Kako izabrati staračke domove: najvažniji kriterijumi

Jednostavno nekada na žalost dođe vreme kada više nismo u mogućnosti da se brinemo o zdravlju i negi naših roditelja, baka ili deka. U određenim godinama i zdravstvenim stanjima njima je potrebna bolja i kvalitetnija nega koje obezbeđuju pojedine ustanove poznate kao starački domovi. Razlog iz kog naglasili da je reč o „pojedinim“ ustanovama jeste činjenica da danas pored onih staračkih domova koji korisnicima pružaju odgovarajuću negu, postoji i dosta onih orijentisanih isključivo na profit koje zanemaruju zdravlje i život naših starijih sugrađana. Zato kod izbora staračkog doma za smeštaj Vaših starijih članova porodice budite oprezni.

Svakako da niska cena i reklame u kojima se nude „odlični uslovi“ za smeštaj i brigu o našim starijim sugrađanima ne treba da budu jedini kriterijum kada je reč o izboru staračkih domova. Takođe, informisanje o uslovima smeštaja i života u okviru ovih ustanova ne treba prepustiti isključivo poseti njihovim internet stranicama ili njihovim promotivnim materijalima i reklamama. Evo o kojim kriterijumima još treba pažljivo razmisliti kada je u pitanju izbor staračkih domova.

Higijena u okviru staračkih domova

Higijena i čistoća prostorija jedan je od najvažnijih kriterijuma kada je u pitanju izbor staračkih domova. Nehigijena jeste jedan od čestih uzroka nastanka mnogobrojnih bakterija. Dakle, nije reč samo o nečistoći, već i o zdravlju. Takođe, način na koji se zaposleni u domovima odnose prema čistoći mnogo govori i o tome kako se odnose prema svojim korisnicima.

Stručnost osoblja zaposlenih u staračkim domovima i njihova brojnost

Kada već plaćate uslugu, normalno je za očekivati da ona bude dobra. Dobra usluga u okviru staračkih domova nije moguća bez stručnog osoblja. Pored stručnosti zaposlenih, veoma je važno još i to da u nekom domu radi dovoljan broj osoba. Naime, jednostavno je nemoguće da se jedna medicinska sestra u okviru svog osmočasovnog radnog vremena pobrine za tridesetak korisnika.

Kvalitetan smeštaj

Kvalitetan smeštaj jeste još jedan od važnih kriterijuma kada je reč o izboru staračkih domova. Sigurno da starijim osobama nije prijatno da u stare dane sobu dele sa još četiri ili pet osoba. Baš kao i nama, i njima je potrebna određena doza privatnosti. Dodatno, obratite pažnju na starost i udobnost kreveta, kao i opremljenost kako sobe, tako i zajedničkih prostorija u okviru ustanove.

staracki dom 2

Zdrava i raznovrsna ishrana

Zdrava i raznovrsna ishrana u staračkim domovima bi trebalo da se podrazumeva, ali nije uvek tako. Ustanove koje ovakvu ishranu obezbeđuju poštuju dostojanstvo svojih korisnika, ali istovremeno brinu i o njihovom zdravlju.

 Društveni život

Možda jesu stari i bolesni, ali korisnici staračkih domova nisu biljke. I njima su potrebne različite aktivnosti i društveni život. Zbog toga raspitajte se o različitim aktivnostima koje za svoje korisnike nude starački domovi.

Lokacija staračkog doma, odnosno njegova blizina

Možda nemate uslove i mogućnosti da se na odgovarajući način brinete o starijim članovima svoje porodice, ali svakako da ne želite da ih zaboravite. Zbog toga nije loše da ih, ukoliko je to moguće, smestite u ustanovu koja je locirana u Vašem susedstvu. Tako ćete moći često da posećujete svoje roditelje, bake i deka, ali istovremeno da proveravate uslove života koje im obezbeđuje starački dom u kome su smešteni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *