Uradi sam: Kako napraviti američki plakar?

Da li ste nekada razmišljali o tome da zapravo možete i sami da napravite mnogo toga u svom domu. Česti su projekti koji pokazuju kako sami da napravite neku dekoraaciju za svoj dom, kako da sašijete neki komad garderobe, kako da popravite samostalno nešto oko nameštaja, struje i tako dalje. Međutim, postoje i saveti koji se tiču prilično ozbiljnijih stvari, kao što su američki plakari po meri.


Sve popularniji način uređenja doma ide u smeri biranja američkih plakara po meri u odnosu na prostor, funkcionalnost, određene potrebe korisnika, ali uz sve to, ne moraju to da rade samo profesionalci, neke firme, jer možete da bude i sam svoj majstor, pa da klizni plakar po meri uradite i sami. Iako to deluje veoma teško i komplikovano, a svakako nije jednostavno, ipak je moguće uraditi i napraviti. Naravno, satisfakcija će biti daleko veća kada napravite jedan ovakav projekat i sami ga izvedete do kraja, uz naravno nečiju pomoć, ali zadovoljstvo raste kada znate da ste sami to uradili od početka do samog kraja. Evo nekoliko glavnih koraka koje bi trebalo da prođete u tokom ovog projekta.

Inspiracija

Klizni ormari se izrađuju tako da u potpunosti iskoriste dat prostor u određenoj prostoriji. Međutim, pre svega, potrebno je da imate inspiraciju kako bi to trebalo da izgleda. Uvek možete kod nekih svojih prijatelja, rođaka, koji imaju američke plakare, da pogledate kako su urađeni od vrha do dna, kako je sve raspoređeno, kakav je izgled. Uz to, na internetu postoji bezbroj primera kako to sve može da izgleda i kako da klizni plakar po meri iz vaše radionice zadovolji sve vaše kriterijume. Kada nađete inspiraciju, sledi drugi korak.

Merenje i crtanje skice

Sledeća i najbitnija stvar jeste uzimanje mera, koje moraju da budu apsolutno tačne i to u milimetar, kako bi na kraju sve došlo na svoje mesto bez ikakve komplikacije. Najpre uzmite visinu i širinu, a onda dalje uz računanje, crtanje skice kako će sve izgledati, rasporedićete gde će kolike police biti, gde mesto za kačenje, fioke i tako dalje. Gotove mere, gotova skica, idemo na treći korak.

Kupovina materijala

Kao i uvek, kvalitet kod američkih plakara po meri sami određujete, jer sami birate apsolutno sve, od materijala, okova za nameštaj, apsolutno svega. Klizni plakar bi trebalo da bude što kvalitetniji, jer u odnosu na često svoju veliku visinu, širinu, ogroman prostor, zahteva i veliku izdržljivost. Vodite računa o svemu, od ploča koje uzimate kao građu plakara, preko okova za nameštaj, sve do poslednjeg šrafa.

Sečenje i priprema

Ukoliko niste vični sa sečenjem ploča drveta, iverice, nebitno kojeg materijala, bušenja rupa za šrafove, ručice za nameštaj i druge okove, onda taj korak slobodno možete prepustiti nekom profesionalcu ili zatražite pomoć nečiju, da budete sigurniji da će to sve biti u redu. Američki plakari po meri zahtevaju veliku preciznost, to uvek morate da znate. Kada se saasvim ispravno materijal iseče, sve se izbuši i pripremi za sklapanje, vaš klizni plakar po meri je skoro gotov.

Sve što ostaje jeste da se svi delovi spoje, dobro ušrafe, plakar postavi gde treba i onda dolazi trenutak da uživate u onome šta ste sami isplanirali i napravili.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *