Sve što bi trebalo da znate o laminatima

Ako niste znali, podna obloga – laminat, nastaje procesom laminacije. To je proces tvrdog presovanja drvenih prerađevina pod visokom temperaturom i korišćenjem različitih sintetičkih smola. Na taj način, dobijemo kvalitetnu podnu oblogu sa 80-90% drveta. Ne emituje nikakve štetne materije što garantuje Evropska Unija svojom oznakom E1, koju ne daju olako. Laminat je nastao u Evropi ali je vrhunac doživeo u Americi 1980.godine.

SASTAV

Laminat u sebi sadrži 4 sloja. Svaki sloj ima svoju ulogu a to mora biti otpornost na habanje ( samim tim i obezbeđuje dugotrajnost), zatim tu je otpornost na hemijske ili termičke efekte. Ima ulogu grejne površine kao i vizuelne lepote prostorije. Prilikom odabira, daću vam neke smernice. Pratite klasifikaciju dasaka. Tako na primer imamo:

CLASS31 – AC3 laminat je namenjen za stambene objekte;

CLASS32 – AC4 laminat je namenjen za poslovne objekte;

CLASS33 – AC5 laminat je namenjen za prostore sa visokim prometom.

Svaka daska ima taj svoj prvi sloj koji obezbeđuje otpornost, zatim drugi sloj – to je naime, štampani papir koji daje željeni dezen. Treći sloj je tzv. noseći sloj. On je zadužen za čvrstinu uz pomoć drvenih vlaknatica. I četvrti, poslednji sloj je balansirajući sloj. Njegova uloga je zaštita od prekomerne vlage. Gustina HDF-a je karakteristika koja se ne vidi ali garantuje snagu. Birajte onaj laminat koji ima veću gustinu od 850 kg/m3.

UPOTREBA I NAMENA

Čovek, 2-3 puta u životu, mora da promeni podne obloge u svom životnom ili radnom prostoru. Pored jednostavnosti montiranja i demontiranja, pristupačna cena laminata je ono što ga takođe čini primamljivim za izbor. Dovoljno je samo malo pomeriti nameštaj i ugradnja može da počne. Ova podna obloga je preporučena za svaku namenu, za sobe, za hodnike, kuhinje, kancelarije, butike, kafiće, hotelske sobe, robne kuće, čekaonice. Jedino se ne preporučuje za kupatila ili saune zbog njegove karakteristike „dizanja“ od prekomerne vlage. Različite dimenzije dasaka olakšavaju posao. Posebna karakteristika je njegovo lako i brzo održavanje. Dovoljno je efikasno redovno usisavanje i brisanje i to ne nekim specijalno namenjenim sredstvima, mada ih ima na tržištu. U kuhinji uspešno trpi hemijske uticaje i lako se uklanjaju fleke. U dečijim sobama uspešno trpi stalno padanje raznih igračaka, a u hodniku čest protok vaših dragih gostiju. Zato posebno obratite pažnju kad kupujete laminat. Nije loše odvojiti koji dinar više, kada je već sama cena vrlo relaksirajuća i time nagraditi vaš prostor nekim malo drugačijim laminatom pa zajedno sa njim uživati dugi niz godina. Dobra strana je što možete da ga postavite preko druge već postojeće podne obloge. Slobodno ga možete ređati preko nekog drugog,već postojećeg laminata, parketa, preko pločica u kuhinji ( jer ste poželeli bolju termoizolaciju poda). Spreman je i preko podnog grejnog elementa ( do 28 stepeni C), samo da je grejni element u betonu.

UGRADNJA, DEZEN I CENE

Ugradnja je prilično laka i možete čak i sami. Ne trebaju vam lepak i lak, samo par alata. Daske se poređaju po dužini i približite ih do čuvenog „klik“-a, same se spoje. Proizvođači se svakodnevno utrkuju i bave raznim inovacijama koje će još više olakšati ugradnju. Prilikom ugradnje, vodite računa o prostorijama. Savet je da u malim prostorijama ugrađujete svetliji, a u većim – tamniji. U većim – veće šare, jer sitne šare na velikim podovima deluju razigrano. Birajte naspram svojih zidova. Treba napraviti razliku od 2 nijanse – što svetliji, što tamniji od zidova. Danas ima pregršt dezena laminata. Možda se odlučite za klasičan, možda za moderan a možda napravite dubinu igrom senki, koju dobijete kombinovanjem mat i sjajnih daski. Oko cene nema dileme! Svi smo svesni da je laminat najekonomičniji. Cene variraju zbog kvaliteta površinskog sloja, zbog oborenih ivica, zbog dezena, zbog perioda garancije. Cena se računa po m2. Kada kupujete, kupite nekih 5% više zbog otpadanja materijala usled ukrojavanja.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *