Sve što treba da znate o kolonoskopiji

Kolonoskopija podrazumeva endoskopsku proceduru kojom se pregleda debelo crevo sa ciljem otkrivanja problema kao što su upala sluznice, divertikuloza i tumor, a može služiti i u terapijske svrhe, da bi se uklonio polip. Važno je naglasiti da kolonoskopija može biti i metod kojim se sprečava i rano otkriva rak debelog creva. Kolonoskopija se vrši uz pomoć fleksibilnog instrumenta debljine prsta.

Da bi sam pregled protekao na željeni način, odnosno da bi se odradio precizno i pouzdano, važno je da se izvrši priprema za pregled, da se debelo crevo u potpunosti očisti što se postiže posebnom terapijom koju preprisuje lekar.

Zašto se obavlja kolonoskopija

Kolonoskopija se vrši iz više razloga, a to su: ispitivanje zbog sumnje na kancer i to najčešće kod osoba koje su starije od 50 godina, abnormalna stolica koja je krvava ili tamno obojena, uporna dijareja, anemija zbog nedostatka gvožđa, ukoliko postoji porodična istorija kancera kolona, ukoliko postoji prethodna istorija polipa ili kancera kolona, kao i kod hroničnih ili neobjašnjivih bolova u stomaku.

Da li je potrebna anestezija?v

Kada je reč o anesteziji, sasvim je legitimno da je zatražite ukoliko želite da budete sigurni da će pregled proći potupno bebolno. A da bi pregled prošao onako kako je predviđeno, neophodno je pripremiti debelo crevo za pregled. Inače, priprema za kolonoskopiju je za mnoge pacijente najgori deo samog pregleda.

Ono što bi trebalo da znate o pripremi za pregled jeste to da je potrebno isprazniti debelo crevo što je više moguće, odnosno, bitno je da ono bude što čistije. To se postiže konzumiranjem laksativa koje će vam prepisati lekar. Uz to, bitno je da unosite dosta tečnosti – vodu, bistre supe i sokove. Nemojte se začuditi ukoliko tokom pripreme osetite bolove u stomaku ili gasove jer je to normalan proces pražnjenja.

Priprema za pregled obuhvata i promenu načina ishrane. Tako, savetuje se da nekoliko dana pre pregleda ne unosite žitarice i hranu bogatu vlaknima. Ako lekar proceni tako, možda ćete morati da prestanete da konzumirate preparate gvožđa jer oni mogu da otežaju pregled. Osim toga, u dogovoru sa lekarom možda ćete prestati ili redukovati uzimanje bilo kojih lekova koji mogu da utiču na cirkulaciju krvi.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Da bi se kolonoskopija izvela, potrebno je da ležite na levoj strani. Sam pregled se vrši uz pomoć fleksibilnog instrumenta debljine prsta i traje od 30 do 45 minuta. U zavisnosti od vaše želje, pregled se može obaviti bez anestezije ili u analgosedaciji. Sedacija zapravo omogućava da se opustite pa vam samim tim pregled neće biti neprijatan, ali nekim pacijentima ona nije ni potrebna. Svakako, razgovarajte sa svojim lekarom u vezi sa svim stvarima koje vas muče.

Sama procedura podrazumeva da se uz pomoć aparata upumpava vazduh koji otvara kolon i omogućava pomeranje sonde unapred. U tom trenutku ćete verovatno osetiti nadimanje ili nakupljanje gasova što je sasvim normalno. Nemojte se stideti, ali ako vam je neprijatno, salobodno recite to svom lekaru.

Za vreme pregleda, lekar može da izvrši biopsiju (da uzme mali uzorak tkiva), a ukoliko je potrebno, može i da ukloni polipe. Većina polipa nije kancerogena, međutim, neki od njih mogu da postanu kancerogeni ukoliko se razvijaju duži vremenski period. Upravo iz tog razloga se polipi nakon uklanjanja šalju na ispitivanje. Inače, njihovo uklanjanje nije bolno jer unutrašnji deo kolona nema nervne završetke pa osećaj bola jednostavno nije moguć.

Nakon završetka kolonoskopije

Nakon procedure se možete osećati umorno, može se desiti da vam u toku samog pregleda bude neprijatno, ali mnogi pacijenti brzo zaborave na to.

Nakon kolonoskopije ćete biti zadržani na posmatranju sve dok n prestane delovanje sedativa. Imajte na umu da je sasvim normalno da nakon pregleda osećate naduvenost i grčeve zbog gasova, a zbog sedativa možete da budete i pospani. Ostatak dana nakon pregleda obavezno odmarajte i spavajte. Ako brinete o zdravlju zaboravite na vraćanje na posao ili bilo koje napornije aktivnosti, a kada je reč o ishrani, mnogi pacijenti nakon pregleda mogu da jedu najnormalnije. Svakako, oko svih detalja nakon pregleda se treba dogovoriti sa lekarom.

Rezultati kolonoskopije

Opšti rezultati se otprilike mogu znati odmah po završetku pregleda, osim ukoliko ne čekate rezultate analize polipa ili biopsije, jer u tom slučaju treba sačekati nekoliko dana.
Cena kolonoskopije se uglavnom kreće od 12 do 17 hiljada.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *