Krema za strije – kako odabrati najbolju za sebe?

Ponuda krema za strije na tržištu danas je veća neko ikad, tako da se odabir neke od njih može pretvoriti u komplikovan zadatak. Sve kreme za strije „nude“ spasonosno rešenje odnosno uklanjanje strija u određenom roku nakon upotrebe ali da li je baš tako?

Pre svega treba imati u vidu da su struje kozmetički a ne zdravstveni problem. Delotvornost krema za strije je krajnje upitana jer zavisi od mnogo faktora. Neke kreme deluju kod određenih osoba, dok kod drugih nemaju nikakav efekat.

Strije su vrsta ožiljaka koji nastaju kada se koža u kratkom vremenskom periodu rastegne ili skupi. Ova nagla promena dovodi do pucanja kolagena i elastina koji podržava kožu.

Strije se pojavljuju u vidu tankih pruga ružičaste ili crvene boje što znači da koža zaceljuje nakon pucanja. Vremenom strije menjaju boju i mogu biti bele (koža je dugo bila rastegnuta), smeđe ili tamno smeđe zavisno od boje kože.

Prema jednoj opsežnoj američkoj studiji, samo dva sastojka krema za strije pokazala su se kao delotvorna kod starih strija a to su: hijaluronska kiselina i retenoidi (retinol, tretinoin). S tim što se retoinidi ne preporučuju tokom trudnoće.

Ostali sastojci koji efikasno deluju na strije, pre svega u prevenciji ali i na tek nastale strije su puter od orašastih plodova (kakao, jajoba) vitamini A, C, D i E, kokosovo, arganovo ili ulje šipka, aloe vera, peptidi (aminokiseline, glikolna kiselina, voćne kiseline).

Dakle, kada želite da odabere neku od krema za strije, pročitajte pažljivo sastav. Odaberite onu koja sadrži najviše ovih sastojaka i budite uporni. Jako je važno biti disciplinovan i kremu nanositi redovno prema uputstvu.

Obratite pažnju da kremu dobro utrljate u kožu a ne samo nanesete. Za što bolje rezultate masirajte što duže problematično mesto laganim kružnim pokretima.

Kako sprečiti strije

Strije je mnogo lakše sprečiti nego ublažiti a pogotovo potpuno ukloniti. Evo nekoliko korisnih saveta kako sprečiti strije na efikasan način:

1. Kontrolišite svoju težinu

Prekomerno gojenje ili mršavljenje je najčešći razlog za pojavu strija jer koža ne može da isprati naglo rastezanje ili skupljanje. Otuda su strije čest pratilac trudnoće i naglog rasta u pubertetu. Ukoliko primetite da se naglo gojite ili gubite na težini posetite lekara i proverite svoje zdravstveno stanje.

2. Jedite hranu bogatu hranjivim materijama

Zdrava i raznovrsna ishrana utiče na zdravlje celog organizma, pa i kože kao njegovog najvećeg organa. Hrana bogata vitaminima C, D, E, cinkom i protinima uticaće na elastičnost vaše kože i sprečiti pojavu ružnih pruga.

3. Ostanite hidrirani

Ako unosite dovoljno tečnosti, pre svega vode, vaša koža će biti hidrirana i mekana pa prema tome i elastična. Suva koža ima mnogo veću tendenciju za pojavu strija.

4. Uključite vitamin C u svoju ishranu

Ako razmišljate kako da sprečite strije, obavezno uključite u svoju ishranu vitamin C iz citrusa. Vitamin C pomaže proizvodnju kolagena koji vašoj koži daje elastičnost.

5. Postarajte se da imate dovoljno vitamina D u organizmu

Istraživanja su pokazala da zdrav nivo vitamina D smanjuje rizik od nastanka strija. Naša koža prirodno sintetiše vitamin D iz sunca, zato iskoristite priliku i osunčajte svoje telo. Namernice koje sadrže vitamin D nisu brojne. Najviše ga ima u masnoj ribi, jajima i crvenom mesu a možete ga unositi u organizam i kroz suplementaciju.

6. Jedite hranu bogatu cinkom

Cink je važan nutrijent za zdravlje kože. Poznata je njegova ulaga u procesu zarastanja rana i saniranja upala. Veruje se da ukoliko je koža zdrava, nastanak strija se može sprečiti odnosno njihova pojava ublažiti.

7. Brižljivo tretirajte sveže strije kada se pojave

Kako sprečiti strije je pitanje koje postavljaju mnoge žene. Jedinstvenog odgovora nema zato što na pojavu strija utiče ne samo kvalitet kože, već i opšte zdravstveno stanje i nega. Negujte svoju kožu da bi sprečili pojavu strija a posebno brižljivo tretirajte sveže strije čim se pojave. Možete ih značajno ublažiti.

Za najbolji tretman strija obratite se svom dermatologu. On vam može preporučiti ne samo preparate za negu, već i određen režim ishrane, odnosno upotrebu suplementacija koja podržava zdravlje kože.

Izvori:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-stretch-mark-creams-for-pregnancy#what-to-look-for
https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-stretch-marks#risk-factors

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *