prekinuti začarani krug samoće. Naravno, najvažnije je karakteristike aparata uskladiti s potrebama svakog individualnog pacijenta, kako bi se izvukao maksimalan potencijal.

Ukoliko vas brine estetika, sigurno će vam značiti činjenica da je tehnologija napredovala, što je dovelo do smanjenja dimenzija slušnih aparata, te su savremeni slušni aparati praktično neprimetni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *