Reparacijom nameštaja do novog izgleda enterijera

Leto je idealno godišnje doba da unesete neku novinu u Vaš dom, da ga oplemenite, a da sa druge strane sačuvate nešto svoje. Možda je reparacija nameštaja pravo rešenje za Vas.

Nedavno se i kod nas pojavio trend koji podrazumeva Uradi sam projekte, međutim, u poslednje vreme sve je više „in“ redizajn starog nameštaja. Uz pravilni odabir boje Vaš nameštaj sada može postati unikat a, kakav ne postoji ni u prestižnim salonima. Nabolje od svega jeste da sami reparirate nameštaj po Vašoj volji, uz koji ćete imati malo ili gotovo nikakve troškove.

Izaberite komad nameštaja

Najpre bi trebalo da izaberete komad nameštaja. Vidite sa bakom, dekom ili nekom drugom Vama dragom osobom da li postoji nešto bi Vam rado poklonili.Ukoliko ne uspete u toj nameri i ne nađete nameštaj za kojim tragate, sigurno u Vašem podrumu čuči neka stolica, stočić, komoda, krevet ili nešto slično što Vas prosto zove da ga redizajnirate. Ako ste početnik  u redizajnu starog nameštaja stručjaci predlažu da krenete od manjih stočića, idealan je za kafu ili stoličica, poput tronošca. Kasnije, kad savladate tehnike nanošenja boje, možete preći na neke „zahtevnije“ akcije, kao što su veći ormari. Još naprednijim majstorima predlog je da se obrati pažnjna na manje stare komode jer mogu lepo poslužiti kao kupatilski nameštaj. Takođe, kao ideju, možete iskoristiti vrata ili stare daske kao čiviluke u predsoblju.

nameštaj

Poželjno je prvo „pripremiti teren“, a ta procedura podrazumeva ispunjavanje dva uslova. Treba ispuniti optimalnu temperaturu i vlažnost. Savet je da se izbegava jutarnje bojenje jer je tada vlažnost najveća, a ona ne bi trebalo da prelazi 65%. Što se tiče optimalne temperature najbolje je da ona bude između 20 i 25 stepeni. Zatim sledi išmiglavanje stare boje i laka, a onda i brisanjne vlažnom krpom. Najvažnije pitanje koje se sledeće nameće jeste kako izabrati odgovarajuću boju?

Promenite boju nameštaja

dnevni boravakMožemo krenuti od klasičnih rešenja. Siva je postala glavni hit u uređenju modela sa industrijskim stilom, a ta boja je pogodna za sve tonove drveta, ali i kao pozadina svakog enterijerskog stila. Poseban dodatak pruža tamnija nijansa sive boje u mat izdanju, a ukoliko je osvetljenje nešto slabije sivu možemo kombinovati sa jarko žutom ili belom bojom. Bela u kombinaciji sa sivom je topla preporuka. Ukoliko ipak želite da odstupite od standardnih i nekonvencijalnih rešenja preporuka su duboke nijanse zelene i sive boje. Ovom kombinacijom boja umnogome se povećava dinamika i osveženje svake prostorije. Opet, našu željenu kombinaciju možemo obogatiti i akcentovati žutim i narandžastim detaljima. Ove boje su idealne za kuhinjske elemente, police za dnevnu sobu, nameštaj u predsoblju.

Zatim ide nanošenje boje drugi put, ali tek kada se osušiprvi sloj. Ukoliko želite da postignete antikvitetni izgled Vašeg komada nameštaja možete ga na pojedinim mestima izšmiglati. Za sam završetak rada možete koristiti i tehniku dekupaža.

Pažljivo birajte alat

Ne treba zaboraviti još jednu bitnu činjenicu a to je izbor alata, jer pravilnim izborom možemo skratiti i olakšati posao. Četka se koristi kod rada na malim površinama, dok je za rad na većim pogodan valjak, dok se pištolji za farbanje i lakiranje smatraju najefikasnijim načinom za nanošenje boja. Pištolji za farbanje i lakiranje mogu pomoći u Vašem izboru bilo da ste stolar ili farbar koji koristi alat za farbanje profesionalno ili ste jednostavno osoba kojoj je to hobi i želi da sve bude dovedeno do savršenstva.

Kada su se poklopile sve kockice, i kad su ispunjeni svi uslovi, Vama  se prepušta organizovanje radne akcije kako biste uživali u prelepom repariranom nameštajus kockanom samo po Vašem ukusu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *