4 načina da unapredite veštinu rešavanja problema

Ako bismo vas pitali da li ste „maher“ u rešavanju problema, obično biste prvo pomislili na komplikovane situacije za čije rešenje je potrebno mnogo vremena, truda i razmišljanja.

Uzeli biste za primer svoju poslednju veliku nedoumicu ili problem koji Vam je okupljao misli duže nego što ste želili. Potom biste na brzinu izračunali koliko dugo Vam je trebalo da pronađete izlaz iz začkoljice. Na kraju, šta biste odgovorili? Verovatno biste bili skromni i zaključili da ste prosečni u rešavanju problema. Možda je naša pretpostavka pogrešna, te biste bez mnogo analize odgovorili sa „da“. U tom slučaju, bili biste u pravu!

U svakodnevnom životu pred Vama se konstantno nalaze novi problemi za koje je neophodno pronaći jedno ili veći broj rešenja. I Vi ih konstantno pronalazite. Zbog čega ne primećujete da ste „maher“ u tome? Zbog toga što većina nas problemom doživljava samo one situacije koje crpe najviše energije i izazivaju najburnije reakcije.

Ipak, organizam doživljava (tihim) problemom sve okolnosti koje od Vas zahtevaju smislen odgovor. Zvuči smešno, ali pitanja poput: Kojom rutom krenuti na posao i pritom izbeći gužvu? Kada krenuti na aerodrom da blagovremeno stignem na ukrcavanje? Kako da napravim dobar obrok od sastojaka kojima raspolažem? – su svakodnevni problemi koje rešavate kao od šale!

Ono što možda još smešnije zvuči (gotovo apsurdno) jeste činjenica da su upravo problemi ono što Vam je potrebno s vremena na vreme – kako bi Vaš um ostao britak i otvoreniji za nove izazove.

Kako možete unaprediti veštinu rešavanja problema?

Iako Vam se možda čini da su neki ljudi rođeni sa izraženom veštinom rešavanja problema i da u tom domenu ne možete da im parirate, pripremite se da pobedite svoja dosadašnja uverenja.

Pre toga, postavićemo jedno pitanje: šta je rešavanje problema? Veština. A kao svaka druga veština – podložna je promeni i usavršavanju. U redovima koji slede, otkrijte strategije (neke su prilično zabavne) koje vam pomažu da znatno razvijete veštinu donošenja pravih odluka i pronalaženja najboljih rešenja za izazove s kojima se susrećete.

Fokusirajte se na rešenje, ne na problem

Poznato je da je problem pokretač negativne energije. Da bismo došli do rešenja, naš um mora da bude smiren. Drugim rečima, mnogo je lakše videti “svetlo na kraju tunela” kada preusmerimo energiju na odgovor, umesto na uzrok trenutne nevolje. Pokušajte da se opustite i posmatrajte kako prave misli izviru iz vas.

Smislite “sva moguća rešenja”

Pustite um da se igra. Dozvolite sebi da uzmete u obzir apsurdna rešenja i pritom se nemojte smejati sebi što ste došli do ovakvih ideja. One zapravo podstiču kreativno razmišljanje i najzabavniji su pokretač potencijalnih (pravih) rešenja za problem koji vas muči!

Pažljivo birajte reči

Mogućnost da brzo i jednostavno dođete do rešenja za svoj problem, je da koristite izraze koji stvaraju – mogućnost. Primera radi, započnite rečenicu na sledeći način: “Šta ako..”, “Zamisli da..”, “Možda kad bih..”, “A kad bih..”. Primećujete? Pitanje postavljeno na ovakav način pokreće pozitivnu energiju, budi osećaj da ste nadomak rešenja (jer i jeste) i stvara veću šansu da u moru ideja koje naviru uskoro izroni – ona najbolja!

“Trenirajte” mozak pomoću logičkih zagonetki i igara

Igre poput šaha ili sklapanja puzli izoštravaju koncentraciju i podstiču brže razmišljanje. Jedan od najzabavnijih načina da unapredite veštinu rešavanja problema je Room Escape. Strategija kojom ste “istrenirali” mozak u igri da biste rešili zagonetku pre isteka vremena, može se preneti u stvarni život i pomoći da lakše i brže dođete do potrebnih odgovora.

Koje su dodatne prednosti ovih strategija?

Kada prilikom rešavanja problema, sam uzrok stavite u drugi plan (ili, još bolje, uspete da ga ignorišete), a svu energiju usmerite na moguća rešenja, vremenom ćete primetiti promene u načinu kako se osećate kada se suočite s narednim izazovima. Vaše reakcije izazvane suočavanjem s iskrslim, neočekivanim poteškoćama biće manje burne. Mnogo smirenije ćete prihvatati promene i situacije s kojima se ne slažete. Bićete opušteniji i otvoreniji za nove izazove, a ujedno ćete usvojiti nove poglede na svet.

Ako to trenutno zvuči neverovatno, imamo još jedan mali trik pomoću kog možete da pratite razvoj svoje veštine rešavanja problema. Nabavite svesku ili blokčić, koji će vam poslužiti kao dnevnik u koji zapisujete nove ideje i planove. Takođe, možete zapisati i savete, ideje i pitanja članova porodice i prijatelja – ukoliko vam se njihove misli učine korisnim i zanimljivim.

Prenošenje misli na papir je sjajna metoda da zabeležite ideje koje ne želite da zaboravite i napravite skicu rešenja problema koji Vas muči. Nije na odmet da se ponekad vratite starijim beleškama i obeležite pojedine probleme kao rešene – i time motivišete sebe u stresnim trenucima i ujedno podsetite da ipak jeste “maher” za pronalaženje rešenja!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *