Nekoliko značajnih koraka za odvajanje deteta od roditelja bez suza

Kada je dete dovoljno veliko kako bi krenulo u vrtić, a posebno ako je to privatni vrtić – bitno je ukazati na nekoliko značajnih stvari na koje roditelji mogu da obrate pažnju. To je bitno zbog toga što je detetu potrebna psihološka priprema za taj proces odvajanja. Kretanje u privatan vrtić je velika promena u detetovom životu. Za njega je to odlazak iz sigurnosti u nepoznato. A kako to ne bi bilo baš toliko negativno – morate ga pripremiti za sve što sledi u narednom periodu u njegovom životu.

Kakve se reakcije mogu očekivati kada dete krene u privatni vrtić?

Nesigurnost je među prvim stvarima koje se mogu očekivati i na šta će Vas svaki vaspitač upozoriti. Pored nesigurnosti, prvi dani u vrtiću mogu da budu burni. Šta mislimo kada kažemo burni? Deca često plaču za svojim roditeljima koji ih ostave u jednom delu dana. Kako bi se taj period prilagođavanja, odnosno, buran period brže prevazišao – morate svoje mališane da pripremite za polazak i prve dane u privatnim vrtićima. Objasnite mu da će tu dane da provodi sa mališanima sličnog i istog uzrasta i da će biti u mogućnosti da se igra, uči, odmara i vežba razne stvari. Pošto je u pitanju privatni vrtić – razvijanje veština i znanja se posebno treba istaći. Deca koja pohađaju privatne vrtiće se kasnije, tokom polaska u školu mnogo laške prilagode novim sredinama i ljudima.

Mentalna priprema deteta za vrtić

Možete svome mališanu da kažete da ste veoma ponosni što je porastao i što može da krene u vrtić. Sam privatni vrtić treba prikazati kao pozitivnu stvar, i da je to deo osamostaljivanja, jer ne mogu tata i mama da budu uz njega tokom čitavog dana i celog života. Takođe, može im se objasniti da ih ostavljate u vrtiću jer Vi morate da radite. Tada im dodatno kažite zbog čega je značajan Vaš posao koji obavljate. Uz to, obilazak privatnog vrtića sa detetom je odlična ideja. Neće se plašiti kada ga prvi put budete dovodili, a kao dodatan podstrek mu možete pokazati neke igračke koje vrtić ima, ali i sale i hale za sportove. To je odlična motivacija, posebno ako dete već tada voli neki sport da gleda ili prati.

family-1016311_1920-compressed

U mentalnu pripremu spada i to da mu objasnite kako treba deliti, šta sve treba da se pospremi i na koji način se sarađuje sa vršnjacima i vaspitačima. Na taj način dete kreće spremno u vrtić. tada neće osećati strah od prvih dana, jer će mu biti jasno zašto ostaje tamo bez Vas. A ujedno, razumeće i zašto je bitna socijalizacija i druženja sa svojim vršnjacima. Kako vreme bude prolazilo sve će više zavoleti privatni vrtić i samu grupicu u kojoj se nalazi. Prepričavaće Vam kako su i šta radili sa vaspitačicama i vaspitačima, šta su naučili, šta će moći da koriste kod kuće, kao i svoje crteže i ručne radove. U svemu tome će ogromnu pomoć imati od vaspitača koji će se u potpunosti truditi da Vaše dete nauče svemu što se može u tom uzrastu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *