Selidba uz pomoć agencije – kako se pripremiti za dan preseljenja

Uspešna selidba počinje mnogo pre nego što kamioni stignu. Pametno organizovanje i pakovanje čini preseljenje lakšim i efikasnijim. Unajmljivanje pouzdanog tima za pakovanje i transport može biti odlična odluka jer čitavu proceduru ubrzava. Međutim, čak i kad imate iskusne profesionalce uz sebe kada se selite, potrebno je da se pre dana selidbe dobro pripremite.

Mnoge agencije za selidbe pružaju profesionalne usluge – pored transporta, pobrinuće se za demontažu (i montažu) nameštaja, pakovanje i sortiranje vaših stvari. Da bi ceo proces tekao neometano i da biste dodatno osigurali da vaše dragocenosti budu preseljene u novi dom neoštećene možete slediti sledeće savete. Pročitajte.

Očistite stan i sortirajte stvari

Možda vam deluje izlišno da detaljno čistite stan iz kog se iseljavate, ali to je zapravo jedan od prvih koraka koje trebate napraviti. Raščistite nered ako ga ima i organizujte – posuđe, alat, odeću i ostale bitne predmete. Profesionalci koji pakuju vaše stvari moći će mnogo brže i lakše da obave ovaj posao ako ne moraju da se provlače kroz haos u prostorijama.

Veoma je važno da znate šta ćete ostaviti za sobom, odnosno, koje stvari nećete seliti. Čišćenje je zato dobar povod da napravite generalno sortiranje i izdvojite predmete koje ćete pokloniti, prodati ili baciti. Zapravo, bitno je da iz stana iznesete sve ove stvari pre nego što pakeri stignu ili da ih posebno označite da ne bi došlo do zabune.

Činjenica je da za raščišćavanje i klasifikovanje treba dosta vremena. Takođe, možete shvatiti da je poprilično izazovno da organizujete ne samo prodaju, već i doniranje nekih stvari. Prema tome, ne ostavljajte ovo za poslednji čas. Počnite već od onog trenutka kad saznate datum selidbe – pitajte prijatelje da li bi hteli vaš stari bicikl, ski opremu ili možda neke knjige. Istražite kojoj humanitarnoj organizaciji biste mogli pokloniti staru odeću ili na kom sajtu možete oglasiti nameštaj ili kućne uređaje na prodaju. Posle ove velike “akcije”, u stanu treba da ostanu samo oni predmeti koje želite da tim za selidbe spakuje i preseli.

Izdvojite stvari koje želite sami da spakujete

Povucite stvari i sve one predmete koje želite da preselite sami. Uglavnom se ovo odnosi na lekove, toaletni pribor, kao i na pakovanje torbe za sam dan selidbe i prve dane u novom stanu. Sasvim je izvesno da nećete ostaviti lične predmete pakerima – punjači, telefon, laptop, nakit i druge dragocenosti trebalo bi da spakujete u posebnoj torbi/kutiji. Nekoliko dana unapred pripremite i jasno označite ovu kutiju da biste izbegli nesporazume i probleme.

Označite sobe – koristite boje i nalepnice

Da biste značajno ubrzali celu proceduru pakovanja, pripremite “teren” za agenciju tako što ćete označiti svaku sobu. Koristite nalepnice ili markere i ostavite natpise na vratima. Takođe, ako imate više od jednog kupatila, prenesite sve predmete u glavno kupatilo. U slučaju da kad će neki veliki predmet zameniti sobe u novoj kući (primera radi, da neku policu iz dnevnog boravka planirate da prenesete u dečju sobu), samo ga označite posebnom etiketom. Tako će ljudi iz agencije znati gde da prenesu i raspakuju određenu kutiju, odnosno namonitiraju policu.

Skupocene i dragocene stvari posebno obeležite

Označite stavke visoke vrednosti kao takve. Bilo da se radi o zaista vrednom vintage gramofonskom plejeru ili staroj muzičkoj kutiji koja ima više sentimentalne od kolekcionarske vrednosti, ovo govori pakerima da budu posebno pažljivi sa ovim predmetima.

Slično je i sa umetničkim slikama, porodičnim albumima i nekim dragocenim figurama i uspomenama. Premda će profesionalci oprezno pakovati sve vaše stvari, na ovaj način im dodatno skrećete pažnju osiguravate da svaki predmet neoštećen bude dostavljen u vaš dom.

Razgovor sa agentima i pakerima je važan

Jednom kada pronađete pouzdanu agenciju koja nudi povoljne cene selidbe, postarajte se da uputite agente u sva svoja očekivanja. Dogovorite se oko svih detalja i budite im dostupni za ako imaju pitanja. Prošetajte zajedno kroz stan/kuću pre i posle pakovanja kako biste se uverili da je sve urađeno kako treba i da ste zadovoljni.

Pripremite užine za dan selidbe

Na kraju, ne zaboravite da pripremite neke grickalice ili užine za sam dan selidbe. Postarajte se da timu za pakovanje bude na raspolaganju voda za piće, limunada ili neki drugi sok, kao i kolačići ili sendviči – pakovanje je zahtevan i dugačak posao, a svakome će prijati osveženje.

Ako se potrudite malo unapred, izbeći ćete da provedete prvu godinu u svom novom domu pokušavajući da shvatite kako je otvarač za konzerve završio sa baštenskim alatima. S druge strane, samo raspakivanje ići će mnogo lakše nego kad u proces ne uključite malo nalepnica i markera. Prema tome, priprema i planiranje omogućiće vam da se jednostavnije preselite i brže opustite u svom novom domu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *