Sve što treba da znate za putovanje Wizz Air-om

Prvo pitanje koje postavimo sebi kada planiramo neko dalje putovanje, jeste: Kako stići do tamo?

Danas gotovo bilo kojim prevozom možete stići bilo gde: autobusi, vozovi, automobili, itd. Međutim, avionski prevoz, iz ovih ili onih razloga, u najvećem broju slučajeva bio bi najpogodniji. Nažalost, avionske karte su često neverovatno skupe, naročito ako ne putujete sami nego idete sa porodicom. Upravo iz tih razloga, danas su sve popularnije i sve brojnije razne niskobudžetne avio-kompanije.

Wizz Air je jedna od njih.

Iako putnički letovi avionom već imaju istoriju dužu od jednog veka, avionski prevozi i dan-danas predstavljaju svojevrstan luksuz za veliki broj ljudi. Slogan Wizz Air-a, Now we can all fly (Sada svi možemo da letimo) vrlo jasno ukazuje na suštinsku politiku ove kompanije, a to je upravo da avionski prevoz bude dostupan gotovo svima, po vrlo pristupačnim cenama.

Šta je Wizz Air?

Wizz Air je jedna od najvećih niskotarifnih avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi. Sedište kompanije se nalazi u Mađarskoj, na aerodromu u Budimpešti. Wizz Air-om se leti iz oko 28 evropskih gradova na preko 140 destinacija.

Broj početnih lokacija i krajnih destinacija se povećava iz godine u godinu, a od 2010. godine ova kompanija je započela poslovanje i u Srbiji. Letovi su najpre kretali iz Beograda, a potom i Wizz Air letovi iz Niša.

Šta sve utiče na povoljnost putovanja Wizz Air-om?

Jedan od faktora koji svakako utiču na povoljnost avionske karte u Wizz Air-u, jeste politika ove avio-kompanije u vezi sa prtljagom, a to je da sa sobom nosite što manje prtljaga. Dakle, što vam je prtljag manji to je i cena karte povoljnija.

Najveći ručni prtljag, odnosno kabinska torba koju možete poneti sa sobom bez doplaćivanja, ne sme imati veće dimenzije od 42x32x25cm. Možda će ova informacija biti mnogo bolnija za žene nego za muškarce, ali ukoliko baš ne možete da izbegnete veći prtljag, onda ga morate doplatiti. O tome se više možete informisati na sajtu Wizz-Air-a ili na njihovim twitter profilom.

Sledeća stvar koja Wizz-Air odvaja od avio-kompanija sa većim cenama karata, jeste to što u ovim avionima nema podele na klase letenja nego postoji jedna jedina klasa koja važi za sve. Međutim, kako se putnici niskotarifnih avio-kompanija ponekad žale na nedostatak udobnosti, Wizz-Air je nedavno uveo i mogućnost kupovine dodatne udobnosti, odnosno opciju Priority boarding (Premijum sedište), što podrazumeva veći prostor za noge ili sedište u prvim redovima, a naplaćuje se oko 4 evra po osobi.

Wizz Air je uvideo mogućnost da poveća prodaju svojih letova i ponudio pametnu opciju Wizz Air privilege pass. Reč je o kartici sa kojom dobijate mogućnost neograničenog broja putovanja na godinu dana, sa jednim predatim prtljagom gratis, kao i Priority boarding na svim letovima i sedište sa većim prostorom za noge. Kartica košta oko 130 evra na godišnjem nivou, što zaista može da bude isplativo ukoliko često putujete tokom godine.

U Wizz-Air avionima nećete dobijati luksuzne obroke i napitke, kao što često viđamo u filmovima. Međutim, u samom avionu postoji Wizz kafe u kojem možete kupiti tople napitke, sendviče, grickalice, bezalkoholna i alkoholna pića. Uz Wizz kafe, u avionu možete pronaći i Wizz boutique sa širokim asortimanom poklona, suvenira i dodatne opreme za putovanje.

Wizz-Air putni paketi

Ova avio-kompanija nudi mogućnost odabira putnog paketa koji će vam najviše odgovarati, u zavisnosti od vaših finansijskih uslova:

  1. Wizz-Air Basic putni paket obuhvata putovanje sa malo prtljaga i čekiranje putem interneta, i kao takav je i ubedljivo finansijski najpovoljniji.
  2. Wizz Go putni paket i dalje nudi mogućnost da uštedite, s tim što vam, za razliku od Basic paketa, nudi više pogodnosti. Naime, u okviru ovog paketa možete birati sedište (ne uključujući ona sedišta sa dodatnim prostorom za noge), možete poneti veliku kabinsku torbu, kao i čekiranu torbu do 23kg, a možete se i čekirati putem interneta. Wizz Go je paket verovatno najpopularnijih usluga.
  3. Wizz Plus je naobuhvatniji putni paket, u okviru kojeg možete birati i tzv. “premijum” sedišta sa većim prostorom za noge, zatim poneti kabinsku, ali i čekiranu torbu do 23kg, a pored toga i mali lični prtljag. Takođe, uz ovaj paket ostvarujete i Wizz Flex mogućnost, odnosno opciju refundiranja na Wizz račun. Wizz Plus vam dopušta i priotitetno ukrcavanje, kao i mogućnost čekiranja na internetu.

Wizz Air u Srbiji

Dokaz da se ova kompanija zaista širi na tržištu jeste i njeno poslovanje u čak dva grada Srbije, a najavljuje se još planova u vezi sa poslovanjem u našoj zemlji.

Iz Srbije se Wizz Air-om leti ka 20 destinacija u 7 zemalja.

Preciznije, ovim avio-prevoznikom možete leteti ka 15 destinacija iz Beograda u 6 zemalja (Kipar, Nemačka, Engleska, Francuska, Holandija, i Švedska) a iz Niša ka 5 destinacija u 4 zemlje (Austrija, Nemačka, Francuska, Holandija).

Kartu za let možete upotpuniti i putničkim uslugama, poput usluge prevoza minibusom, a ovoj avio-kompaniji se možete obratiti i za pronalaženje jeftinijeg hotelskog smeštaja i automobila za iznajmljivanje, kako biste upotpunili svoje putovanje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *