Kako unaprediti svoj život? 

Stara izreka kaže: „Lako je svaku muku prebroditi kada je čovek mlad i zdrav“. Zaista se u mladosti svaki problem brže rešava, ali i olako shvata. Svaka boljka koja se na vreme ne leči, kasnije može da vam zadaje velike probleme. Da li ste u mladosti razmišljali o tome na koji način ustajete iz kreveta? Ili da li neki teret podižete pravilno?

Skoro svaki čovek je iskusio iznenadni bol u leđima, koji je manjeg ili većeg intenziteta. Takvo stanje uglavnom nastaje kao posledica nedostatka fizičke aktivnosti, nepravilnog i dugod sedenja ili iz neznanja kako da pravilno ustajemo ili podižemo teške predmete. 

Život sa bolom u leđima ume da bude jako iritirajuć i stresan. Da biste ga se rešili, morate znati uzrok nastanka tog simptoma. U daljem tekstu osvrnućemo se na pojavu diskus hernije i metodama lečenja ove bolesti.

Diskus hernija i njeni simptomi

Diskus hernija podrazumeva stanje koje više pogađa muškarce nego žene, a nastaje izmeštanjem tzv. diskova koji su prirodno smešteni između pršljenova kičmenog stuba. Diskovi su sastavljeni od mekog jezgra koje okružuje čvrsta opna i igraju veliku ulogu u savitljivosti naše kičme. Zahvaljujući njima možemo da se pomeramo, savijamo, podižemo različit teret bez ikakvih problema. 

Međutim, ukoliko dođe do izmeštanja nekog od međupršljenskog diska, on svojom dislokacijom najčešće iritira okolne nerve. Diskus hernija je iz tog razloga praćena i velikim bolom koji može da se širi kroz ruke ili noge. 

Bol i jeste jedan od simptoma diskus hernije, koji se javlja u delu kičme gde je došlo do izmeštanja diska. On može biti jačeg intenziteta i može se širiti kroz ruku ili nogu, izazivajući nelagodnost, slabost i trnjenje. 

Uzroci nastanka diskus hernije 

Procesom starenja prirodno dolazi do trošenja diskova i gubitka njihove elastičnosti i fleksibilnosti. Diskus hernija se uglavnom javlja u srednjem životnom dobu, između 30. i 50. godine. 

Može se javiti i kao posledica povrede kičme ili velikog opterećenja kičmenog stuba. Iz tog razloga sa kičmom morate postupati pažljivo i steći naviku da se bavite fizičkom aktivnošću i jačanjem mišića leđnog dela. 

Ukoliko ste u nemogućnosti da se fizički naprežete, uvek možete odraditi seriju laganih vežbi istezanja. Vaša kičma će vam biti više nego zahvalna i na taj način smanjićete rizik oboljevanja od diskus hernije. 

Lečenje diskus hernije – Može li bez operacije?

Ne postoji određeni segment kičmenog stuba gde se javlja diskus hernija. U zavisnosti od mesta lokalizacije bola, postoje tri tipa diskus hernije:

  • Vratni ili cervikalni tip – manifestuje se bolnim senzacijama između vrata i ramena, ponekad se šireći prema rukama i šakama. Ovaj tip diskus hernije može pratiti i ukočenost vrata ili nemogućnost pokretanja glave.
  • Središnji ili torakalni tip   ovaj tip diskus hernije se odnosi na bol koji se javlja u gornjem delu leđa i može se širiti preko grudi i stomačnog dela.
  • Lumbalni tip – najčešći tip diskus hernije, koji zahvata donji deo kičme. Bol može biti umerenog ili jačeg intenziteta i javlja se u predelu krsta spuštajući se ka repnom delu kičme. Ukoliko dođe do priklještenja nerva, javlja se oštar, probadajući bol koji se širi niz levu ili desnu nogu. 

Koji god da je tip diskus hernije u pitanju, najvažnije je konsultovati se sa svojim lekarom, koji će utvrditi tačnu dijagnozu. 

Diskus hernija lečenje bez operacije u fizioterapeutskom centru Fizionova, danas se uspešno obavlja u preko 90% slučajeva, a ono podrazumeva određene terapije i vežbe koje radite sa stučnim licima – fizikalna, manuelna ili kineziterapija, uz korišćenje najsavremenijih aparata za uspešno lečenje diskus hernije. 

Ukoliko osetite neke od siptoma diskus hernije, preporučljivo je mirovanje u krevetu ili umerena šetnja i obavezan odlazak kod lekara, gde će vam pomoći da opet osetite život bez bola. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *