Šta je CRP i zašto ga treba proveriti?

C-reaktivni protein ili CRP je protein koji nastaje u našoj jetri. Manje količine CRP-a su uvek prisutne i cirkulišu u našoj krvi, dok se njegov nivo drastično povećava u prisustvu infekcije, upale i povrede tkiva. Upala predstavlja odgovor tela na problem koji može uključivati infekcije, različite povrede, prisustvo alergena ili određenih toksina.

U situaciji kada su nam ćelije ugrožene ili oštećene, one šalju hemijske ’’signale’’ čiji je zadatak da aktiviraju naš imuni sistem. Inflamatorni proces može da bude hroničan ili akutan, što zavisi od toga koliko dugo i u kojoj meri je imunološki sistem aktiviran. Akutne upale su od ključne važnosti za opstanak organizma, jer mu pomažu da se bori protiv infekcija i u zaceljivanju rana. Ipak, akutna upala u nekim slučajevima može i da se nastavi, produži i time postate hronična upala, što može imati negativne posledice po naše zdravlje.

Hronične upale mogu se javiti kao posledice nerešenih akutnih upala ili autoimunog procesa, kod kog naš imuni sistem greškom napada svoje sopstveno, zdravo tkivo. Često i trajno izlaganje negativnim uticajima životne sredine, poput duvanskog dima ili zagađenog vazduha, takođe može da izazove hroničnu upalu. 36 do 50 sati nakon što je došlo do infekcije ili promene nivo CRP-a u krvi uglavnom raste  do svog maksimuma , a nakon što se zapaljenje povuče, nivoi CRP-a se brzo  spuštaju  na normalan nivo. 

Zašto je CRP analiza važna?

Analiza CRP-a u krvi se obično radi ukoliko se sumnja na infekciju i često se koristi kako bi se razlikovale bakterijske i virusne infekcija kod pacijenata koji imaju groznicu. Kod bakterijskih infekcije uglavnom su prisutna dramatična povećanja nivoa CRP, dok virusne infekcije pretežno dovode do manjih, skromnijih povećanja. Ipak, treba imati u vidu da se u ovaj obrazac ne uklapaju sve infekcije. Tako su, na primer, kod pacijenata kojima je bila potrebna bolnička nega zbog infekcija COVID-om,  bili ustanovljeni nivoi CRP-a veši nego što je to inače slučaj kod bakterijske pneumonije, uprkos tome što je COVID-19 izazvan virusom, a ne bakterijom.

CRP analiza kao prevencija

Kontrolisajne i utvrđivanje niskog nivoa CRP-a koji postoji u krvi kod osoba kod kojih ne postoje znakovi infekcija ili povreda mogu da pomognu u ustanovljavnju i proceni nivoa rizika od kardiovaskularnih bolesti kao što su moždani i srčani udar. Treba imati u vidu i da  je količina CRP-a koja cirkuliše kroz krv veoma mala i da se uglavnom ne može otkriti standardnim CRP testovima, pa je stoga potrebno sprovesti poseban test koji se zove hsCRP, ili visoko osetljivi CRP. Do sada je ustanovljeno da se kombinovanje hsCRP sa standardnim testovima koji se sprovode prilikom procenjivanja kardiovaskularnog rizika, kao što je lipidni panel, može sa većom sigurnošću predvideti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kada je u pitanju CRP, cena koju ćete platiti za laboratorijske analize je zanemarljiva stavka o odnosu na korist koju će vaš organizam imati od preventivnog reagovanja.

Konsultujte se sa lekarom

Iako je analizu moguće uraditi u privatnoj laboratoriji, glavni faktor u odlučivanju ne bi trebalo da bude cena, CRP nivoi koji su povišeni mogu samo da ukažu na prisustvo upale, ali ne i da tačno odrede njen uzrok. Kako bi se identifikovao uzrok upale, i dalje je  potrebno  ispitivanje od strane lekara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *