Vreme na satu, sat kroz vreme

Vreme ne možemo da zaustavimo, niti na njega da utičemo. Možemo samo da merimo protok vremena. Istorija prati razvoj vremena kroz vekove i godine, kalendari mere mesece, nedelje i dane, a satovi sekunde, minute i sate koji prolaze.

Prvi satovi bili su sunčani i peščani. Iz davnih vremena ostali su do danas veliki satovi na zidinama starih gradova. Mehanički satovi počeli su da se koriste u 14. veku, prvi džepni satovi proizvedeni su u 16. a satovi sa klatnom u 17. veku.

Satovi za ruku

Prvi ručni satovi bili su u stvari narukvice za žene koje su pored toga što su bile nakit, pokazivale i tačno vreme. Posle Prvog svetskog rata, zahvaljujući vojnicima koji su ga nosili, počinju da ga nose i muškarci. Ti satovi podsećali su na džepne, ali su imali kaiš. Prvi muški ručni satovi nazvani su Dumont, po prezimenu pilota za koga je Luis Kartier napravio poseban sat koji može da se nosi na zglobu ruke.

Vrste ručnih satova

Kada danas biramo ručni sat, izbor je veliki. I dalje se nose klasični, analogni satovi, na kojima kazaljke pokazuju vreme. Klasičan analogni sat ima tri kazaljke koje mere sate, minute i sekunde. Neki od ovih satova pokazuju i datum. Moderne tehnologije promenile su i satove, pa tako imamo u ponudi sve više modela pametnih satova koji su mnogo više od predmeta koji pokazuje vreme. Ovi satovi povezani su sa mobilnim telefonima, pa samim tim postaju mali kompjuteri koji se nose na ruci.

Mehanizam sata

Na osnovu toga kakav mehanizam upravlja radom satovi mogu biti kvarcni, mehanički, automatski. Satovi sa kvarcnim mehanizmom rade na bateriju, ekonomični su i pristupačni po ceni.

Mehanički ručni mehanizam zasniva se na navijanju, u sebi imaju oprugu čijim se postepenim opuštanjem pokreće rad. Ovakvi satovi mogu biti veoma vredni, jer traju dugo i često se čuvaju generacijama u jednoj porodici.

Automatski satovi rade tako što oprugu navijaju pokreti ruke onoga ko sat nosi. Preporučuje se da se i oni povremeno ručno naviju ili im se podesi vreme, jer zbog automatskog mehanizma mogu žuriti ili kasniti par minuta.

Upravo je dobar mehanizam zaslužan za kvalitet i tačnost sata. Zahvaljujući dobrom mehanizmu proslavili su se švajcarski satovi koji su i dalje jedni od najskupljih koje možete naći na tržištu.

Stil života i ručni sat

Proizvodnja satova prilagodila se različitim potrebama i stilovima života. Izdvojila su se neki tipovi ručnog sata koji su prilagođeni individualnim potrebama.

Dress sat je jednostavan, sa tankim kućištem i kožnim kaišom. Može da se nosi uz klasično odelo, košulju, uklapa se uz poslovni dress code. Sportski satovi su sa većim kućištem, lagani su, kaiš je gumeni ili silikonski. Udobni su za nošenje i imaju dodatne funkcije kao što su kronograf, tahimetar ili merenje otkucaja srca.

Ronilački satovi su vodootporni, sa rotorajućim prstenom za merenje kiseonika i imaju nerđajući kaiš i kućište.

Pilotski satovi oni sa većim kućištem i kazaljkama koje svetle u mraku. Imaju datum i kronograf, a kaiš je kožni lil platneni. Sličan pilotskom je i vojnički sat koji treba da bude otporan i skoro neuništiv, najčešće je podloga crna, a kazaljke svetle u mraku.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *