Početnici u teretani – važna je ishrana

Da li pravite razliku između hranljivih materija koje unosite u svoj organizam? Ukoliko je vaš odgovor negativan, onda bi trebalo da znate da postoje različite hranljive materije i da su to ugljeni hidrati, masti i proteini. Ovo je posebno važno za sve one koji odlaze u teretanu. Svi koji su rešili da se fizički aktiviraju i žele da vežbaju u teretani,  trebalo bi i da obrate pažnju na ishranu tokom treniranja. Razne priče kruže, od toga da treba jesti ribu ako se jako naprežete, drugi tvrde da najpre treba konzumirati meso, a treći da je ključ za brzo formiranje mišića konzumirati jaja. E sada, u koju grupu ljudi spadate?

Ako ste od onih koji nisu nikada kročili u teretanu, a planiraju, savetujemo vam da potražite trenera sa kojim ćete raditi, a zlatno pravilo za rast mišića jeste unošenje proteina.

Proteini su sadžani u namirnicama životinjskog porekla u koje spadaju meso, jaja, riba, kao i mlečni proizvodi, pa se za ove proizvode može reći da su potpuni izvor proteina. Proteini biljnog porekla nekompletni, pa bi trebalo kombinovati različite vrste namirnica koje su bogate proteinima.

S obzirom na to da proteini čine sastavni deo naših tkiva i imaju višestruku ulogu u našem organizmu, treba napomenuti da se potreba našeg tela za njima sa većom fizičkom aktivnosti povećava. Ako recimo, odrasla osoba koja se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću dnevno ima potrebu za 1 gramom proteina po kilogramu, dok osoba koja redovno vežba dnevno ima potrebu za oko 2 grama proteina po kilogramu sopstvene telesne težine.

Najbolji izvori proteina

Svi koji redovno vežbaju u teretani znaju da je pileće meso poznato po količini proteina koju sadrži. Posle piletine, odmah iza nje je junetina koja je bogata ne samo proteinima nego i vitaminima i mineralima. Treba znati da ovo meso na 100 grama sadrži oko 20 grama proteina i da su alternative piletini i junetini svinjsko meso koje ne sadrži masne delove i jagnjetina.

Neizostavna namirnica za sve koji vežbaju, ali i za one koji nemaju fizičku aktivnost jeste riba, jer osim proteina sadrži i mnoge zdrave masti koje su neophodne kako bismo imali dobro zdravlje. Takođe, mnogi bilderi u svojoj ishrani koriste i jaja, jer jedno jaje ima oko 7 grama proteina. Treba znati da se čisti proteini nalaze u belancetu, a zbog sadržaja masti u žumancetu dugo je bilo osporavano blagotvorno dejstvo jaja, jer su stručnjaci smatrali da oni utiču na nivo holesterola.

Proteini su sadržani i u mlečnim proizvodima, a pošto ima mnogo različitih oblika ovih proizvoda, važno je ukazati na one namirnice koje imaju proteine u sebi. To su mleko i sirevi, ali treba obratiti pažnju na količinu koju unosite u organizam, jer mleko sadrži i druge sastojke poput mlečne masti, baš kao što i mnogi sirevi, poput fete sadrže mnogo mlečne mlasti, a ona baš i nije dobra za sve one kojima je cilj gubitak kilograma. Zato pažljivo kombinujte svoju ishranu, jer važno je da budete zdravi i da dok vežbate unosite namirnice koje će vam pomoći da izgubite kilograme, a dobijete mišiće.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *