Bezmetalne krunice za zube – postupak ugradnje

Postoje oni ljudi koji vole da znaju ceo proces ugradnje bezmetalnih krunica i pre samog odlaska kod stomatologa. I ne samo za proces ugradnje bezmetalnih krunica, nego i za druge postupke i intervencije, kako kod stomatologa, tako i kod bilo kog drugog doktora.

Sa druge strane su oni koji ne žele ništa da znaju o postupku, prepuštaju sve stručnjacima, a oni iz straha ili nekog drugog razloga zatvorenih očiju čekaju da intervencija prođe. Ovaj tekst je namenjen svima vama koji pripadate ovoj prvoj grupi. Pročitajte kako teče i šta podrazumeva postupak ugradnje bezmetalnih krunica.

Pregled zuba i eventualna popravka

Pre svega vaš stomatolog treba da vam pregleda zube, da utvrdi njihovo stanje i gde tačno je potrebno ugraditi krunicu. Ovo je vrlo važan korak, kao i naravno razgovor sa vašim stomatologom, gde će vas on uvesti u celu priču i reći vam kako će biti najbolje da se uradi ugradnja bezmetalnih krunica, ali i koliko će to da vas košta i kako vi treba da se pripremite za to. Naravno da pre svega morate da popravite zube. Zbog toga se, između ostalog, i radi pregled, a vaš stomatolog će utvrditi i da li je potrebna popravka i slično.

Brušenje zuba i uzimanje otiska

Kada se obavi prvi pregled i kada se odrade sve popravke, onda sledi postupak koji prethodi ugradnji bezmetalnih krunica. Morate naravno da brusite zube, tačnije da vam stomatolog brusi određeni zub ili više njih, na kojima će biti ugrađena bezmetalna krunica. S obzirom da je su u pitanju bezmetalne krunice, onda će proces brušenja trajati mnogo kraće. Komplikovanije je na primer ukoliko se brusi za metalne krunice. U ovome se između ostalog ogleda i razlika, ali i prednost bezmetalnih krunica. Nakon toga, uzima se otisak i tu proces već dobija na ozbiljnosti. Ovo mora da bude vrlo precizan korak, jer od toga zavisi kako će izgledati vaše krunice. Otisak je ono po čemu se izrađuje bezmetalna krunica i zato mora da bude urađeno detaljno i precizno. Ovaj postupak ne boli, ne traje dugo i nakon toga vi treba samo da sačekate da se izrade te krunice, a u sledećem pasusu ćete videti kako izgleda sama izrada.

Izrada bezmetalnih krunica

U ovaj proces vi niste uključeni, ali treba da znate kako se to izvodi. Dakle, ovaj postupak se radi kompjuterski tj. koristi se kompjuterska tehnologija. Ako otisak nije odbar, onda ni bezmetalna kurnica neće biti odgovarajuća i onda se mora ponavaljati prethodni korak – uzimanje novog otiska. Ako je dobar stomatlog, onda neće biti nikakvih problema i zato je važno da posetite onu stomatološku ordinaciju koja nudi zaista najbolju uslugu.

I na kraju – ugradnja

Pre same ugradnje biće potrebno da uradite probu. Tada će vaša krunica biti skoro gotova, ali je naravno potrebna i provera, da se vidi da li sve to dobro funkcioniše i da li krunica prijanja vašem zubu. Nakon toga sledi i konačna ugradnja bezmetalne krunice. Obično bezmetalne krunice traju oko deset godina, ali i više, tako da znate da ćete bar minimum deset godina biti mirni, dok je garancija na bezmetalnu krunicu 5 godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *