Do privatnog i poslovnog uspeha uz NLP i koučing

NLP je skup znanja, veština i tehnika koje pomažu u ličnom i profesionalnom razvoju. To je metodologija koja nudi načine kako da otkrijemo svoje sposobnosti i da ih razvijamo, kao i načine  da osvestimo svoje obrasce razmišljanja i obrasce ponašanja kako bi ih unapređivali i menjali.

Na putu razvoja i promena pojedinca NLP kouč može da ima značajnu ulogu.  NLP kouč je osoba koja radi “jedan na jedan” sa pojedincem i koja u struktuiranom procesu podstiče klijenta da probudi, nađe ili ojača svoje potencijale i iskoristi svoje resurse kako bi promenio neželjenu situaciju ili stanje u kojem se trenuno nalazi i došao do željenog mesta u budućnosti.

U privatnom životu NLP procesi i koučing mogu nam doprineti da poboljšamo komunikaciju, povećamo samopouzdanje, rešimo problematične odnose, izgradimo one osobine i veštine koje su nam potrebne, održimo motivaciju, otarasimo se fobija i alergija, da stres zamenimo unutrašnjim balansom.

Koučing pomaže u profesionalnoj sferi kada želimo da podignemo biznis na viši nivo, identifikujemo, planiramo i ostvarimo poslovne ciljeve,  stvorimo bolje odnose sa klijentima, izoštrimo poslovnu viziju, zablistamo na javnom nastupu, motivišemo druge i budemo lider, uštedimo vreme i novac, razvijemo sopstveni biznis, povećamo profit.

Šta nije koučing?

Potrebno je napraviti razliku između NLP kouča i NLP trenera. NLP kouč, kao što je već rečeno, radi sa pojedincima, dakle, sa jednim klijentom, za razliku od NLP trenera koji radi sa grupom ljudi i upravlja radom grupe.

Koučing nije isto što i konsalting, terapija ili sportski koučing. U čemu je razlika? U odnosu na konsalting gde se dobijaju gotova rešenja, u koučing procesu klijent sam odgovara na određena pitanja i dolazi do rešenja koje je najpovoljnije za njega. Koučing nije terapija jer se terapija bavi problemima iz prošlosti klijenta, a koučing je fokusiran na pronalaženje rešenja u budućnosti od strane samog klijenta. Kao i sportski koučing , NLP koučing podrazumeva timski rad  uz identifikovanje i razvoj potencijala klijenta. Međutim, u NLP koučingu, za razliku od sportskog koučinga, nema dobrih ili loših rezultata, već onih koji su za klijenta korisni.

Šta radi NLP kouč?

NLP  Kouč je osoba koja zna da na lak i ljubazan način ostvari kontakt sa klijentom. Neko ko ume da stvori jasnu sliku gde se klijent sada nalazi i pomaže mu da razjasni gde želi da bude. Kouč identifikuje klijentova ograničavajuća uverenja koja su ga sprečavala u razvoju i pomaže mu da ih promeni kako bi prevazišao izazove.  Kroz proces kouč podržava, podstiče i pomaže klijentu da dostigne svoje ciljeve. Pomaže da se klijent razvije do punog potencijal i radi sa njim da ostvari svoju viziju.

NLP kouč je osoba koja ne sudi i u koju se ima poverenje. Proces kojim se služi kouč i kroz koji vodi klijenta je jasno struktuiran. Tokom više sesija kouč  podržava klijenta i pomaže mu da bude fokusiran i motivisan. Tokom NLP procesa klijent može da sa koučem ne podeli sadržaj izazova u kojem se nalazi u svom životu, a da pri tom napravi promene i ostvari napredak.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *