Saveti za krečenje, pogledajte kako da odaberete savršene boje za zidove

Krečenje je jedan od kućnih poslova koji se obavlja jednom u nekoliko godina i koji iziskuje veliki fizički i organizacioni napor. Treba pomeriti sav nameštaj, odabrati boje za zidove, zaštititi sve površine, a zatim nakon krečenja očistiti sve i vratiti nameštaj na mesto. U zavisnosti od veličine prostora koji se kreči i količine nameštaja, ovaj posao može da traje od dva do nekoliko dana. 

Obično se u ovo vreme svi sete da bi mogli da naprave neku promenu u svom životnom prostoru. Kako je kupovina novog nameštaja za mnoge neprihvatljiva opcija jer to ipak mnogo košta, onda se uglavnom odluče za novi raspored i za drugačije boje za zidove.

Iako boje za zidove mogu da naprave veliku promenu u svakom prostoru, ipak bi trebalo poštovati određena pravila pri izboru, kako ne biste napravili suviše stimulativno okruženje ili učinili da Vaš prostor izgleda napadno, a nekada čak i neukusno. 

Uskladite boje za zidove sa nameštajem

Već smo pomenuli da zbog nedostatka finansija u cilju renoviranja životnog prostora mnogi odluče da promene boje za zidove kako bi osvežili prostor. U tim situacijama treba voditi računa da se postojeći nameštaj uskladi sa novim bojama. Na umu treba da imate, pored nameštaja, i boju tepiha i zavesa, kao i svih dekorativnih jastučića. 

Razmišljajte o svetlu

Iako su mnoge boje za zidove privlačne i mogu da se uklope sa vašim nameštajem i dekoracijama, one možda neće odgovarati za vaš prostor. Razlog za to je količina prirodnog svetla koja dopire u prostoriju koju krečite. Zbog toga bi trebalo da izbegavate baš tamne nijanse koje, koliko god lepo izgledale, upijaju svu prirodnu svetlost i zbog kojih ćete morati da uključujete sijalice i u toku dana. Odličan primer za ovo su tamno sive ili braon nijanse. 

Birajte boje za zidove koje smiruju

Svi smo odavno naučili da dom treba da bude prostor u kom ćemo se osećati smireno i opušteno. Zbog toga bi trebalo da odaberemo boje za zidove koje nisu previše stimulativne i koje će učiniti da se osećamo kao da u svakom trenutku treba da budemo spremni za pokret. 

Boje za zidove koje smiruju su one sa plavim tonovima, nežne nijanse roze (boja lososa, jorgovana…), svetlo zelena ili svetlo siva. Preporučuje se da ove boje koristite za dnevnu i spavaću sobu kako biste sebi napravili prostor u kom ćete moći potpuno da se opustite. Za kuhinju možete odabrati neku nežno žutu boju zbog efekta topline.

S druge strane, crvena, narandžasta i slične jarke boje se ne preporučuju za ove prostorije zbog toga što imaju stimulišuće dejstvo. One će više odgovarati za radne prostore.

Uvek možete odabrati boje sa efektima

Moderna tehnologija donela je inovacije na svim poljima, pa čak i kada je krečenje u pitanju. Danas se proizvode boje za zidove sa različitim efektima koje su odlične za dekoraciju i same po sebi dovoljne da se neki prostor ili komad nameštaja istakne. Tako postoje boje koje se presijavaju ili se, uz kombinaciju sa posebnim premazima može postići mermerni efekat.

Takođe, ukoliko volite rustični stil, proizvode se boje koje imaju teksturu kao gusti malter. Ovo možete da koristite u dnevnim sobama za zidove gde ćete smestiti TV policu ili u kafićima i restoranima.You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *