Šta treba da znate prilikom odabira sistema video nadzora?

U poslednjih nekoliko godina zabeleženo je interesovanje za kućne video nadzore. Glavni razlozi za njegovo korišćenje su svakako bezbednosne prirode, jer je uvećan broj provala koje sa sobom nose ogromne gubitke. Sama pojava kamere odvraća potencijalne provalnike od krađa.

Prilikom kupovine odgovarajućeg sistema video nadzora treba voditi računa o nekim važnim stvarima.

camera-1674614_960_720

Da li želite samo da osigurate prednji deo dvorišta i ulazna vrata ili želite da kamere obuhvataju i bočne strane? Na osnovu toga ćete i odabrati odgovarajući video nadzor. Sam sistem ima jednu i više kamera, DVR odnosno video snimač, kablove koji su neophodni za spajanje i monitor koj se nalazi u kući i preko koga se prati. Video snimač treba da ima onoliko priključaka koliko ima i kamera. Preporučuje se sistem video nadzora koji ima 4 kamere, kako bi se pokrio što veći prostor. Cena će zavisiti od tipa kamere, broja kamere i snimača.

Najčešći tipovi sistema koji se koriste

I dok se ranije koristio isključivo samo jedan tip sistema, odnosno samo jedan tip tehnologije na kojoj su radile kamere i snimači, danas se to polako potiskuje, a na tržištu su sve više zastupljeniji novi tipovi. Analogna tehnologija koju karakteriša visoka rezolucija HD TVI/CVI i IP sistemi koji spadaju u najmodernije tehnologije. Obično su firme i multinacionalne korporacije te koje se odlučuju za ovaj najnoviji tip tehnologije koji je ujedno i skuplji, dok se analogna tehnologija visokih rezolucija sreće najčešće kod domaćinstava i maloprodajnih objekata.

Sledeća stvar o kojoj treba voditi računa prilikom odabira video nadzora jeste tip kamere. Ono što je jako važno jeste da ima dobru rezoluciju i da dobro funkcioniše kako dnevni, tako i noćni sistem rada). Vlada i zabluda da što je veći monitor samim tim i bolji. To nisu nužno povezane stvari. Kada je reč o snimaču najvažnije je da snimak bude sačuvan u HD rezoluciji.

IP sistemi – najmodernija tehnologija video nadzora

IP sistemi spadaju u modernije i skuplje tehnologije. U pitanju je visoki kvalitet koji se svakako odražava na brzo i lako završavanje posla. IP kamere rade na potpuno drugačijem principu. Primenjuju se nove i savremene metode transmisije i same instalacije. Zahteva se dublje poznavanje računarske mreže, kako bi moglo i da se upravlja njima. Kompletan sistem je digitalne prirode, što se odražava i na sliku koja je digitalna i u tom obliku se i šalje kroz mrežu.

Jedna potpuno nova stvar koja olakšava sam proces snimanja kod ovog tipa sistema video nadzora jesu bitrati. Zapravo to su bitovi koje kamera emituje po sekundi. Oni su jako važni jer utiču na kvalite slike, dužinu snimanja. To pomaže da se unapred izračuna koliki kapacitet hard diska je potreban.

Pored toga što odvraća potencijalne provalnike, video nadzor uliva osećaj sigurnosti i smanjuje strah. Video nadzori danas imaju široku primenu, te se koriste za zaštitu svih maloprodajnih objekata, hotela, restorana, stambenih zgrada i kuća. A tip sistema nadzora zavisiće svakako od cilja, objekta i neophone opreme koja treba da zadovolji i ispuni očekivani zadatak.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *