Pažljivo biraj lepak za keramičke pločice – pročitaj zašto

Zahvaljujući sve modernijem dizajnu, nestandardnim dimenzijama, atraktivnim dezenima i sjajnim performansama keramika je čini se nikad popularnija. Međutim, da bi bila trajna i postojana obloga podova ili zidova od izuzetne je važnosti i lepak za keramičke pločice, a njegov izbor uslovljava nekoliko činilaca.

Važan element

Pomoću specijalizovanog lepka za keramičke pločice one potpuno prianjaju za podlogu na koju se postavljaju. On se mora naneti pažljivo i stručno kako bi bio efikasan i kako bi obloga poda (ili zida) bila ravna i kvalitetna, tj. da ne bi došlo do odvajanja, odlepljivanja ili bilo kakvih problema. Njegov pravilan izbor je otuda važan zadatak i on prethodi kasnijem pravilnom nanošenju – ova dva procesa moraju biti u sadejstvu.

U enterijeru

Uobičajeno se ova vrsta podne/zidne obloge koristila u domovima, a naročito u kupatilima, kuhinjama i hodnicima, uključujući i unutrašnje stepenište. S vremenom se menjaju trendovi u uređenju enterijera, ali se i poboljšavaju karakteristike materijala, a svakako i estetika, što sledstveno vodi ka tome da se dugo omiljeni parket ili popularni laminat u dnevnim i spavaćim sobama rado zamenjuju keramikom.

Ipak, sama namena prostorije uslovljava potrebne osobenosti pobloge, jer se razlikuju pojedine okolnosti, na primer izloženost vlazi. Bitan je i sistem grejanja, a keramičke pločice su naročito podesne kada je u pitanju podno. 

Javni prostori

Pločice su zbog praktičnosti održavanja, trajnosti i uklopive estetike, ali i otpornosti podesne i često upotrebljavane za javne prostore različite namene, na primer galerije, muzeje, hotele ili restorane, fabrike ili hale itd. Međutim, pri izboru lepka za keramičke pločice mora se voditi računa da on bude u skladu s namenom prostora, odnosno tome da su pojedine prostorije izložene određenim i različitim fizičkim ili hemijskim uticajima.

Zahtevi eksterijera

Keramika se redovno postavlja na terase ili stepenice u spoljašnjem prostoru, ali se može se naći i u bazenu ili na području oko bazena, kao i drugim segmentima bašte ili javnim površinama.

Stoga i lepak kojim se pričvršćšuje treba da bude usklađen s mestom upotrebe, a pre svega treba uzeti u obzir da će ove površine biti izložene kako promenama temperature, tako i jakoj svetlosti, zračenju, vetru ili padavinama. Prosto, podloga mora odoleti različitim atmosferskim uticajima.

Tip podloge

Ne treba zaboraviti da na odabir lepka za keramičke pločice umnogome utiče i osnova na koju se postavljaju. One se one mogu postaviti kako na već postojeće pločice, tako i preko drvene osnove, parketa, ali i betona, kamena, cigli, potom gipsa, glet mase… Lepak drugačije prianja na upijajuće i na neupijajuće podloge i mora imati drugačija svojstva kako bi se postigao željeni efekat.

Izbor brenda

Pri odabiru lepka za keramičke pločice dobro je birati proverenog proizvođača, koji je svojim dugogodišnjim iskustvom garant kvaliteta i pouzdanosti. Jedan od takvih primera jeste i brend Maxima. Uvid u njihov asortiman može se ostvariti pregledom sajta ili posetom prodajnih mesta.

Kod njih ćemo naći kako veliki izbor, tako i detaljno predstavljene performanse tražnih proizvoda, dobićemo uputstva o upotrebi i brojne informacije koje mogu biti korisne pri izboru Maxima je definitivno jedan od dobrodošlih saveznika pri uređenju našeg doma ili poslovnog prostora.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *