Kako to da je danas mnogo lakše postati špijun nego ikada pre

Verovatno da špijuniranje, prisluškivanje i praćenje nikada nije bilo prisutnije nego sada. Činjenica je da nam je to omogućio internet i pametni telefoni, kao i pametni uređaji, jednostavno – napredak tehnologije.

Gotovo svaki naš pokret se prati, a Google zna sve ono što pretražujemo. Takođe, činjenica je da društvne mreže prate svaki naš korak, prikupljaju naše informacije, kako bi nam kasnije plasirali ciljane plaćene reklame. I to je samo jedan delić koji je nama poznat, a verovatno ne znamo za šta se sve koriste naše informacije i ko ih koristi, a takođe vrlo malo znamo o tome ko kupuje naše informacije, koje smo potpuno besplatno dali na korišćenje samim instaliranjem nekih aplikacija.

Upravo je ovaj razvoj moderne tehnologije, kao i tehnike, danas stvorio  i mogućnost da svako postane špijun ukoliko to želi.

Radnje sa špijunskom opremu su na svakom koraku

Prisluškivači, kamere, softveri za mobilne telefone, detektori, GPS tracker-i, mikrofoni i ostala špijunska oprema danas je dostupna gotovo na svakom koraku.

Programi za praćenje i špijuniranje dostupni i na internetu

Za one koji ne žele da posete radnje koje prodaju špijunsku opremu, postoje i sajtovi putem kojih se može sve to naručiti. Interesatno je da mnoge programe za praćenje mobilnih telefona možete skinuti sa interneta. Mnogi su dostupni i besplatno, ali samo ograničeno. To se definiše kao probni periodu, ali i u tom probnom periodu možete mnogo toga da saznate. Potrebno je da samo malo istražite koji su programi za praćenje mobilnih telefona dobri i za koje vredi izdvojiti određenu sumu novca. To su oni programi koji su pouzdani i putem kojih ćete dobiti sve informacije koje su vam potrebne.

Prisluškivači su minijaturni

Danas svako može da bude špijun i iz razloga što su prisluškivači minijaturni. Oprema koja se nekada koristila bila je glomazna i normalno je nije mogao baš svako da je koristi. Ipak, danas je to sve jednostavnije. Prisluškivači su mijaturni i mogu biti deo mnogih stvari koje svi koristimo i koje svi imamo u kućama. Dakle, ukoliko biste prisluškivač ostavili u nečijem domu ili nečijoj kancelariji, taj neko nikada ne bi posumnjao da ga neko prisluškuje ili špijunira.

Za postavljanje i/ili instaliranje špijunske opreme dovoljan je jedan čovek

Kao što smo već napomenuli špijunska oprema je nekada bila glomazna i za postavljanje špijunskih sredstava bilo je potrebno mnogo profesionalaca. Nekada se špijunska oprema postavljala u celom stanu i to su bili ozbiljni radovi, koji bi trajali i po nekoliko sati. I naravno postojale su mnogo veće šanse da se otkrije da je neko prisluškivan, jer su ti uređaji mnogo lakše mogli da budu uočeni. Međutim, kada u nečiju kuću donese lampu, prečišćivač vazduha ili produžni kabl čiji je sastavni deo prisluškivač, niko nikada ne bi posumnjao na to. To su uobičajene stvari, koje su nam svima potrebne i zato niko nikada ne bi obratio pažnju.

Gotovi svi mogu da priušte nešto od špijunske opreme

Špijunska oprema je prilično dostupna, tačnije dostupna je svima. Dakle, za dvadesetak ili eventualno trideset evra svako može da postane špijun u sopstvenoj režiji. Naravno da postoji ona oprema koja može da bude mnogo skuplja i koja je po mnogo čemu kvalitetnija, međutim, stvar je u tome što vam za neke osnovne delove špijunske opreme, poput prisluškivača, zaista ne treba mnogo novca.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *