Letnje gume – kada se i zbog čega postavljaju na motornim vozilima?

Dobri i kvalitetni pneumatici, odnosno, kvalitetne auto gume jedna su od najbitnijih stavki za stabilnost i bezbednost motornih vozila, kako po vas i one koje vozite, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju. Međutim, dobro je poznata činjenica da postoje jasno odvojene letnje i zimske auto gume, koje se na motornim vozilima postavljaju u odnosu na godišnje doba koje je aktuelno.

Kada se letnje auto gume postavljaju?

Letnje auto gume se postavljaju odmah nakon toga što se spoljašnja temperatura popne iznad 7 stepeni Celzijusovih, odnosno, od početka aprila, pa sve do početka novembra. Odnosno, letnje auto gume se postavljaju i koriste kada prestanu snežne padavine, ledene kiše, te kada su kolovozi sasvim suvi i čisti, budući da su letnje auto gume predviđenje za suvo i stabilno vreme. Letnje auto gume predstaavljaju pneumatike najviših performansi, budući da nisu predviđeni za vožnju po klizavim i nestabilnim terenima. Letnje auto gume imaju manje izražene šare, u odnosu na zimske auto gume, manje kanala za odvođenje vode, što je u stvari i prilagođeno vožnji po suvom kolovozu. Uz sve to, letnje auto gume su i drugačije smeše od koje su napravljeni, koja je tvrđa u odnosu na smešu od koje su napravljene zimske auto gume, budući da je tokom letnjeg perioda potrebna nešto manja elastičnost auto guma u odnosu na zimske uslove vožnje.

Veoma je važno da letnje auto gume zamenite zimskima nakon početka novembra, kada vreme postaje nestabilno i kada se već polako predviđaju snežne padavine, te klizavi i nestabilni kolovozi, budući da jsu zimske gume te koje obezbeđuju dobro prijanjanje automobila za površinu po kojoj se vozi, te veću stabilnost i bezbednost. Početkom proleća u aprilu, zimskim auto gumama je vreme da se menjaju, kako se ne bi habale i uništavale, te kako biste mogli da ih iskoristite i sledeće zime. Isto tako, letnje auto gume nemaju funkciju tokom zimskog perioda, budući da ne pružaju sigurnost i stabilnost motornom vozilu, već se koriste samo kada je vreme stabilno i suvo, s tim što se mogu najnormalnije koristiti i kada padaju letnje i prolećnje kiše. Veoma je važno da sve četiri auto gume budu iste pohabanosti, odnosno, iste starosti, kako bi sve odjednom obezbedile najbolje prijanjanje motornog vozila za gazište, odnosno, podlogu po kojoj se vozi. Nikada nemojte menjati dve po dve gume, kako to mnogi imaju za običaj, pa kupuju prvo dve za prednju osovinu, pa dve za zadnju osovinu, jer takvo menjanje auto guma ne obezbeđuje sigurnost koja je potrebna u vožnji, b˙ila ona na kratkim ili dugim relacijama.

Naravno, ne kupuju se svuda isključivo zimske i isključivo zimske auto gume, budući da imaju i auto gume koje se mogu koristiti tokom cele godine, ali njihova upotreba moguća je isključivo u zemljama i podnebljima gde su vremenske prilike uglavnom slične tokom svakog meseca, pa nemaju ni u jednom trenutku drastične promene u temperaturama koje izazivaju i drastične promene na kolovozima, što svakako iziskuje brojne promene i brojna drugačija ponašanja kojih se vozači moraju pridržavati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *