Nečistoća u kuhinji: mesta koja uglavnom zanemarujemo

U našem narodu važi pravilo da su higijena kuhinje i kupatila ogledalo svake domaćice. Međutim, nije retkost ni to da se čišćenju ovih prostorija ne posvećuje dovoljno pažnje. Mnogo obaveza, a malo slobodnog vremena – i očas posla zanemare se oni delovi gde se skuplja najviše prljavštine i bakterija. Nečistoća u kuhinji se na tim delovima formira neprimetno, ali sigurno. Nažalost, reaguje se tek kada nastane konkretan problem (neprijatan miris, pojava buđi ili insekata npr.). 

U narednim redovima otkrivamo koja su to mesta u kuhinji koja uglavnom zanemarujemo, a na kojima se skuplja mnogo nečistoće, neprimetne na prvi pogled.

Prostori između radnih površina i ispod njih

Verovatno vam se mnogo puta dogodilo da pravite ručak na brzinu i da povrće ili druge namirnice prosto „lete“ na sve strane. Zbog nedostatka vremena, i zaprljane radne ploče i ostale površine u kuhinji pospreme se na brzinu, jer po pravilu čistimo samo ono što je vidljivo. 

Naime, mnogo ostataka hrane ili mrvica hleba zapadne između radnih površina. To su prostori između radog stola i sudopere ili šporeta i frižidera. Problem je što ih mi ne primećujemo, jer nisu toliko vidljivi niti pristupačni za čišćenje. Tako se ostaci namirnica skladište i postaju hrana insektima. 

Redovnim čišćenjem ovih površina u kuhinji sprečavamo kako pojavu buba tako i nastanak buđi ili vlage. Najvažnije je da smanjujemo rizik od unošenja bakterija (kandida, ešerihija koli), infekcija ili trovanja putem hrane koja se u takvim uslovima priprema.

Sudopera i odvodi 

Još jedno potencijalno mesto gde se nečistoća u kuhinji najviše skuplja usled neredovne higijene jesu sudopera i odvodi. Pomislite samo koliko masnoće ili sitnih otpadaka od hrane prođe kroz njih. Nekako smo svi u zabludi da će voda sama sve to isprati. Ali neće, naravno. 

Potrebno je da redovno koristite prah za čišćenje odvoda ili neko slično sredstvo koje sprečava nagomilavanje ostataka hrane u odvodu, sredstva za pranje metalnih površina, antibakterijske sprejeve i slično. Ukoliko ste osetljivi na jake hemijske supstance, možete sami kod kuće napraviti prirodna sredstva, kombinujući proizvode koje već imate. Pomešajte belo sirće i sodu bikarbonu, sipajte u rasprašivač i stavite pored tečnosti za sudove. Posle svakog pranja sudova poprskajte sudoperu i površine oko nje ovom tečnošću, a onda isperite. To je najbolji način da ovi delovi kuhinje uvek budu čisti.

Držač za sudove i kuhinjski pribor ovde se najčešće skuplja nečistoća u kuhinji

Ako ne obraćate mnogo pažnje na držače za sudove i kuhinjski pribor, onda je vreme da to konačno uradite. Možda niste svesni, ali najveći broj bakterija se stvara upravo na ovim mestima. Kako i zašto, pirate se, kada se tu nalaze čisti, oprani sudovi?

Odgovor je vrlo jednostavan. Naime, kada operete sudove i stavite ih u držače, oni se postepeno suše, a voda se cedi u postolju držača. Ukoliko se voda ne ukloni iz postolja, stvaraju se razni mikroorganizmi, kojima pogoduje vlažan prostor. Ovakvi primeri predstavljaju najveći izvor bakterija, koje se kasnije šire i prenose kroz čitavu kuhinju.

Police u frižiderima

Mesta gde se nalazi hrana, po pravilu, moraju biti najčistija. Kombinovani frižideri (ali i oni klasičnijeg izgleda), imaju veliki broj polica, pregrada i dodataka za držanje hrane, te su i najveće izvorište nečistoća. 

Dešava se da se nešto od hrane prospe ili ispadne iz posude i pakovanja, te ostane masna fleka i mrlja. Nečistoća se širi ukoliko policu odmah ne prebrišemo, ali to nije jedini problem. Neredovnim održavanjem higijene u unutrašnjosti frižidera stvaramo rizik od pojave mušica, tzv. „sirćetara”, crva i buba koje se nastanjuju u potrazi za hranom. 

Takođe, problem mogu biti i police koje su namenjene dodacima (za kečap, majonez, jaja…), flašama, konzervama i ostalim proizvodima koje stavljamo u firžider zajedno sa ambalažom. Dakle, direktno iz marketa donosimo potencijalne viruse i bakterije i unosimo ih u svoj frižider. Zbog toga je jako važna redovna higijena ovog uređaja, neophodnog u svakom domu.

Korpa za smeće i površine oko nje

Svima je poznato da je korpa za smeće mesto gde ima definitivno najviše nečistoće. Još važnije je znati da se problem ne rešava samo izbacivanjem kese u kojoj se nalazi otpad. Naime, važno je s vremena na vreme oprati i dezinfikovati i korpu. Plastične korpe i kante pogotovo skupljaju bakterije, te ih nije loše s vremena na vreme i zameniti novim.

Još jedna greška koju često pravimo kada je u pitanju nečistoća u kuhinji tiče se prostora oko kante. Česti su primeri da ostaci hrane završe i oko nje. Redovnim čišćenjem sprečavamo skupljanje buba, širenje bakterija i neprijatnih mirisa. Uz sve to, ne treba ni napominjati da je redovno iznošenje i odlaganje smeća neophodno, pogotovo ako se u korpi nađu i pokvareni proizvodi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *