Mali saveti kako da osvežite izgled svoje spavaće sobe

Kada govorimo o uređenju enterijera, nekako se uvek najviše govori o dnevnoj sobi, kuhinji, kupatilu, pa čak i uređenju dvorišta ili terase, dok spavaća soba često ostaje po strani. Da, to jeste intimna prostorija u koju neće zalaziti (ili makar ne bi trebalo da zalazi) niko osim osobe koja u njoj spava, ali to nije razlog da ona bude skrajnuta. Budući da se u njoj odmaramo, regenerišemo i pripremamo za novi dan, jako je važno posvetiti joj punu pažnju i od svoje spavaće sobe stvoriti oazu mira i spokoja koja uz to izgleda lepo, ušuškano i baš onako kako vi voite. 

Zato, ukoliko ste u svojoj kući već pospremili sve što vam je bilo prvo na listi prioriteta, vreme je da se pozabavite i svojom spavaćom sobom i stvorite kutak za uživanje kom ćete se uvek rado vraćati. U nastavku otkrijte nekoliko naših malih, ali proverenih saveta. 

Pronađite inspiraciju

Pre nego što se upustite u uređenje svoje spavaće sobe, valjalo bi da znate koji je vaš cilj i šta želite da postignete. Magazini za uređenje enterijera ili društvene mreže su odličan izvor inspiracije i tu ćete lako otkriti koji stil vam se najviše dopada, koje boje želite u svooj sobi, kakvi detalji bi savršeno upotpunili prostor i slično. Istražujte, istražujte, istražujte. Čak i da ključne komade nameštaja već imate i ne biste ih menjali, uvek se možete fokusirati na detalje kojim ćete postići željeni efekat.

Fokusirajte se na krevet i izbor posteljine i jastuka

Osnovna namena spavaće sobe je dakle da u njoj spavate, odnosno odmarate se, uživate i opuštate. Upravo zato posebnu pažnju posvetite izboru kreveta, posteljine, jastuka, prekrivača i ostalih krucijalnih komada. Krevet treba da bude dovoljno prostran i udoban, a jastuk treba savršeno da odgovara anatomiji vašeg tela. Izbor posteljine je važan jer svi znamo taj osećaj kada se nakon napornog dana bacimo u krevet čija posteljina je nežna, čista i mirišljava – ništa bolje, zar ne? Upravo zato birajte pamučne posteljine, od prirodnih, nežnih materijala, koje se mogu bez problema prati i peglati, koje će prijati vašoj koži i doprineti vašem zdravom snu. 

Noćni stočić je važan 

Sećate li se onih starinskih spavaćih soba koje su nužno imale po jedan noćni stočić sa obe strane kreveta? Modernije uređene spavaće sobe nisu u potpunosti odustale od tog koncepta, ali za slučaj da do sada u svojoj spavaćoj sobi niste imali makar jedan noćni stočić, vreme je da do ispravite. Noćni stočići su ne samo praktični, već su i dekorativni – obavezni detalji su lepa stona lampa, omiljena knjiga za pred spavanje, mirišljava sveća ili mirišljavi štapići sa opuštanje i budilnik. Verujemo da znate da je mnogo zdravije i mudrije ostaviti mobilni telefon u nekoj drugoj prostoriji dok spavate, zato je dobar stari budilnik odličan, ali i koristan detalj. 

Izbacite sve što je suvišno

Idealne spavaće sobe su one manje površine jer će na taj način u prostoriju stati samo ono što je najosnovnije – krevet, noćni stočić i to je otprilike to. Naravno, ne morate da budete toliko minimalistički nastrojeni, ali potrudite se i da ne ugušite prostor nameštajem koji vam nije neoophodan ili koji, još gore, nemate gde drugo da stavite pa ste ga smestili tu. Jednostavnost simbolizuje smirenost, a upravo ona vam je potrebna da se kvalitetno odmorite i naspavate u svojoj spavaćoj sobi. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *