Stvari koje treba da uradite odmah nakon što kupite pametni telefon

Ako ste ljubitelj modernih tehnologija, trenutak kada otpakujete nov pametni telefon je verovatno za vas poseban. Uzbuđeni ste i nestrpljivi da uključite telefon i da počnete da istražujete njegove mogućnosti i opcije koje nudi. 

Međutim, pre nego što počnete da ga koristite za razgovor, fotografisanje i surfovanje na internetu, bilo bi dobro da uradite par stvari, kako biste što bolje zaštitili uređaj i prilagodili ga vašim potrebama. Predstavljamo vam pet koraka koje biste trebali da prođete odmah nakon što kupite nov pametni telefon. 

#1 Fizički zaštitite uređaj 

Prvo što treba da obavite pre nego što počnete da korsitite nov uređaj jeste da ga fizički zaštitite. To možete uraditi kupovinom maske. Ako ne koristite masku sa preklopom, već običnu, onda obavezno nalepite i zaštitno staklo preko ekrana. Pa čak i u slučaju da imate futrolu sa preklopom bilo bi pametno da nalepite zaštitno staklo radi dodatne zaštite. 

U najvećem broju slučajeva, oštećenje koje se javlja na telefonima je polomljeni ili naprsli ekrani usled pada uređaja. Bez obzira što je telefon u garanciji, ona ne pokriva fizička oštećenja. Ako znamo da se kod nekih novijih modela ne isplati popravka, odnosno zamena ekrana, u slučaju da do oštećenja dođe, ne preostaje vam ništa drugo nego da na internetu ukucate otkup telefona Beograd, Novi Sad, Niš, zavisno gde živite, i pronađete servis koji će otkupiti vaš oštećeni uređaj. 

#2 Proverite da li su potrebna ažuriranja

Nakon prvog povezivanja na wi-fi, prvo što je potrebno da proverite je da li postoje aplikacije u telefonu kojima su potrebna ažuriranja. Ako to jeste slučaj, posebno sa operativnim sistemom, onda odmah i uradite ažuriranje. Na taj način ćete povećati bezbednost telefona i poboljšati vaše korisničko iskustvo. 

I ne samo kada koristite vaš novi uređaj po prvi put, već i kasnije, na određeni vremenski period potrebno je ažurirati sistem i aplikacije. Dobra stvar je što možete na telefonu podesiti opciju automatskog ažuriranja aplikacija, ukoliko ne želite sami da pretražujete da li su sve sa najnovijim zakrpama.

#3 Preuzmite sve aplikacije koje su vam potrebne

Pošto je u pitanju nov telefon, sigurno je da ćete poželeti da na njemu instalirate neke aplikacije koje su vam i na starom uređaju bile od koristi, ali i neke nove. Zatim bi bilo dobro da ih grupišete onako kako je to vama najzgodnije. Na primer, možete u jednu fasciklu staviti aplikacije za zabavu, poput onih za fitnes, putovanja ili nekih igrica, a u drugu aplikacije koje su vezane za poslovnu sferu. Uvek pazite koje fajlove preuzimate sa interneta jer se može dogoditi da sa njima zarazite tek kupljen mobilni telefon. Virusi mogu uspori njegov rad ili onemogućiti određene radnje. Ako je telefon star, u takvim slučajevima ćete najčešće poželeti  da ga prodate servisima koji rade otkup telefona, ali kada je u pitanju nov uređaj, vredi potruditi se i pronaći odgovarajuću bezbednosnu aplikaciju koja će vaš nov telefon štititi od virusa.   

#4 Personalizujte svoj pametni telefon

Možete početi od promene pozadine i podešavanja osvetljenja pa sve do toga kada želite da vam se telefon uveče ugasi. Naravno, kada u nov telefon prebacite kontakte možda ćete poželeti da neke od njih blokirate, pa i to odmah uradite. Postoji puno opcija koje možete iskoristiti kako biste što bolje i detaljnije personalizovali vaš nov pametni telefon. 

Ukoliko ne znate kako da, na primer promenite zvuk zvona, možete pogledati neki od YouTube videa, turtorijala ili pronaći rešenje na nekom od blogova. I ne samo za ton zvona, već i za puno drugih korisnih stvari koje želite da uredite na vašem novom mobilnom. 

#5 Uklonite neželjene fajlove sa vašeg novog telefona

Proizvođači pametnih telefona obično instaliraju na uređajima i neke usluge koje ne želite i u krajnjem slučaju ne morate da koristite. Većina njih je ugrađena u sistem i ne može se ukloniti. Međutim, ima i onih koje možete deinstalirati. Zašto biste gubili vreme na ono što vam nije potrebno i što vam samo zauzima mesto u skladišnom prostoru, odnosno memoriji? Jednostavno, izbrišite sve što možete a smatrate da vam nije od koristi. 

Neke od aplikacija koje vam ne koriste mogu se pokretati u pozadini i koristiti resurse i usporavati rad vašeg mobilnog telefona. Pa ukoliko ne postoji nijedan razlog da ih zadržite na telefonu, deinstalirajte ih.

Ovo su stvari koje obavezno treba uraditi odmah nakon kupovine novog pametnog telefona. Nadamo se da vam je ovaj naš mali vodič bio od koristi. Ukoliko imate i prijatelje koji su nedavno kupili mobilni uređaj, možete im podeliti link do ovog članka.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *