Šta biste sve trebali da znate ukoliko se bavite nekom vrstom građevinskih radova?

Sam pojam građevinarstva je širok i obuhvata nekoliko vrsta delatnosti. Naime, reč je o inženjerskoj grani koja se bavi poslovima niskogradnje (izgradnjom mostova, pruga, puteva i drugih vrsta saobraćajnica), kao i poslovima visokogradnje koji se odnose na rekonstrukciju objekata iznad same površine zemlje. Ovde se pre svega misli na gradnju stambenih i poslovnih zgrada.  Pored visokogradnje i niskogradnje, mnogim građevinskim inženjerima su u opisu posla i radovi vezani za hidrogradnju a koji se odnose na izgradnju objekata poput brana, luka i sl. 

Kao što i sami možete zaključiti, radi se je o jednoj sveobuhvatnoj vrsti delatnosti koja je poslednjih nekoliko godina u usponu, s obzirom da se danas više nego ikada gradi, pa je samim tim i potražnja za građevinskim radnicima tolika da je inženjerima nekada problem da pronađu potreban broj kako bi ih angažovali za rad na gradilištima. 

 

Da li se više isplati kupiti novu građevinsku mašinu ili je iznajmiti?

Svima onima koji se bave nekom vrstom građevinskih radova potrebne su mašine koje su upravo specijalizovane za izvršenje nekog građevinskoh posla. Takve mašine su vrlo skupe, posebno ako se radi o novim. U zavisnosti od toga kakvog ste finansijskog stanja, kao i od same strukture posla kojim se bavite, zavisiće i sama odluka da li ćete kupiti mašinu (novu ili polovnu) ili ćete je iznajmiti.  Prednosti postoje i za jednu i za drugu opciju. 

Mnogi inženjeri se odlučuju da ulože par hiljada evra kako bi imali sopstveni kapital za rad. Na taj način oni neće morati da brinu da li će na vreme uspeti da dođu do potrebne građevinske mašine kako bi u roku obavili neki poslovni poduhvat. Isto tako, da biste napravili jedan moderan i luksuzan stambeni objekat, za to će vam sigurno biti potrebno da angažujete najsavremenije mašine i opremu. Mnoge firme danas nude stare i nedovoljno kvalitene mašine koje se često kvare, pa ćete ukoliko iznajmite neku polovnu i ishabanu mašinu najverovatnije imati problema sa rokom završetka radova. 

Drugi se pak rukovode mišlju da je mnogo isplativije ukoliko angažuju neku firmu koja se bavi izdavanjem ovih vrsta mašina. Najpre se zaključuje ugovor između firme koja se bavi izdavanjem mašina i samih investitorima, tj.izvođača radova. U ugovoru se jasno definišu pravila koja je potrebno ispoštavati, u smislu perioda za koji se zakupljuje neka građevinska mašina, kao i to kolika je cena iznajmljivanja po satu. 

Sama odluka da li kupiti neku građevinsku mašinu ili je iznajmiti može zavisiti od složenosti i obima posla kao i od toga da li vam je određeni tip građevinske mašine potreban na duži ili kraći vremenski period. Pa ukoliko vam je na primer potreban bager ili telehender kako biste zavšili jedan poslovni poduhvat, sigurno da vam se u ovakvoj situaciji više isplati da takvu mašinu iznajmite, nego da je sami kupite. Ako se, pak, izvođenjem građevinskih radova bavite već duže vreme, i planirate da dalje razvijate svoj biznis u ovoj sferi, možda biste mogli da razmislite o tome da sami budete vlasnik nekih od ovih mašina. 

 

Sa razvojem tehnologije pojavile se se mnoge savremene mašine za rad u građevinarstvu

S obzirom da se radi o industrijskoj grani koja je pod direktnim uticajem tehnologije, koja se, složićete se, iz godine u godine sve više razvija, ne treba da vas čudi činjenica da danas na brojnim gradilištima možete videti najsavremenije građevinske mašine i opremu sa sjajnim karakteristikama, kojima upravljaju obučena i stručna lica. To isto se ne može reći i za neki prošli period u kojem je fizički rad čoveka bio jedini vid kapaciteta za obavljanje ove vrste posla. Razvojem mehanizacije, fizički rad čoveka je skoro u potpunosti zamenjen savremenim mašinama i opremom

Brojne inovacije i naučni pronalsci su doprineli da se proizvedu takve građevinske mašine koje mogu zameniti fizički rad od stotinak radnika. Na taj način one znatno štede vreme kada se govori o roku završetka predviđenih radova, dok istovremeno oslobađaju čoveka od napornog i iscrpljujućeg rada. 

Tako na primer, umesto običnog viljuškara, mnogi inženjeri danas za rekonstrukciju nekog objekta koriste telehender koji, iako je nalik na tradicionalni viljuškar, ima dodatne karakteristike koje olakšavaju samo izvođenje radova.  

 

Šta je zapravo telehender i po čemu se razlikuje od konvencionalnog  viljuškara?

Teleskopski upravljač, ili skraćeno telehender po samom izgledu veoma podseća na klasičan teretni viljuškar, s tim što ima jednu dodatnu osobinu. Reč je o mašini koja ima mnogo veću nosivost tereta, pa je samim tim idealan za gradilišta na kojima se grade složeni objekti poput ogromnih stambenih zgrada ili kompleksnog poslovnog prostora. 

Telehenderi spadaju u grupu teretnih građevinskih mašina koje se koriste za rad na zaista zadivljujućim visinama. Ono po čemu se razlikuju od drugih mašina za rad na visinama poput raznih samohodnih korpi i platformi je u tome što je ova vrsta viljuškara kao stvorena za gradilišta kod kojih je neravan teren kao i skučenost prostora.  

Fukcionalnost je nešto što ovu vrstu teleskopskog upravljača izdvaja od drugih savremenih građevinskih mašina. Brojni dodaci koje ova vrsta naprave poseduje, mnogim građevinskim radnicima omogućavaju da posao završe u najkraćem roku, a da pri tom investitori budu zadovoljni postignutim rezultatom. 

Danas na tržištu možete pronaći različite modele telehendera, bilo da vam je neophodna mašina za veću, bilo za manju izdržljivost tereta. U zavisnosti od toga za šta vam je konkretno potrebna ova vrsta viljuškara, zavisiće i vaš izbor.

 

Kako da budete sigurni koja vrsta mašine za rad na visinama odgovara vašem opisu posla?

Kada treba da odlučite koja je to mašina za rad na visinima koja će na najbolji mogući način završiti planiran posao, bilo bi poželjno da znate koje su  to sve sposobnosti ovih mašina u smislu šta sve možete da dobijete od njih ukoliko odlučite da ih iznajmite. Tek nakon toga možete pristupiti odabiru firme i u zavisnosti od cene izabrati najbolju moguću ponudu.  Isto tako, bilo bi dobro da to bude neka firma koja posluje duži niz godina. Tako ćete biti sigurni da je reč o mašinama u koje se redovno ulaže kako bi se sačuvala sigurnost i bezbednost lica koja upravljaju njima. 

Danas generalno imate veliku ponudu mašina za rad na visinama, poput čeonih i teleskopskih viljuškara, samohodnih korpi, vertikalnih liftova i sl. Neke od njih spadaju u kategoriju električnih, dok druge u grupu dizel mašina.

 

Svetlosni tornjevi omogućavaju građevinskim radnicima noćni rad

Nešto što je definitivno u današnje vreme ubzalo izvođenje građevinskih radova je to da je radnicima na gradilištu data mogućnost da rade i noću. Kako bi se pri tom osigurala njihova bezbednost na radu, veoma je važno da samo mesto na kojem se izvršava neka vrsta gređevinskih radova bude dobro osvetljeno i vidljivo. Na taj način, postojaće mnogo manji rizik od povreda, a svima nam je poznato da posao građevinskog radnika spada u grupu najrizičnijih zanimanja. 

Svetlosni tornjevi su definitivno  nešto bez čega nijedna građevinska firma ne može da funkcioniše ukoliko im se često dešava da angažuju radnike za rad noću. Reč je o jednoj složenoj vrsti građevinske mašine koja se pored telehendera takođe koristi za rad na visinima. U zavisnosti od toga koliku pokrivenost svetlom želite da postignete na svom gradilištu, zavisi i to koji model svetlosnih tornjeva ćete izabrati. 

Isto tako, radi se o jednoj vrlo složenoj i sigurnoj mašini za rad pa je bilo koja vrsta povrede radnika praktično nemoguća. Takođe, prilikom same konstrukcije, veoma se vodilo računa o tome da se ispoštuju svi ekološki principi.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *