Pogledajte zbog čega su induktivni senzori jedini koji mogu da podnesu ekstremne uslove

 

U modernoj industriji kada je važno da ne postoje zastoji u proizvodnom procesu uvek se teži savršenom rešenju za sve radne mašine u pogonima. Kada su se pojavili induktivni senzori jako brzo su počeli da se primenjuju u svim granama industrije upravo zbog svojih performansi i dugog radnog veka.

Induktivni senzor je u skoro svakoj oblasti zamenio Reed senzore koji su jako kratkog radnog veka pa njihova upotreba nije bila isplativa zbog toga što je bilo potrebno da se često menjaju, a to je dalje zaustavljalo proizvodni proces.

Šta je induktivni senzor?

Induktivni senzor je najprostije rečeno pasivni senzor čiji rad se zasniva na zavisnosti od induktivnog kalema od promene otpora elektromagnetnog kola ili na elektromagnetnoj indukciji. Svaki prosti senzor ove vrste ima jaram u obliku slova U ili E i kada se kotva približi jarmu smanjuje se zazor, dok induktivnost raste.

Svi induktivni senzori su sastavljeni od čeličng kućišta sa priključkom za spoljni kabl, osetljivog elementa koji beleži, modula izvršnog releja i indikatora aktiviranja na LED – u.

Koje vrste senzora postoje?

Upravo zbog toga što im je vek trajanja jako dug, neki kažu i neograničen, postoji više vrsta ovih senzora. Prvi su svakako senzori sa specijalnim funkcijama, zatim senzori za AC napone sa dve žice, senzori za AC/DC napone, za DC napone sa dve žice i na kraju senzori za DC napone sa tri ili četiri žice.

Već je pomenuto da induktivni senzor može da podnese ekstremne uslove, ali i tu postoji određena podela za različite namene. Tako postoje senzori za eksplozivne sredine, oni za povišene temperature ili povišene pritiske, kao i senzori otporni na varenje i magnetna polja.

Treba naglasiti da svaki induktivni senzor reaguje na metale, dok postoje i oni koji mogu da reaguju i na druge materijale, najčešće grafit.

Prednosti i mane upotrebe ovih senzora

Pored toga što mogu da rade u ekstremnim uslovima, svaki induktivni senzor je neosetljiv na prašinu i vlagu i otporan je na habanje, pa se zbog toga kaže da im je radni vek skoro pa neograničen.

Ovi senzori su, osim što su dugotrajni, i izuzetno precizni, odstupanja su im 0,5 odsto što je gotovo neprimetno.

Za ozbiljan nedostatak oviz senzora smatra se nelinearnost statičke kakrakteriste i mali opseg promene zazora.

Gde se primenjuju induktivni senzori?

Induktivni senzori se koriste za nadzor i kontrolu svakog proizvodnog procesa, što znači da su zastupljeni u skoro svakoj grani industrije. Pored toga, oni se koriste i u automatizaciji i regulisanju proizvodnog procesa.

Možda najkorisnija primena ovih senzora je to što se pomoću njih detektuje loše uzemljenje ili električni napon u uređajima.

Ovi senzori su se u početku primenjivali u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj i industriji plastičnih masa, dok su kasnije ušli u auto industriju i sve ostale pogone u kojima je proces proizvodnje automatizovan. U energetskoj industriji induktivni senzori služe za praćenje induktivnosti električnih komponenti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *