Kako svesna pažnja pomaže da živite bolje?

Energetski vampiri su osobe koje vam oduzimaju energiju kada god su vam u prisustvu i time čine da se osećate umorno, izmučeno i malaksalo. S druge strane, nepostojanje pažnje čini da vam mnogo stvari izmiče kontroli, a da to ne primećujete. Na jedan poseban način, te dve stvari iz popularne psihologije se mogu istaći kao ozbiljni neprijatelji svakog urednog života, ponašanja i delanja.

A šta se radi sa ozbiljnim neprijateljima? Pobeđuju se!

U savremenom svetu ometači pažnje su svuda prisutni. To su izlozi na radnjama, reklame na sajtovima, TV-u, mobilni telefon i društvene mreže… Ali, ovo nisu jedini ometači pažnje, jer su tu oni mnogo opasniji, a kriju se u vama. To su sve one negativne misli koje se javljaju bez razloga, kao što je neracionalan strah kada treba napraviti određeni korak, misli o budućnosti koje nisu ni za šta potrebne, ali se javljaju da narušavaju samopouzdanje i unose nemir. To su sve one situacije, stvari i razmišljanja koje čine da mozak „odluta“.

Pomna, svesna pažnja je ta koja čini život kvalitetnijim. Ne život, već svaki dan, svaki odnos, svaki rad. I videćemo na koji način može svesna pažnja da se nauči, jer ona je svojevrsna tehnika koja se uči i šta se tom naučenom tehnikom dobija. Danas postoji tehnika nazvana mindfulness koja pomaže da se upravo ovo kod osobe i ostvari.

Šta je mindfulness?

Možda za ovaj termin i niste čuli, ali za svesnu pažnju jeste, makar kao školarci dok su učitelji i nastavnici opominjali da budete zaista prisutni na času.

Mindfulness je upravo to, svesna pažnja, tehnika koja pomaže osobi da stvori kod sebe veštinu svesne pažnje i da je pretvori u naviku, jedno od najboljih životnih oruđa. Takva pažnja čini da uvek budete prisutni u trenutku i prostoru u kojima se u određenom momentu nalazite, da vaše telo i misli budu skladni i jedno uz drugo.

Mindfulness postoji kao učenje veštine kroz kurseve, a ono što je dobro jeste što postoji i mindfulness online opcija, budući da je svima negde potrebno da uštede vremena, pa čak i onda kada rade na sebi i svom napretku. Jedan ili drugi vid rada, važnije je šta se u svemu tome postiže.

Kako mindfulness pomaže?

Kroz mindfulness online trening ćete učiti kao da usmeravate i održavate svoju pažnju. Kako da koristite iskustvo, fizičko i psihičko. Kako da usaglasite telo i um. A to dalje daje mnogo benefita.

Na prvom mestu, vežbe i treninzi koji se prolaze uvećavaju pažnju, koncentraciju i mogućnost pamćenja. To govori da mindfulness online opcija jeste odgovarajuća i za školarce, studente, zaposlene, ali i penzionere i starije koji osećaju da sa ovim stavkama imaju poteškoća. Ovde nije kraj, jer iz toga kreće mnogo pogodnosti.

Uvećava se mogućnost samokontrole, u najvećem broju slučajeva. Osoba stiče veštinu kontrole svojih osećanja, impulsivnih rekacija, stiče čvrsto i stabilno samopouzdanje. Kroz mindfulness osoba razvija saosećajnost i empatiju, razvija socijalne veštine kod sebe. Sve ovo dalje utiče na smirenost, opuštenost, umeće odbacivanja i borbe sa anksioznim mislima i poteškoćama, a naposletku dolaze kvalitetan san i zdrav organizam.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *