Kako da regulišete ishranu kada imate ešerihiju koli?

Koliko je pravilna ishrana bitna za naš organizam shvatimo tek kada se javi neki problem ili kada čvrsto rešimo da promenimo način života, a onda shvatimo da se mnogo bolje osećamo ukoliko samo malo povedemo računa kako i koliko jedemo. Naravno da većina ljudi uživa u hrani i piću i da nije spremno tako lako da se odrekne nekih ne baš tako zdravih namirnica. Međutim, kada se javi ešerihija koli, morate biti svesni da ćete regulisanjem i ishrane pomoći sebi da se izlečite. Tek kada to shvatite onda kreće borba sa ešerihijom koli, ali i borba sa samim sobom. Motivacija je svakako vaše zdravlje, koje treba da vam bude na prvom mestu. Iako će motivacija trajati samo dok ne pobedite ovu bakteriju, u nekim slučajevima će možda uticati na mnoge da promene stav o sopstvenom zdravlju i nastave da vode računa i nakon toga.

Vitamini pobeđuju ešerihiju koli

Kada saznate da imate ešerihiju koli, na početku je najvažnije da vidite koje to namirinice pozitivno utiču da se broj bakterija ešerihije koli u vašem organizmu smanji. Vitaminska hrana je hrana koja se dobro nosi sa ešerihijom koli. To znači da vitamin koji su vam potrebni najviše su vitamin A, vitamin B i vitamin C. To dalje znači da je potrebno da konzumirate što više limuna, spanaća, kupusa, paradajza, paprika, šargarepe, budneve, nekih vrste integralnih žitarica, brazilski orah. Možete pitati i vašeg doktora da vam preporuči koja hrana bi u vašem slučaju bila najbolji izbor. U svakom slučaju postoji toliko mnogo ukusnih kombinacija, koje možete da primenite kada se javi ešerihija. Obavezno se preporučuje i brusnica, kao i peršun. Smatra se da su i brusnica, kao i peršun vrlo delotvorni i značajni u borbi protiv ešerihije koli.

vitamin-A

Unosite tečnost, a najviše čajeve

Tečnost, u vidu najobičnije vode je najbolje moguće rešenje. U ovom slučaju pod tečnošću se ne podrazumevaju sokovi, jer su prepuni zaslađivača i šećera, a šećer ne doprinosi mnogo izlečenju ešerihije koli. Probajte da sokove preskočite bar dok se ne izlečite. Pored vode, važno je da unosite i čajeve, ali ne bilo koje. Preporučuje se ispijanje čaja od brusnice, peršuna, breze, kukuruzne svile. Čaj možete zasladiti prirodnim medom i dodati i malo limuna. To će popraviti ukus čaja, ali će svi ti pozitivni sastojci doprineti da čaj ima jače i bolje dejstvo na ešerihiju koli.

med-caj

Izbacite alkohol

Alkohol utiče na to da vaš imunitet pada. Kada god imunitet padne, vaše telo postaje podložnije za razvoj bakterije ešerihije koli. Dok vam je god oslabljen imunitet, teško da ćete pobediti ešerihiju koli. A imunitet će biti oslabljen sve dok konzumirate lošu hranu i pijete mnogo alkohola. Pored ishrane koju morate da regulišete, morate sebe da ograničite i kada je alkohol u pitanju. Nemojte sebi dozvoliti da zbog neodgovornog ponašanja, imate bakteriju koja se jako teško leči. Alkohol može samo vrlo loše da utiče i na vaše celokupno zdravlje. Naravno, to ne znači da zauvek treba da prestanete da pijete alkohol, ali pojavom ešerihije koli morate bar na kratko da ga u potpunosti izbacite. Tek kada se rešite dosadne bakterije, onda možete da se vratite vašim navikama, ali da uvek imate u vidu da neodgovorno ponašanje može uvek da dovede do bolesti i naruši vaše zdravlje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *