Sve što treba da znate o roletnama

Roletne imaju multifunkcionalnu ulogu u svakom životnom prostoru. Pored zaštite od prekomerne svetlosti, roletne sprečavaju pregrevanje stana u toplim letnjim mesecima, kao i hlađenje tokom zimskih vetrova i niskih temperatura. Toplotna izolacija i ušteda novca na računima za toplotnu energiju su usko povezane, ali roletne obezbeđuju i zvučnu izolaciju, a omogućavaju i zaštitu intime od radoznalih pogleda prolaznika ili stanara susednih zgrada.

U prošlosti su postojala svega dva tipa roletni, dok danas kupci mogu da biraju između širokog izbora oblika, dezena, boja i mehanizama. Najčešći odabir su popularne pvc roletne, ali na tržištu su zastupljene i alu, drvene i plastične roletne. Najtraženije su roletne u natur bojama – beloj, sivoj ili boji drveta, ali moguće ih je poručiti u svim bojama, kako bi se savršeno uklopile u enterijer i eksterijer doma.

Kako funkcionišu roletne?

Većina roletni se sastoji od panela, koji su međusobno preklopljeni, a koji se spuštaju i podižu uz pomoć gurtne, kurble ili automatizovano. Izuzev čvrstih roletni, sve ostale imaju podesive rešetke kojima se može dozirati nivo svetlosti u vašem domu. Svetlost je moguće delimično ili potpuno blokirati.

Mogu da budu unutrašnje, već ugrađene u prozor, ili spoljašnje, koje se ugrađuju kada su prozori montirani.

Prednosti ugradnje roletni

Roletne nude mnogobrojne benefite zbog kojih bi trebale da budu ugrađene u svaki dom. Pored estetske funkcije, koja vašem domu daje lep i klasičan izgled, tu su i brojne druge pogodnosti:

  • Toplotna izolacija – Između roletni i stakla prozora nalazi se vazdušni džep, koji služi kao odličan toplotni izolator. Vazdušni džep sprečava gubitke toplote tokom zime, kao i zagrevanje rashlađenog klimatizovanog prostora tokom leta. Omogućavaju da se ostvari ušteda na računima za grajanje, što je bitna stavka, naročito tokom zimskih meseci.
  • Zvučna izolacija – Ako živite u prometnoj ulici ili u susedstvu imate bučne kafiće ili školu, svesni ste koliko buka može da naruši kvalitet života. PVC stolarija i izolacija zidova doma su prvi koraci ka smanjenju nivoa buke, a roletne mogu doprineti da postignete vaš cilj. Recimo, PVC roletne Premium zahvaljujući sistemu izolacije sa dodatnom folijom pružaju efikasnu zaštitu od buke IV klase.
  • Sprečavaju prodor insekata i štetnih alergena u vaš dom – Ako ste alergični na polen ili ambroziju verovatno jedva čekate da se sklonite iz spoljašnje sredine u unutrašnjost doma, gde će se simptomi alergije smiriti. Roletne će sprečiti ulazak alergena i insekata u vaš dom, te će posredno ublažiti alergije i mogućnost iritacija.
  • Otporne su na atmosferske uticaje – Kvalitetne PVC roletne su otporne na kišu, sneg, grad, visoke i niske temperature i elementarne nepogode.
  • Zaštita od provala – PVC roletne predstavljaju dodatnu zaštitu i bezbednost vašeg doma. Nakon spuštanja roletne se zaključavaju i nemoguće ih je podići sa spoljašnje strane. Osiguravaju vašu imovinu od provala i pljački.
  • Zaštita od radoznalih pogleda – Vaše vreme u vašem domu treba da bude zaklonjeno od radoznalih pogleda prolaznika ili suseda. Uživajte u svojoj intimi, bez bojazni da vas neko posmatra.

Najbolji modeli roletni

Uz sve nabrojane prednosti koje roletne pružaju na vašim prozorima ili balkonskim vratima, prilikom njihove ugradnje potrebno je odlučiti se za pravi model, koji će ispuniti sva vaša očekivanja. Dugogodišnje iskustvo firme Megaplast Beograd pokazalo je da su najbolji modeli pvc roletne sledeći:

PVC roletne Classic

PVC roletne Classic se izrađuju od najkvalitetnijih materijala koji pružaju maksimalan komfor i zaštitu. Podjednako su korisne tokom svih godišnjih doba, jer kontrolišu nivo svetlosti u vašem domu, čuvaju od znatiželjnih pogleda, obezbeđuju toplotnu i zvučnu izolaciju. Tokom leta će sačuvati vaš dom od pregrevanja, a zimi će sprečiti ishlađivanje. Kada su roletne spuštene, između roletni i prozora nalazi se vazdušni džep koji funkcioniše kao izolator koji sprečava toplotne gubitke. Ušteda na računima za grejanje sa ovim tipom roletni je zagarantovana.

PVC roletne Classic sprečavaju insekte i štetne alergente da uđu u vaš dom, dok istovremeno omogućavaju provetravanje i cirkulisanje vazduha. Bitan su element protivprovalne zaštite i sigurnosti vašeg doma. Jednostavno se održavaju i isplativa su investicija.

PVC roletne Classic su dostupne u beloj boji, a kompatibilne su sa svim sistemima PVC prozora. Ecosol, Synego i Geneo.

PVC roletne Premium

PVC roletne Premium su roletne vrhunskog kvaliteta i performansi. Pružaju maksimalnu zaštitu, udobnost i funkcionalnost. Izgledaju elegantno i lepo i upotpunjuju svaki životni i radni prostor.

Pružaju savršenu toplotnu izolaciju, koja umanjuje toplotne gubitke i do 25%, smanjuju nivo buke, štite vaš dom od najezdi insekata, alergenata, prekomerne količine svetlosti i provala. Imaju poseban sistem zaključavanja koji sprečava podizanje roletni i na taj način dodatno osiguravaju vašu imovinu. Otporne su na sve atmosferske padavine i elementarne nepogode.

PVC roletne Premium nisu zahtevne za održavanje – dovoljno je da ih povremeno prebrišete vlažnom krpom, a uz njih se mogu ugraditi i komarnici, koji će dodatno zaštiti vaš dom.

Ovim tipom roletni možete da rukujete manualno, uz pomoć gurtne ili uz pomoć elektromotora.

PVC roletne Premium uvećavaju vrednost imovine na kojoj su ugrađene, zbog svojih multifunkcionalnih karakteristika. Moguće ih je poručiti u beloj boji ili boji drveta.

Roletne koje život znače

Roletne su sastavni deo PVC stolarije, koji pomaže da PVC stolarija ostvari svoju punu funkcionalnost. Uz pravi model PVC roletni vaš životni prostor će očuvati vašu intimu, bezbednost i potpomoći energetsku efikasnost. Na vama je samo da odlučite koji model predstavlja idealni odabir za vaše potrebe i estetske kriterijume.

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *