Menjate podove? Evo zašto je parket najbolje rešenje za vas

Bilo da u celosti renovirate stan ove sezone ili ste se pak rešili da promenite samo podove, u oba slučaja je ovo odluka koja će vam se na duže staze isplatiti samo ukoliko izaberete parket.

Parket, makar bio i jedina promena u celokupnom ambijentu, može dosta učiniti kako u praktičnom, tako i estetskom smislu, te nije bez razloga prvi na listi svih vrsta podova, kako kod nas tako i u svetu.

Tome treba dodati i da je parket dostupan oku, odnosno onaj koga ne prekrivaju tepisi, itisoni, staze i slično trenutno veoma moderan, te razmišljate i u tom smeru kada ove sezone budete birali podove.

Najkvalitetnija vrsta poda

Svima je već dobro poznato da je parketnajkvalitetnija vrsta poda. Svojevremeno postavljan parket riblja kost u mnogim domovima se drži već gotovo 40 ili 50 godina, što nije zanemarljivo. Ista je situacija i sa parketom u novim modernim vrstama, na koje mnoge firme daju garanciju od 10, 20 i više godina.

Parket je, istovremeno, veoma otporan na oštećenja, te je i to jedan od razloga njegove dugotrajnosti. Danas je to usavršeno i na taj način što je parket počeo i da se voskira, pored lakiranja, te se još manje oštećuje kako u prostorima u kojima je veliki promet ljudi, tako i u domovima u kojima žive porodice sa decom i slično.

Nove vrste takođe omogućavaju i brzo postavljanje kakav je, primera radi, višeslojan parket koji se već napravljen postavlja samo jedan ili dva dana, nakon čega je odmah spreman za upotrebu.

Najbolji drveni podovi

Svakako, sve prethodno opisano parket postiže zbog vrste materijala koja se koristi za njegovu izradu, a u pitanju je kvalitetno drvo. Pre svega, tu je hrast, koji i dalje dominira na našem tržištu.

Trenutno, posle njega se posebno izdvajaju orahovo i drvo trešnje. Svaka od ovih vrsta drveća podjednako je otporna na habanja, dovoljno stabilna da izdrži opterećenja, ali i dovoljno savitljiva kako bi omogućila prijatan hod po podlozi.

Na kraju, iako ne i najmanje važno, takav parket je i pravi estetski ugođaj, jer je njegov kvalitet itekako vidljiv i čini da celokupan ambijent dobije kako notu elegancije, tako i prijatnu toplinu.

Parket – praktičan i kao estetski izbor

Parket nema samo estetsku prednost u odnosu na ostale vrste podova (iako je ona nesumnjiva), već je i značajn i kao praktičan izbor u okviru estetike.

Pod tim se misli na to da parket mora da obavlja dva zadatka, te da je ujedno jedini element prostora kome je tako nešto nametnuto: mora da bude otporan i praktičan, ali i dobra osnova za sve ostale delove enterijera, poput nameštaja i ostalih detalja, pogotovo u modernim prostorijama u kojima je otvoren i dostupan oku.

Kako bi drugu namenu dosledno ispunio, dekorateri predlažu da parket bude u svetlijim nijansama, poput bež i onih koje čak naginju beloj boji, mada se i najsvetlija oker uzima u obzir. Na taj način, veoma je lako kombinovati parket kako sa već formiranim, tako i enterijerom koji je trenutno u izradi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *