3 pitanja koja niko ne postavlja zubaru, a trebalo bi

pitanja za stomatologa

Strah od zubara generalno je veoma raširena pojava i taj strah je vrlo često razlog iz kog ljudi ne posećuju zubare redovno. Redovne posete stomatološkim ordinacijama i kontrola stanja naših zuba i desni veoma su važni ne samo za oralno, već i za zdravlje čitavog ljudskog tela. Ljudska usta su u neku rukku leglo bakterija, uglavnom onih dobrih, ali vrlo često i opasnih vrsta koje mogu naškoditi zdravlju. Bez odgovarajuće nege, štetne bakterije mogu izgubiti kontrolu. Kada se preveliki broj bakterija namnoži u našim ustima, one mogu dospeti i do naših unutrašnjih organa ili dovesti do pojave zubnih infekcija, karijesa ili bolesti desni.

Bolesti desni, odnosno paradontalne bolesti, se povezuju sa bolestima srca koje neretko uzrokuju smrt. Paradontopatija ili paradontoza, ozbiljna je bolest desni koja se vrlo često povezuje sa nastankom dijabetisa, osteoporoze i komplikacija u trudnoći kao što su prevremeni porođaj ili rođenje bebe sa malom telesnom težinom. Zato je održavanje higijene zube i redovno posećivanje stomatoloških ordinacija  jako važno.

Međutim, bez obzira na to da li redovno posećujete svog zubara, ili ga niste posetili godinama, evo nekoliko pitanja koje bi trebalo postaviti prilikom zakazivanja pregleda u stomatološkoj ordinaciji.

  1. Šta da očekujem tokom prve posete zubaru?

Pre konačnog zakazivanja pregleda u stomatološkoj ordinaciji, osobi sa kojom razgovarate preko telefona (ili lično) postavite pitanje „šta da očekujete tokom prve posete“. Tako ćete odmah znati proceniti koliko novca ćete morati da izdvojite prilikom posete, kao i koliko dugo ćete se otprilike u stomatološkoj ordinaciji zadržati. Obično prve posete uključuju razgovor o dosadašnjem lečenju Vaših zuba, detaljni pregled, čišćenje zuba, a ukoliko je to potrebno i rendgensko snimanje zuba.

  1. Na koji način se vrši sterilizacija instrumenata?

Na koji način se vrši sterilizacija instrumenata u nekoj stomatološkoj ordinaciji takođe spada u grupu pitanja koje slobodno možete postaviti pre zakazivanja prvog pregleda. Možda se nećete osetiti najprijatnije tokom ispitivanja osoblja neke stomatološke ordinacije o načinu sterilizacije instrumenata, ali se ovo pitanje može itekako isplatiti. Ordinacija koja nakon upotrebe instrumenata njihovu sterilizaciju ne vrši zagrevanjem, možda nije baš najpametniji izbor. Odgovori koji bi trebalo da zadovolje Vašu radoznalost i ohrabre Vas da zakažete posetu u stomatološkoj ordinaciji jesu sterilizacija pomoću autoklava ili upotrebom hemiklav sterilizatora.

  1. Da li zubari zaposleni u stomatološkoj ordinaciji održavaju korak sa novim napredcima u nauci i tehnologiji?

U dvadeset i prvom veku nauka i tehnologija napreduju neverovatnom brzinom. Za stomatološke ordinacije i zubare to znači da novi načini lečenja postaju dostupni veoma često. Zubari koji redovno posećuju seminare i sajmove iz svoje struke ili pohađaju stomatološke kurseve održavaju korak sa napretcima u okviru stomatologije. Ovo pitanje jeste važno budući da novi tretmani mogu biti povoljniji, manje bolni ili oduzimati mnogo manje vremena od starih načina lečenja. Oni će vam umesto metalnih preporučiti bezmetalne krunice, savremene zubne implante, kompjuterski obrađene i pripremljene fasete, folije za ispravljenje zuba ili prozirne fiksne proteze – moderna rešenja za sve probleme.

Iako postavljanje ovakvih pitanja prilikom zakazivanja pregleda u stomatološkim ordinacijama kod nas nije praksa, nemojte se ustručavati da ih ipak postavite. Držite se one stare izreke „bolje sprečiti nego lečiti“. Ipak je reč o Vašem, i zdravlju Vaših zuba.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *