Studiranje u Italiji – sve potrebne informacije na jednom mestu

Poslednjih godina veliki broj mladih ljudi odlučuje se da svoje akademsko zvanje stekne na nekim od prestižnih svetskih univerziteta. Da li je u pitanju celokupno studiranje ili samo nastavak započetog školovanja ovaj broj je sve veći iz godine u godinu. U zavisnosti od oblasti koju žele da studiraju odlučuju se i za zemlju u kojoj će pronaći potrebno znanje. Najaktuelnija destinacija za naše studente je svakako Evropa i Amerika.

Što se tiče Evrope, ona nam nudi neograničene mogućnosti za studiranje i sticanje znanja. Studenti se najčešće odlučuju za velike evropske gradove koji pored kvalitetnog školstva nude i značajan kvalitet života u vidu svoje bogate kulture i istorije. Oni takođe nude povoljne uslove za život i rad, zatim prihvatljive cene studiranja i stanovanja. Pored ovih važnih faktora i sama procedura primanja i polaganja prijemnih ispita često je odlučujuća u izboru potencijalnog fakulteta.

Svoje mesto među studentima svakako je pronašla i Italija. Svojom lepotom i gracioznošću, bogatsvom kulture i jezika i specifičnim srdačnim ljudima koji tamo žive, postala je vrlo privlačna destinacija ne samo za turiste već i za studente.
Italija ima mnoštvo izuzetno kvalitetnih visokoškolskih ustanova, od kojih je većina u državnom vlasništvu. Međutim, svakako da postoje i privatni fakulteti a jedan od najpoznatijih privatnih fakulteta je Bacconi koji je vremenom postao vrlo respektabilna školska institucija, pa danas privlači studente iz celog sveta.

Državni fakulteti u Italiji su podeljeni po regionima i postoji veliki broj kvalitetnih institucija. Što se tiče same procedure oko pripremanja za studiranje u Italiji, najbolje je da se informišete iz iskustava studenata koji su tamo završili fakultete ili pak od relevantnih institucija poput Italijanske ambasade. Informacije vam može pružiti i visokoškolska institucija za koju ste zainteresovani ili Italijanski kulturni centar u Beogradu.

Jako je važno da se pripremite na sve što vas čeka, od samog konkurisanja i polaganja prijemnog ispita do odlaska, pronalaska smeštaja, plaćanja školarine, troškova života itd.

Da li ćete izabrati Rim, Milano ili Bolonju zavisi od vaših interesovanja i aspiracija. Ono što je možda zanimljivo istaći je to, da je Univerzitet u Bolonji najstariji univerzitet na Zapadu i da, obzirom na svoju reputaciju, nudi izuzetne uslove studiranja, renomirane predavače iz visokih naučnih krugova i preko dve stotine različitih programa koji su vezani što za osnovne što za master i doktorske studije.

Veliki broj programa možete pohađati i na engleskom jeziku. Jedan od najvažnijih segmenata kada je studiranje u Italiji u pitanju je poznavanje jezika. Na prvom mestu italijanskog, a ukoliko izaberete program na engleskom, potrebno je da posedujete određeni sertifikovani stepen znanja jezika. Veliki broj fakulteta u Italiji u svojoj ponudi ima programme koji ne zahtevaju poznavanje italijanskog jezika što može biti olakšavajuća okolnost svakako.
Dobro poznavanje engleskog biće dovoljno da uspešno započnete svoje školovanje na mnogim prestižnim fakultetima u Italiji. Što se predavača tiče na ovakvim programima studiranja oni su često internacionalnog karaktera pa i predavanja drže na engleskom jeziku.

Kada vršite odabir fakulteta svakako da se prvenstveno vodite svojim interesovanjima, ali nemojte izuzeti ni specifičnosti sredine u koju idete, veličinu grada, sadržaje koje vam nudi, zastupljenost stranaca na fakultetima koja je uglavnom ograničena itd.

Upis na fakultete i polaganje prijemnog ispita

Kada je upis na fakultete u Italiji u pitanju, procedura se razlikuje u zavisnosti da li želite da upišete privatni fakultet ili državni.
Što se tiče procedure vezane za državne fakultete ona je nešto komplikovanija i važno je da prikupite potrebne informacije, dokumenta i da ispoštujete rokove i procedure.

Prikupljanje potrebne dokumentacije i apliciranje na željeni fakultet u Italiji vrši se na relaciji Italijanske ambasade i Italijanskog kulturnog centra. Ove dve institucije koje svoje sedište imaju u Beogradu od vitalnog su značaja za sve potrebne informacije i neophodne procedure.

Praksa i iskustvo kažu da sva dokumentacija mora biti prevedena na Italijanski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača.
Sva potrebna dokumentacija, fotografije i prijave moraju biti overene u Italijanskoj ambasadi u Beogradu. A zahtev za upis na izabrani fakultet podnosi se u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu.

Upis obično kreće u periodu od marta do maja meseca a prvi rezultati selekcije kanditada dobijaju se u julu i avgustu mesecu kada je neophodno da kontaktirate Italijanski kulturni centar i informišete se o rezultatima upisa.

Završni korak oko upisa vrši se na licu mesta, na izabranom fakultetu, podnošenjem originalnih dokumenata i ostalih potrebnih papira. Po dobijanju obaveštenja da ste primljeni neophodno je da polažete test iz poznavanja italijanskog jezika.

Neka iskustva studenata govore da je za sve prijave preko interneta potreban vaš lični kod, tačnije broj koji predstavlja neku vrstu vašeg matičnog broja u Italiji. Taj broj možete dobiti od konzularnog predstavništva Republike Italije u Beogradu. Pijemni ispit polaže se na izabranom fakultetu. Troškovi prijemnog ispita se takođe plaćaju a iskustva govore da je uplatu najbolje izvršiti na samom fakultetu.

Jako je važno da poštujete procedure i termine kada je prijemni ispit u pitanju, pa na vreme podnesite zahtev za dobijanje studentske vize kako ne biste došli u situaciju da prijemni ispit počne a da vama nije rešena studenstka viza.

Studiranje na privatnim fakultetima u Italiji

Oni studenti koji su rešili da znanje stiču na privatnim fakultetima, susreću se sa nešto drugačijom procedurom i drugačijim uslovima za upis.

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir kada su privatni fakulteti u pitanju zavise od toga da li su u pitanju osnovne studije ili postdiplomske.

Pretpostavimo da su u pitanju osnovne studije. U tom slučaju neophodno je da imate dobar prosek iz srednje škole. Na mnogim fakultetima boduju se ocene iz matematike i istorije.

Vaš CV mora ostaviti utisak na komisiju pri upisu, takođe i motivaciono pismo u kojem je neophodno da napišete zbog čega ste izabrali baš taj fakultet, na koji način ste stekli reference, kako ste došli do preporuke i slično. CV i motivaciono pismo moraju biti dobro osmišljeni.

Takođe, na privatnim fakultetima vrlo je bitan SAT test koji se polaže kao i znanje engleskog jezika.
Obzirom da fakulteti primaju studente iz mnogih zemalja sveta i da je konkurencija vrlo jaka, svake godine se povećava potreban broj bodova koji morate imati na SAT testu da biste se upisali. Neka iskustva govore da je to oko 1200 bodova.

ino agencija

Postdiplomske studije u Italiji je takođe moguće završiti. Kada je u pitanju dokumentacija, procedura prikupljanja je slična kao i za osnovne studije. Svi dokumenti moraju biti overeni, prevedeni i na vreme dostavljeni a priznavanje ispita ponekad nije u potpunosti, odnosno, stručna komisija fakulteta razmotriće svaki vaš položeni ispit posebno pa će doneti odluku o priznavanju.
Za master i doktorske studije moguće je dobiti i stipednije. Većina stipednija namenjena je za studente koji ne dolaze iz zemalja EU. To je vrlo karakteristično u odnosu na neke druge evropske zemlje.

Stipendije mogu biti delimične ili kompletne. Delimične, koje pokrivaju samo troškove studiranja, dakle školarine, knjiga i ishrane u menzi dok smeštaj plaćate sami. Kompletne stipednije tzv. platinaste ili zlatne stipendije pokrivaju i troškove smeštaja u nekom od kvalitetnih studentskih domova kojih u Italiji ima dosta.

Ukoliko želite sami da obezbedite smeštaj budite spremni da izdvojite priličnu sumu novca za stan u Rimu ili Milanu, pošto troškovi života u ovim evropskim gradovima nisu mali.

Studentska viza, školarine i smeštaj

Studentsku vizu izdaće vam konzularno predstavništvo Italije u Beogradu. A po dolasku u Italiju prijavite se odmah za dozvolu boravka (Permesso Di Soggiorno).

Dozvolu boravka nadležni državni organ odobrava uglavnom na godinu dana tako da je neophodno redovno obnavljati ovaj dokument.

Iskustva studenata koji studiraju u Italiji govore da je boravišnu dozvolu malo komplikovanije dobiti pa obzirom na tu činjenicu fakulteti svake godine organizuju za strane studente kolektivno sakupljanje potrebne dokumentacije i popunjavanje upitnika tako da će vam neko pomoći da popunite obrazac. Takođe, na izabranom fakultetu možete proveriti da li imate svu potrebnu dokumentaciju za boravišnu dozvolu.

Konkurencija je na fakultetima vrlo jaka, dolaze studenti iz svih krajeva sveta sa odličnim prosekom, željom i voljom da uče pa su stoga i kriterijumi profesora veliki. Budite spremni da učite i da se celi posvetite studiranju kako ne biste izgubili određene povlastice, stipendije i slično.

Kada su školarine u pitanju za neke fakultete u Italiji je karakteristično da se ona određuje subjektivno, tačnije u odnosu na primanja porodice. Tako da pre nego što vam odrede visinu školarine morate podneti potrebnu dokumentaciju o visini primanja članova porodice, zatim koliko posedujete nekretnina i slično.

Ovaj sistem određivanja školarine posebno je aktraktivan za balkanske narode jer oni često dobijaju umanjene školarine i to je značajno jer visina školarine nije mala a iznosi od 1000 do 3000 evra.

Za smeštaj možete aplicirati u nekom od domova kojih često nema dovoljno za sve one koji bi hteli, pa su mnogi prinuđeni da iznajmljuju stanove o svom trošku. Pitanje smeštaja u domovima rešava se apliciranjem na licu mesta.

Studiranje u Milanu

Milano je veliki grad a iskustva studenata govore da je i prilično skup za život. Cene su po nekim parametrima u proseku veće i do 40% u odnosu na Bolonju.

Milano je univerzitetski centar i aktuelna destinacija za mnoge studente iz celog sveta. Obzirom da je Milano centar mode, poznat je po svojim likovnim i umetničkim fakultetima koji se bave modom i modnim dizajnom. Tako da, veliki deo studenata koji žele da se obrazuju u ovom pravcu biraju upravo Milano.

Pored mode i dizajna tu su i fakulteti prava, ekonomije, muzike, komunikacije, turizma itd.

Pored osnovnih studija, Milano vam nudi i postdiplomske studije kao i veliki broj specijalizacija i dodatnih obrazovanja upravo iz oblasti mode, turizma i marketinga. Na nekim fakultetima organizovane su i studije putem interneta pa je na taj način mogućnost veća i studranje dostupnije za mnoge studente.

Poslednjih godina sve je više studijskih programa i predavača na engleskom jeziku pa ukoliko ne poznajete italijanski jezik dovoljno ili vam učenje baš i ne ide imate izbor studiranja na engleskom jeziku.

Kada je smeštaj u pitanju imate mogućnost smeštaja u mnogobrojnim domovima, obzirom da je Milano najveći univerzitetski centar u Italiji. Postoji mogućnost da sami iznajmite stan kao i da budete smešteni u neku italijansku porodicu ukoliko dobro poznajete jezik. Takva razmena studenata je učestala praksa u mnogim evropskim univerzitetskim centrima.

Što se tiče neophodnih finansija, Milano je prilično skup grad i budite spremni na to da će vam biti potrebno i 30-40% posto više nego u drugim gradovima Italije.

Prosečni studentski, dakle skromni troškovi studiranja u Milanu na mesečnom nivou su oko 1000 evra. Cene hrane su veće nego u Beogradu kao i komunalne usluge. Zbog toga Milano drži neslavno prvo mesto po troškovima života u Italiji, kako studentskog tako i života uopšte.

Za Milano će vam takođe biti potrebna boravišna dozvola kao i za teritoriju cele Italije.
Boravišna dozvola dobija se na godinu dana ona ima oblik kreditne kartice, čipovana je i sadrži sve neophodne podatke o vama. Za procedure oko boravišne dozvole u Milanu je najbolje da se raspitate lično u imigracionom odeljenju u tom gradu.

Milano je svakako grad koji će vam pružiti ogromne mogućnosti za učenje i usavršavanje. Koju god oblast da izaberete nećete pogrešiti. Italija je među top 10 najpoželjnijih zemalja sveta za studiranje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *