Razmišljaš o studijama u inostranstvu? Evo kako da dođeš do sportske stipendije u Americi

Odlazak na studije je velika prekretnica u životu svake osobe, pogotovo zato što se većina njih tada prvi put iseljava iz roditeljskog doma i počinje samostalan život. Mnogi mladi se odlučuju za još radikalniju promenu, a to je odlazak na studije u inostranstvo. Kako ne mogu svi priuštiti potpuno plaćene školarine, moraju biti kreativni na koji način će se izdržavati i kako će platiti školovanje. Kod naših akademaca najpopularnije su sportske stipendije u Americi.

U Sjedinjenim Američkim Državama su jako popularni univerzitetski sportovi i mnogo novca se ulaže u timove. Da bi se sastavio dobar tim „lovci na talente“ obilaze srednje škole u nadi da će pronaći adekvatnog igrača koji bi bio idealno pojačanje njihovoj ekipi. Zbog toga im nude razne beneficije u toku školovanja, a svakako su najpopularnije stipendije. Međutim, put do sportske stipendije u Americi nije jednostavan i zahteva mnogo truda i ulaganja u svoj talenat. Ipak, to je za mnoge jedini način da sebi priušte školovanje na univerzitetu koje je izuzetno skupo.

Mladići i devojke koji imaju talenat godinama rade i ulažu veliki trud kako bi svoje veštine doveli do savršenstva u nadi da će jednog dana postati korisninci sportske stipendnije na nekom prestižnom koledžu u Americi. Prvi uslov za to su odlični rezultati na takmičenjima u odabranom sportu. Da bi to postigli moraju biti u školskom timu. Uslov za ulazak u školski tim, osim talenta koji poseduju, je i dobar prosek. Kako se u Americi smatra da je učestvovanje u sportskim takmičenjima nagrada, učenici se moraju potruditi da imaju što bolji prosek ocena jer je to uslov za ulazak i ostanak u timu. Ukoliko bi se prosek ocena nekog člana tima smanjio ispod dozvoljene granice, ne bi mu više bilo dozvoljeno da se takmiči. Zatim, mladići i devojke koji se nadaju dobijanju stipendije za koledž leta uglavnom provode u sportskim kampovima ili letnjim školama kako bi se usavršavali. Uz sav taj napor i uloženi trud, oni na kraju apliciraju za dobijanje stipendije na nekom od odabranih koledža. Konkurencija je prilično velika jer se za sportske stipendije u Americi prijavljuju i studenti iz celog sveta.

Kako inostrani studenti dobijaju sportske stipendije u Americi?

Put za inostrane studente koji žele da postanu korisnici sportske stipendije u Americi je nešto drugačiji. Mladi ljudi iz celog sveta se prijavljuju za dobijanje sportske stipendije u nadi da će im to pomoći da studiraju na nekom od univerziteta u Americi i steknu odlično znanje da bi se kasnije i zaposlili u SAD ili kako bi ostvarili profesionalnu sportsku karijeru.

Uslov za dobijanje sportske stipendije u Americi za inostrane studente je pored odličnih rezultata na takmičenjima i diplome srednje škole, i polaganje dva testa.

 

Prvi test je TOEFL (Test of English as a Foreign Language) – standardizovani test kojim se proverava nivo znanja Engleskog jezika koji apliciraju za sportske stipendije u Americi. Ovaj test se polaže preko interneta i sastoji se iz četiri dela: čitanje, pisanje, govor i slušanje. 

Drugi test je SAT test, odnosno, klasičan prijemni ispit za sve koledže u Americi. I ovaj test je moguće polagati u Srbiji, a organizuje se šest puta godišnje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *