Sve što trebate znati o termoizolaciji

Svi građevinski objekti moraju da imaju toplotnu izolaciju. Za postavaljanje fasadne izolacije, potrebna je dobra podloga.

Ono što se koristi za termoizolacione sisteme od materijala jesu: kamena vuna, napravljena od minerala i stiropor. Najčešći materijal koji se koristi je stiropor, jer je jeftiniji i svima je dostupan. Različiti proizvođači nude različitu ponudu na tržištu. Stiropori mogu biti različitih debljina. Sivi stripor je danas dosta zastupljen na tržištu a ono što razlikuje od belog jeste što je njegova energetska efikasnost za 20% bolja od standardnog belog stiropora. Ponuda je odlična.

Investicija za budućnost

Na gradnji nikada ne treba štedeti, jer u budućnosti to može mnogo više da vas košta. Računi u budućnosti sa neadekvatnom izolacijom mogu biti mnogo veći od onih koji se očekuju. Kolika će biti debljina izolacije zavisi od geografskog položaja i projekta, međutim ono što se preporučuje jeste da izolacija bude debljine preko 10 centimetra, jer je tako efikasnost mnogo bolja.

Kamena vuna koja se takođe koristi prilikom izolacije ima veću tržišnu vrednost od stiropora. Invesitori se retko odluče za ovu vrstu materijala. Ovaj materijal ima neke svoje prednosti u odnosu na stiropor a to je da je otporna na vatru i većim delom je prirodnog porekla. Može biti različitih dimenzija i debljine. Šta će se na kraju koristiti zavisi od želja, potreba i samog projekta.

Iako ste možda mislili da je korišćenje slame prevaziđeno, prevarili ste se. Ona se i dalje koristi ali ne u izradi fasade, već u postavljanju unutar zidova. Šta god da odlučite da koristite nećete imati ograničenja u postavljanju fasade i finalnog izgleda na kraju radova.

Razmišljajte o tome kako je termoizolacija odlično investiranje u vašu budućnost. Gledajte da ne pravite propuste, jer i oni za koje mislite da su mali na kraju vas mogu koštati mnogo više.

Izolacija krova

Sve češće se provlači priča o izolaciji krova ili potrovlja. Velii broj ljudi voli kose krovove u svom domu, jer oni nekako pružaju posebnu eleganciju i izgled. Kroz krov se gubi velia količina toplote u zimskom periodu i rashlađenog vazduha leti. Gubita se procenjuje do 50%. Kamena vuna se najčešće koristi u izolaciji potrovlja ili krova. Proizvodnja vune je dovedena do savršenstva i bezbedna je za rukovanje i korišćenje. Kamena vuna od pre par godina bila je mnogo lošijeg kvaliteta od ove koje imamo danas. Budite sigurni da je ovo dobro i bezbedno rešenje za vas i vaš dom.

Podna izolacija

Podna izolacija postaje takođe sve više zastupljena i deblina izolacije trebalo bi da bude minimum 12 centimetra. Zvučna izolacija je takođe stvar koja se dobija ugradnjom vune. Nema vlage niti buđi. Prostor bolje diše kada su ovi materijali prisutni. Garantuje se visoki kvalitet i ispravnost. Isplativost je zagarantovana.

Isplati se

U roku do pet grejnih sezona vaša investicija će se isplatiti. Ne samo tokom zime već i tokom leta, računi za hlađenje ili grejanje prostora biće duplo manji nego pre. Pored fasade, brinite i o svojim podovima i stolariji jer oni takođe doprinoste energtskoj efikasnosti. Dobro se informišite pre bilo kog koraka, jer jedan pogrešan korak vaš džep može koštati dosta.

Vidi i: Mali saveti za uređenje stana

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *