Podizanje i uvećanje grudi silikonima

 

Mnoge žene muče opuštene grudi, zbog njih gube samopouzdanje i osećaju se loše, obično sanjaju o korigovanju, a neke se i odluče za opciju – silikoni u grudima.  Postoji nekoliko razloga zbog kojih se grudi opuštaju, najčešći je drastična promena volumena grudi tokom trudnoće i perioda dojenja, tada se ligamenti razvuku i ne podržavaju tkivo dojke, pa se grudi opuste. Čest razlog je, takodje, veliki gubitak telesne mase koji dovodi do gubitka masti i iz grudi. Žene u menopauzi imaju poseban problem, tada je izraženije opuštanje grudi pod uticajem gravitacije. Jedini način da se koriguju opuštene grudi je operacija. Operacija je jedini način da se grudi podignu, ali i preoblikuju, odstrani višak kože, da se izjednače u veličini i podignu bradavice. Samom korekcijom podizanja grudi neće postati veće, medjutim, u toku ove operacije hirurg može da ugradi i silikone u grudi i tako kao rezultat dolaze podignute i uvećane grudi. 

Priprema za operaciju podizanja grudi

Priprema za operaciju podizanja i uvećanja grudi je kompleksan proces koji obuhvata konsultacije i preglede nekoliko lekara, od kardiologa koji radi internističko-kardiološki pregled sa EKG-om, izveštaja radiologa i rendgenskog snimka pluća, mišljenja anesteziologa, mamografija i pregled onkohirurga. Nekoliko nedelja pre no što se ugradjuju silikoni u grudima treba da ostavite pušenje, ukoliko ste pušač, zato što pušenje negativno utiče na cirkulaciju, negativno utiče na zarastanje rana, a samim tim se produžava i otežava oporavak od operacije.

Neophodno je da se neposredno pred operaciju ne uzimaju lekovi koji utiču na pojačano krvarenje, a neki, po preporuci lekara, treba da uzimaju antikoagulanse koji će sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka. Na razgovoru za pripremu, lekar će savetovati da se nekoliko sati pre operacije ne uzima hrana i voda, obavezno treba da se sklone pirsing, nakit i šminka, lak i gel sa noktiju. Pacijent uz sebe treba da ima lični dokument sa slikom, celokupnu medicinsku dokumentaciju koja svedoči o pripremi za operaciju.

Tok operacije – silikoni u grudima

Na prvom pregledu i pregledima za pripremu, hirurg u razgovoru savetuje pacijentkinju o svim mogućnostima, zajedno treba da donesu odluku kako će izgledati silikoni u grudima, a onda će hirurg odraditi markiranje, slikaće grudi kako bi uporedio sa rezultatima posle operacije. Operacija se izvodi u totalnoj anesteziji, traje najduže do 4 sata, a pacijentkinja se prati 24 sata posle operacije i nakon toga otpušta. Prva kontrola se zakazuje za 3 dana posle operacije, hirurg treba da pregleda i previje ranu, konce skida tek nakon 14 dana. Preporučuje se nošenje elastičnog grudnjaka u periodu odmah nakon operacije, ožiljci se obavezno tretiraju kremom za zarastanje ožiljaka, postoje kreme koje vrlo lako rešavaju problem ožiljaka, iako hirurg bira skrivena mesta za rezove, nemoguće je da se ne vide. Postoperativni oporavak, uglavnom, bude bez komplikacija, javiće se verovatno samo bolovi koji se rešavaju lekovima protiv bolova, izuzev aspirina i lekova iz te grupe.

Možda osetite napetost u grudima i otok, vrlo retko, ali su moguće komplikacije poput krvarenja, neželjene reakcije na anesteziju, infekcije, to su rizici kod svake operacije.  Na povratak svakodnevnim aktivnostima se čeka do 2 nedelje, dok se ozbiljniji treninzi, sportske aktivnosti odlažu do mesec dana, pa i dva meseca pošto se ugrade silikoni u grudima. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *