Saveti koji vam mogu pomoći ukoliko ste planirali adaptaciju stana

Bez obzira da li se radi o novogradnji ili o staroj zgradi, adaptacija stana je nešto što iziskuje dosta vremena i novca pa se ovom poslu morate posvetiti vrlo ozbiljno i temeljno, imajući u vidu da sem estetskog momenta, planiranim radovima treba da postignete i obezbedite maksimalnu funkcionalnost prostora.

Pre odabira izvodjača radova morate definisatri stil u kome želite da  bude vaš enterijer, i da u tom smeru dalje razrađujete svoje planove. 

Zatim treba da donesete odluku o tome hoćete li kompletan posao na adaptaciji stana da prepustite jednom izvođaču radova ili ćete u zavisnosti od radova koje bude bilo potrebno izvesti angažovati i pojedinačne izvođače za svaki posao. Možda je prva opcija o angažovanju jednog izvođača u trenutku malo skuplja, ali je za vas svakako jednostavnija. Kada ste doneli odluku o izvođaču potrebno je da sa njim napravite i prvi sastanak, kako biste definisali sve ono što vam predstoji.

Šta treba da definišete na prvom sastanku sa izvodjačima radova koje ste angažovali 

Obilaskom stana sa izvođačem i sa arhitektom koji vodi radni tim, mnoge stvari će biti precizirane i biće definisan tok radova. Kako će se i kojom dinamikom i redosledom adaptacija stana odvijati zavisi od radova koje želite izvesti i koji će se nametnuti kao nužni. Najpre treba razmotriti ima li potrebe ze eventualnim rušenjem nekih zidova, ili pak za pregrađivanjem prostora, dakle da li će biti zidarskih radova, kao i da li želite da menjate postojeću stolariju, bilo spoljašnju ili unutrašnju. Zatim da li ima potrebe za elektroradovima, posle kojih na red dolaze keramičarski radovi, vodoinstalaterski, podopolagački, gipsarski, molerski radovi i na kraju kao „šlag na tortu“, opremanje enterijera.

Adaptacija stana, krenimo redom

Završili ste sa zidarskim radovima ukoliko je bilo potrebe za njima, slede vam elektroradovi. I njih možete izvoditi opciono, ukoliko je bilo zidanja i stvaranja novih prostorija ove radove ne možete izbeći jer će vam u novim sobama trebati osvetljenje kao i utičnice i prekidači. Ukoliko pak nije bilo zidanja možda želite da zamenite stare prekidače modernim dozerima svetlosti, spustite plafone i na njih ugradite led rasvetu, ili samo želite da povećate broj utičnica u stanu. Ukoliko želite da menjate stolariju to je korak koji vam sledi. Nakon toga na red dolaze vodoinstalaterski radovi u kuhinji i kupatilu. 

Kada ste završili sa vodoinstalaterom na red dolazi  rad sa keramičarima, takodje u kupatilu i kuhinji. Kada su u pitanju pločice, imate opciju obijanja i skidanja postojećih i stavljanja novih, ili jednostavno možete dogovoriti da nove pločice budu zalepljenje preko starih, što se u poslednje vreme dosta često praktikuje. Posle saradnje sa keramičarima na red dolaze podopolagački radovi, odnosno postavljanje parketa, laminata, tarketa ili brodskog poda u zavisnosti od toga za šta ste se opredelili. Zavšni radovi koji su znak da ste pri kraju adaptacije stana su molerski i gipsarski radovi. Kada su vaši zidovi i plafoni dobili izgled kakav ste želeli došli ste do kraja onog težeg dela.

Opremanje enterijera kao poslednji korak u adaptaciji stana

Vaš prostor je dobio izgled kakav ste želeli, red je da se posvetite opremanju enterijera. Posebnu draž opremanju daće činjenica da nameštaj unostite u komplatno novi prostor, koji ste adaptirali prema svojim potrebama i željama. Kada ste uneli sve komade nameštaja koje ste želeli ostaje vam samo da detaljima kao što su zavese, draperije, biljke, slike na zidovim, ogledala, ukrasni jastuci, itd., date finalni estetski pečat vašem stanu. Nadamo se da smo prethodnim savetima uspeli da vam približimo šta vas sve očekuje ukoliko želite da sprovedete radove na adaptaciji svog stana.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *