Napravite sami sandale za tople dane

Verovatno je većina vas maštala da jednog dana hoda gradom u obući koju ste sami napravili. U novije vreme sa pojavom ’uradi sam’ sajtova, modnih i dizajnerskih blogova, vaša maštarenja mogu postati realnost.

Letnja obuća za mnoge nije baš tako lagana tema. Ukoliko niste fan japanki i smatrate da je jedino cool u vezi njih cena po kojoj ih možete nabaviti, ukoliko ne volite da vam se na sandalama vide prsti, dopuštate samo obuću kojoj ni pod razno ne sme peta biti otvorena, ne podnosite da vam prsti budu nečim razdvojeni, papuče biste nosili samo pored bazena…jednostavno nije vam lako da napravite izbor i pronađete baš ono što vam treba.

sandale na plaži

Vratimo se i fokusirajmo  na vas koji ne volite japanke. Jer u njima ne može da se potrči. Jer im je ime bez veze. Jer vas žuljaju gumeni kaiševi između nožnog palca i prsta do njega. Šta drugo da uradite sa njima nego da od njih napravite sandale kakve ste oduvek želeli da imate i istovremeno postanete modni dizajner.

Šta vam je potrebno od materijala?

Dakle, najpre za vaš novi i neponovljivi model sandala, neophodne su vam japanke, po mogućstvu  nošene, ne bi li ceo projekat imao još veću draž, jer biste iskoristili nešto što više ničemu ne služi. Zatim, sakupite makazice, komad krede ili marker, nož za krafting, vodootporan lepak, majicu koju više ne nosite, i koja je prijatnog materijala, šrafciger, ravan nož, kao onaj koji koristimo za puter i metalne stege (štipaljke).

Prvo što radimo je sečenje gumenih traka na japankama. Sečemo tako da deo koji je kao zapušač za đon između prstiju ne vadimo. Zatim ga zalepite, a preostala dva izvadite. Te dve rupe ćemo kasnije koristiti za uzice kojim ćemo vezivati članke. Uzmite traku široku nekih 5 centimetara i dovoljno dugu da može da vam se obmota oko vašeg članka. Jedan njen kraj  zavežite u čvor. Progurajte ga kroz rupicu pomoću šrafcigera i zalepite lepkom. Čvor bi trebao da se prosto ugnezdi na mesto gde je bio gumeni čep, tako da nećete imati sandalu neravnog i neudobnog đona.

U sledećem koraku isecite dve trake sa vaše majice tako da budu 7 centimetara široke i otprilike 20 centimetara duge – ova mera zavisi od veličine vašeg stopala i elastičnosti tkanine od koje ste izabrali da napravite sandale. Stavite trake u rez koji ste napravili dok ste ih ukrštali preko stopala (možda uglomer može da vam pomogne). Kada ste konačno zadovoljni izgledom koji ste dobili prionite na lepljenje traka, prateći upustvo na lepku koji ste kupili. Budite mudri i kupite onaj koji je vodootporan. Nakon obavljenog posla učvrstite sve metalnim stegama, i ostavite tako par sati, dok se lepak ne osuši u potpunosti.  Došao je i taj dugoočekivani trenutak – napravili ste sami za sebe letnje sandale.

Ono što je bitno napomenuti je da postoji veliki broj varijacija na ovu temu, i za slučaj da vam se na primer ne dopada ovakva sandala, jer je previše jednostavna, možete je ukrasiti nekim cvetom, dugmićima, broševima, kristalima ili biserima.  Mi smo koristili jednobojnu majicu dok vaša može biti neka sa poznatim printom – recimo usta Mika Džegera. Ovako napravljene sandale mogu biti i sjajan poklon, a na majici možete napisati i svoje ime ili inicijale i brendirati ih u potpunosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *